ΣΤΙΣ 12 ΟΚΤΩΒΡΗ 1944 ΤΟ ΕΑΜ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

 ύστερα από 1.264 ημέρες χιτλερικής σκλαβιάς.

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ,ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ

ΤΟ  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ 

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ” 

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΛΕΡΤΑ 

ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΟΛΗ 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12/10/23

στις 17:30 

ΣΤΟ STUDIO new star art cinema

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ-Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ψηφιακα αποκαταστημενη  σε  διανομη απο την NEW STAR

Σκηνοθεσία: ΛΕΡΤΑΣ ΤΑΣΟΣ

Σενάριο: ΛΕΡΤΑΣ ΤΑΣΟΣ

Είδος: ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοντάζ: ΑΛΕΠΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ

Μουσική Σύνθεση: ΜΠΛΑΦΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Παραγωγός: ΛΕΡΤΑΣ ΤΑΣΟΣ, 1982

Γλώσσα: ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διάρκεια: 84′

Σύνοψη

Το ντοκιμαντέρ «Ντοκουμέντο -Η Μάχη της Αθήνας», αφηγείται τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, από την 4η Αυγούστου του 1936 έως την 4η Δεκεμβρίου του 1944.

Στην ταινία χρησιμοποιήθηκε ένα μοναδικό υλικό – αποσπάσματα από τα  επίκαιρα εκείνης της εποχής, που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Για  δέκα χρόνια, ο σκηνοθέτης ταξίδεψε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής για να αποκαταστήσει την αλήθεια και κομμάτι-κομμάτι μάζεψε εικόνες και επει­σόδια, ψάχνοντας σε ατομικές συλλογές και κινηματογρα­φικά αρχεία εκείνων των χρόνων. Μας παραδίδει ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ, που αποτυπώνει την αλήθεια αυτών των χρόνων που βασάνισαν την Ελλάδα και τους Έλληνες και που δεν είχε ποτέ πραγματικά φωτιστεί.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος ο Αναστάσιος Λέρτας, μετά από χρόνια αναζητήσεων αποτυπώνει τα γεγονότα και γοητεύει με τη μοναδικότητα του κινηματογραφικού υλικού του. Βλέπουμε το χρονικό των ευτυχισμένων ημερών της νίκης των Ελλήνων δημοκρατών επί του φασισμού και το χρονικό των τραγικών γεγονότων, όταν με τη βοήθεια των αγγλικών στρατευμάτων οι μοναρχο-φασίστες κλέβουν αυτή τη νίκη από το λαό. Η μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας υπήρξε αρκετά δύσκολη και η ταινία αποτελεί ερμηνεία της.

Ο Τάσος Λέρτας, δημιουργός της ταινίας «Ντοκουμέντο – Η Μάχη της Αθήνας», απέσπασε το βραβείο «Ειρήνης και Φιλίας των Λαών» μέσα από 106 χώρες, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, το 1983.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το