Ενότητα  Αντίστασης  Ανατροπής

 (ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ   
 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ)
                                                       ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 15-10-2018

 

 

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ όμοια κόμματα

Να μην περάσει ο παλαιοΠασοκισμός του ΣΥΡΙΖΑ!

Πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδευτικών έστειλε στα σχολεία μια ανακοίνωση που αποτελεί μνημείο παλαιοΠΑΣΟΚισμού. Το αλαζονικό εξουσιαστικό ύφος, τα επιχειρήματα τύπου Κουτσόγιωργα, ο κουτσαβακισμός, ο αντικομμουνισμός θα έπρεπε να προβληματίσουν όσους πέρασαν κάποτε από την αριστερά ή ισχυρίζονται ότι ακόμα ανήκουν εκεί. Γιατί αυτό το ύφος, στυλ και πολιτική εφάρμοζε για δεκαετίες ο Πασοκισμός για να ενσωματώσει και λεηλατήσει την αριστερά. Αυτή η στάση από τους τότε αριστερούς θεωρούνταν αποκρουστική. Σήμερα είναι αποδεκτή και αναγκαία; Όλες οι αξίες, οι ιδέες, όλα μπήκαν στον πάγκο του χασάπη της εξουσίας;

Θαυμάστε μερικά σημεία.

  1. Η ανακοίνωση ορθά λέει ότι ΝΔ (το ΠΑΣΟΚ γιατί ξεχνιέται; για την κεντροαριστερή συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στο μέλλον;) έλεγαν ότι το μνημόνιο είναι ευλογία για τον τόπο και ορθά τους κατηγορεί για τη χρεοκοπία. Ξεχνούν όμως κάτι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προσωπικά ομνύουν για τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις» και για τις απαραίτητες ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να έρθουν στη χώρα οι πολυπόθητες επενδύσεις. Είναι υπερήφανοι που εφάρμοσαν το 3ομνημόνιο με «επιτυχία». Για το 2015 ο Τσίπρας σε συνεντεύξεις του λέει ότι η πολιτική του πριν την υπογραφή του μνημονίου ήταν λαθεμένη και μετά έγινε ρεαλιστής. Οι δε δανειστές πανηγυρίζουν γιατί ο Τσίπρας, πέρα από το ότι είναι το καλύτερο τους παιδί, κατάφερε να κρατήσει τη χώρα σε καθεστώς οιονεί χρεοκοπίας (με το χρέος στο 180% του ΑΕΠ) έως το 2060. Το παραμύθι λοιπόν ότι αναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε δεν πουλάει πλέον. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί το μνημόνιο και τη χρεοκρατία μονόδρομο και ευλογία για τον τόπο.
  2. Η ανακοίνωση καταγγέλλει όλες τις δυνάμεις της αριστεράς ως νοσταλγούς του «υπαρκτού σοσιαλισμού», ο οποίος, σε αντίθεση υποθέτουμε με τον υπαρκτό καπιταλισμό, δεν έλυσε κανένα πρόβλημα κατά το ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδευτικών. Ξεμπερδεύει έτσι με ένα τσιτάτο αντικομμουνιστικής χολής, που θα ζήλευε και ο Πορτοσάλτε του ΣΚΑΙ, με όλη την ιστορία του σοσιαλισμού του 20ουαιώνα και των κατακτήσεων του, κατακτήσεις πρωτόγνωρες για την ανθρωπότητα ειδικά στην εκπαίδευση αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το “δεν υπάρχει εναλλακτική” του ΣΥΡΙΖΑ ντύνεται έτσι και με μια ορισμένη “αποτίμηση του σοσιαλισμού”. Μονόδρομος ο καπιταλισμός, καθώς ο σοσιαλισμός είχε προβλήματα ή τελικά κατέρρευσε, κατά το ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδευτικών…
  3. Συνεχίζει και επιτίθεται στην υπόλοιπη αριστερά που, κατά το ΣΥΡΙΖΑ, θέλει την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς να έχει πρόταση άλλης κυβέρνησης. Βέβαια αυτό είναι στα μυαλά του ΣΥΡΙΖΑ μόνον. Όσο μας αφορά επιδιώκουμε την ανατροπή της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της πολιτικής του άλλου κόμματος εξουσίας αν και όταν έρθει στην εξουσία, της ΝΔ, γιατί είναι μια πολιτική αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική. Το όψιμο, επίσης παλαιοπασοκικής κατεύθυνσης επιχείρημα ότι όποιος κάνει κριτική και αντιπαράθεση στην εφαρμοζόμενη πολιτική, επιδιώκει να φέρει τη ΝΔ στην κυβέρνηση, δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά. Αυτό εξάλλου δεν έκανε, κατά τους ίδιους, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ για 2 δεκαετίες; Δεν έκαναν κριτική στον τότε δικομματισμό, τη στιγμή που δεν είχαν κυβερνητική πρόταση; Η πολιτική της αριστεράς, οι στόχοι της, τα αιτήματά της, οι αγώνες της περιορίζονται μόνο στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι του ποιο κόμμα θα αναλάβει την κυβέρνηση; Το οποίο παιχνίδι στον καπιταλισμό ως κανόνας (και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί εξαίρεση) είναι ένα στημένο παιχνίδι εναλλαγής των κομμάτων μαριονετών της άρχουσας τάξης; Η αριστερά πρέπει να παλεύει για να αλλάξουν οι συνειδήσεις των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να αυξηθεί και να συγκροτηθεί η μαχητικότητα και διεκδικητικότητα τους, ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί υπέρ των εργαζομένων και να διαμορφωθούν και οι όροι για μια νέα πολιτική εξουσία που θα εκφράζει τα συμφέροντα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε το ανάποδο. Τσάκισε την αντιμνημονιακή μαχητικότητα των εργαζομένων για να μείνει αυτός στην εξουσία για να υλοποιήσει τα δικά του στενά συμφέροντα, των δανειστών και της αστικής τάξης.
  4. Παρακάτω παραθέτουν έναν κατάλογο κατακτήσεων και «κατακτήσεων». Και επειδή δεν έχουν να πουν και πολλά, λένε και ψέμματα. Λένε ότι κατοχύρωσαν τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ αυτή δεν καταργήθηκε ποτέ. Οι εκπαιδευτικοί που βγήκαν σε διαθεσιμότητα, βγήκαν με μνημονιακό νόμο (νόμος Μανιτάκη) και επέστρεψαν με τους αγώνες τους. Ο νόμος αυτός τροποποιήθηκε από το νόμο της Γεροβασίλη το 2016 για την περίφημη αξιολόγηση στο δημόσιο. Ο νόμος αυτός προβλέπει τιμωρία για όποιον δημόσιο υπάλληλο αρνηθεί να αξιολογήσει. Αυτά κάνουν πως δεν τα ξέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ εκπαιδευτικών; Λένε για το μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων που έφερε αυξήσεις. Εδώ μωραίνει ο κύριος από την πώρωση για εξουσία. Το μισθολόγιο ήταν μνημονιακός νόμος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου από το Δεκέμβρη του 2015, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ πρόθυμα εφάρμοσε. Προέβλεπε αυξήσεις στις κρατήσεις, αλλαγή της δομής και κυρίως πάγωμα της εξέλιξης για το 2016-2017. Από εκεί και πέρα για λίγους συναδέλφους έφερε αυξήσεις, κυριώς αυτούς που είχαν διδακτορικά και μεταπτυχιακά, για άλλους μειώσεις, αλλά για την πλειοψηφία στασιμότητα, καθώς ο προϋπολογισμός για τη μισθοδοσία έμεινε στάσιμος κι αυτός. Λένε για αύξηση δαπανών στην παιδεία, για κατάργηση των νόμων της αξιολόγησης και παρουσιάζουν μια κοσμογονία για τα σχολεία. Το βέρτιγκο είναι τέτοιο που υπερηφανεύονται για την πολιτική της αδιοριστίας στους αναπληρωτές, που πρώτα τους έκοψαν την προϋπηρεσία (και άρα πολλοί έμειναν έξω από τα σχολεία επί ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και συνέχισαν την πολιτική μηδενικών διορισμών από το 2015 έως το 2019 (τουλάχιστον).
  5. Και βέβαια από την κατάλογο «κατακτήσεων» λείπουν αυτά στα οποία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εφαρμόζουν την ίδια πολιτική. Τις συντάξεις που έκοψε ο νόμος Κατρούγκαλου κατά 15-25% για τους εκπαιδευτικούς που βγαίνουν από το 2016. Τους μηδενικούς διορισμούς. Την αύξηση των συναδέλφων που γυρνάνε σε 3-4 σχολεία με 2-3 διδακτικά αντικείμενα. Το κλείσιμο τμημάτων. Το πάγωμα των μισθών. Την αύξηση της φορολογίας κατά 500-800 € ανά συνάδελφο με τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020. Τους 10-20 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κάθε βδομάδα, μέσα στους εκατοντάδες πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας. Τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Και βέβαια υπάρχουν και αυτά στα οποία ξεπερνούν τη ΝΔ. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε στην Ελλάδα, από το 1974, μια τόσο αμερικανόδουλη κυβέρνηση. Που στέλνει το πολεμικό πλοίο Έλλη στον πόλεμο στη Συρία για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Που έχει επεκτείνει τις υπάρχουσες και τάζει νέες βάσεις στους Αμερικανούς. Που μας εμπλέκει τόσο ανοιχτά στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία.
  6. ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι όμοια κόμματα. Δεν είναι ίδια ακριβώς για να λειτουργεί το παιχνίδι της δικομματικής εναλλαγής, όπως λειτουργούσε για χρόνια μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Όμως τί κέρδισαν οι εργαζόμενοι τόσα χρόνια από αυτήν την δικομματική εναλλαγή, πέραν από τη χρεοκοπία του 2008 και την εδώ και δεκαετίες λιτότητα;  Ο ένας πιο ακραίος, ο άλλος πιο ήπιος. Ο ένας (ΝΔ) θα εφαρμόσει την αυτονομία της σχολικής μονάδας με ανοιχτή σύγκρουση, ο άλλος (ΣΥΡΙΖΑ) πλαγίως μέσω του νόμου για την αυτοαξιολόγηση, νόμο στον οποίο «αντιστέκονταν» το 2013-2014 και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ένας (ΝΔ) εφάρμοσε την ατομική αξιολόγηση πάλι άτσαλα και σε μετωπική σύγκρουση με τους καθηγητές, ο άλλος (ΣΥΡΙΖΑ) μέσω της αξιολόγησης διευθυντών και υποδιευθυντών και της αυτοαξιολόγησης θα επιχειρήσει πρώτα να σπάσει τις αντιδράσεις και να διαμορφώσει «κουλτούρα αξιολόγησης» όπως εισηγείται χαρακτηριστικά στον ΟΟΣΑ.

Οι εκπαιδευτικοί ότι κατακτήσαμε το κατακτήσαμε από τους αγώνες μας. Και όχι επειδή παρακαλάγαμε ανά τετραετία τη μια το ΠΑΣΟΚ, την άλλη τη ΝΔ για να μας αυξήσει τους μισθούς ή να κάνει διορισμούς ή ότι άλλο. Έχουμε 90 χρόνια αγώνων που μας έκαναν έναν κλάδο που στάθηκε στα δύο του πόδια. Δε θα γυρίσουμε στα τέσσερα, παραφράζοντας τον ποιητή, για να παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ το παλαιοΠΑΣΟΚικό του παιχνίδι δικομματικής εναλλαγής στην εξουσία.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το