38 δρομολόγια παραμένουν άγονα στο νομό με την πλειοψηφία αυτών να αφορούν στη Βόρεια Κέρκυρα

Σε κατάληψη από το βράδυ της Δευτέρας το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κασσιώπης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με «δεμένα» χέρια εξακολουθούν και παραμένουν ένα μήνα και πλέον από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μαθητές και γονείς στη Βόρεια Κέρκυρα, καθώς αν και έχουμε ξεπεράσει τα μέσα Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχουν ομαλοποιηθεί οι σχολικές μεταφορές στην περιοχή τους.

Συνολικά 38 δρομολόγια παραμένουν άγονα σε όλο το νομό, με την πλειοψηφία αυτών να αφορούν στη Βόρεια Κέρκυρα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας μάλιστα για τις σχολικές μετακινήσεις που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει στο σχολείο τους, καθώς και τα τρία δρομολόγια έχουν βγει άγονα, μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κασσιόπης, προχώρησαν από το βράδυ της Δευτέρας, σε κατάληψη του διδακτηρίου τους.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Κώστας Ζορμπάς, τα άγονα δρομολόγια θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης σε αναδόχους. Διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, η Περιφέρεια θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνει η πρόσφατη τροπολογία του ΥΠΕΣ για τη μίσθωση οχημάτων από τους ΟΤΑ Β΄ Βαθμού για την εξυπηρέτηση των σχολικών μεταφορών.

Επί της ουσίας πρόκειται για μια προσωρινή λύση που δόθηκε από την κυβέρνηση, μετά το φετινό «ναυάγιο» με τα μαθητικά δρομολόγια και αφορά αποκλειστικά και μόνο το τρέχον διδακτικό έτος 2023 – 2024.

«Τα κυριότερα προβλήματα με τις σχολικές μεταφορές εντοπίζονται στη Βόρεια Κέρκυρα και πιο συγκεκριμένα στις περιοχές της Αχαράβης και της Κασσιόπης. Στην Κεντρική και στη Νότια Κέρκυρα εκτελούνται το 85% – 90% των δρομολογίων», ανέφερε ο κ. Ζορμπάς.

Αποκλεισμένοι από την  εκπαίδευση

Σύμφωνα με την καταγραφή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Β.Κέρκυρας, βάσει στοιχείων που έλαβαν από τις διευθύνσεις των 14 σχολείων της περιοχής, από τα 41 δρομολόγια στον Βορρά, άγονα παραμένουν τα 20. Γονείς αναγκαστικά βάζουν «πλάτη» για τις μετακινήσεις των παιδιών τους, ωστόσο δεν λείπουν και περιπτώσεις που μαθητές μένουν αναγκαστικά στο σπίτι, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν.

Όπως μάλιστα αναφέρει η γραμματέας της Ένωσης Αμαλία Γουδέλη, αρκετά παιδιά από το 2ο Ειδικό Δημοτικό – Νηπιαγωγείο δεν έχουν πάει ακόμα στο σχολείο τους από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καθώς και τα δυο δρομολόγια έχουν βγει άγονα. Στο συγκεκριμένο σχολείο, 16 μαθητές φοιτούν στο Δημοτικό και τρεις στο νηπιαγωγείο.

«Εδώ και έναν μήνα οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου χάνουν σημαντικές δεξιότητες, αφού δεν έχουν τρόπο να μετακινηθούν. Είναι μια κατάσταση τρομερά δύσκολη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς», ανέφερε η ίδια.

Από τις 11 Οκτωβρίου

Όσο για τα 21 δρομολόγια που εκτελούνται, ξεκίνησαν μόλις πριν μια εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 11 Οκτωβρίου, έναν μήνα δηλαδή μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο στα περισσότερα σχολεία παραμένουν εκκρεμότητες, αφού δεν καλύπτεται το 100% των μαθητικών αναγκών, λόγω των άγονων δρομολογίων.

πηγή: enimerosi.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το