“Η στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ έχει μεταμορφώσει ολόκληρη την κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια σε μια υπαίθρια φυλακή, όπου οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται συνεχώς υπό περιορισμό, επιτήρηση και πειθαρχία. Πάνω από 56 χρόνια, το Ισραήλ κυβερνά τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της ασφυκτικής ποινικοποίησης των βασικών δικαιωμάτων και των μαζικών φυλακίσεων”, δήλωσε χθες, 10/07/2023, η Francesca Albanese, Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη από το 1967, σε μια νέα έκθεση προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπό την ισραηλινή κατοχή, γενιές Παλαιστινίων υπέστησαν εκτεταμένη και συστηματική αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας, συχνά για τις πιο απλές πράξεις και την άσκηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Αλμπανέζε. Χωρίς να επιδοκιμάζονται βίαιες πράξεις που μπορεί να έχουν διαπράξει οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια δεκαετιών παράνομης κατοχής του Ισραήλ, οι περισσότερες από τις ποινικές καταδίκες τους προέκυψαν από μια σειρά παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων της δίκαιης διαδικασίας, που θίγουν τη νομιμότητα της απονομής δικαιοσύνης από τη δύναμη κατοχής.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι από το 1967, περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών ηλικίας 12 ετών, έχουν συλληφθεί και κρατηθεί βάσει αυταρχικών κανόνων που θεσπίστηκαν, επιβλήθηκαν και επιδικάστηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Οι Παλαιστίνιοι υπόκεινται σε μακροχρόνια κράτηση για έκφραση γνώμης, συγκέντρωση, εκφώνηση μη εξουσιοδοτημένων πολιτικών ομιλιών ή ακόμη και απλώς απόπειρα να το κάνουν, και τελικά στερούνται το καθεστώς προστατευόμενων πολιτών. Συχνά τεκμαίρονται ένοχοι χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, συλλαμβάνονται χωρίς εντάλματα, κρατούνται χωρίς κατηγορία ή δίκη και υφίστανται βάναυση φυλάκιση στο Ισραήλ.

«Ο μαζικός εγκλεισμός εξυπηρετεί τον σκοπό της καταστολής της ειρηνικής αντιπολίτευσης κατά της κατοχής, της προστασίας του ισραηλινού στρατού και των εποίκων και, εν τέλει, της διευκόλυνσης της εποίκησης των αποικιών», είπε η Ειδική Εισηγήτρια.

«Βαφτίζοντας τους Παλαιστίνιους ως συλλογική «απειλή για την ασφάλεια», το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει δρακόντειες στρατιωτικές εντολές για να τιμωρήσει την άσκηση των βασικών δικαιωμάτων. Αυτά τα μέτρα έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλεία για την υποταγή ενός ολόκληρου πληθυσμού, στερώντας του την αυτοδιάθεση, επιβάλλοντας τη φυλετική κυριαρχία και προωθώντας την εδαφική κατάκτηση με τη βία», είπε.

Η Αλμπανέζε σημείωσε ότι το «καθαρό καθεστώς» του Ισραήλ στοιχειώνει τη ζωή των Παλαιστινίων ακόμη και έξω από τις φυλακές. Αποκλεισμοί, τείχη, διαχωρισμένες υποδομές, σημεία ελέγχου, οικισμοί που περικυκλώνουν παλαιστινιακές πόλεις και χωριά, εκατοντάδες γραφειοκρατικές άδειες και ένας ιστός ψηφιακής επιτήρησης, εγκλωβίζουν περαιτέρω τους Παλαιστίνιους σε ένα καρκινικό συνεχές σε αυστηρά ελεγχόμενους θύλακες.

«Η εκτεταμένη και συστηματική αυθαιρεσία του κατοχικού καρκινικού καθεστώτος είναι μια ακόμη έκφραση του απαρτχάιντ που επιβλήθηκε στους Παλαιστίνιους και ενισχύει την ανάγκη να τερματιστεί αμέσως», είπε η ειδικός του ΟΗΕ.

«Η μαζική και αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας στην οποία έχουν υποβληθεί συλλογικά οι Παλαιστίνιοι για δεκαετίες έχει στόχο να προστατεύσει την προσάρτηση του παλαιστινιακού εδάφους από το Ισραήλ, ένα έργο με παράνομους στόχους που επιδιώκονται με παράνομα μέσα», είπε η Αλμπανέζε. «Αυτή η μακροσκοπική παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να αποκατασταθεί με την αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο βάναυσες συνέπειές της. Για να τελειώσει το καρκινικό καθεστώς του Ισραήλ και το εγγενές απαρτχάιντ μαζί του, πρέπει να τελειώσει η παράνομη κατοχή της Παλαιστίνης», είπε.

Η Albanese κάλεσε τα κράτη μέλη να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους να μην βοηθήσουν ή να αναγνωρίσουν την αποικιακή κατοχή και τη σταδιακή προσάρτηση του Ισραήλ και να χρησιμοποιήσουν όλα τα διπλωματικά, πολιτικά και οικονομικά μέτρα βάσει του Χάρτη του ΟΗΕ για να την τερματίσουν και να διασφαλίσουν ότι οι αρχιτέκτονές της θα οδηγηθούν στο δικαιοσύνη.

Πηγή: https://www.ohchr.org/

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το