– Ο Νίγηρας, ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο και στρατηγικός προμηθευτής για την Areva και τη Γαλλία, δεν εκμεταλλεύεται τα έσοδα από αυτή την εξόρυξη και παραμένει μία από τις φτωχότερες χώρες στον πλανήτη.

– To 2010, οι θυγατρικές της Areva εξόρυξαν στον Νίγηρα ουράνιο αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο Νίγηρας έλαβε ως αντίτιμο 459 εκατομμύρια, ή 13.3% της εξαγωγικής αξίας που εισπράχθηκε.

– Ένας από κάθε τρεις λαμπτήρες που ανάβουν στη Γαλλία δουλεύει χάρη στην ενέργεια του ουρανίου του Νίγηρα. Στον Νίγηρα, το 90% του πληθυσμού δεν έχει καν ηλεκτρικό ρεύμα.

– Η εξαγωγή ουρανίου αποτελεί το 70.8% των εξαγωγών του Νίγηρα αλλά αποδίδει μόνο το 5.8% του ΑΕΠ του.

– Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα έσοδα της Areva από το ουράνιο του Νίγηρα ήταν 2.279 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Νίγηρα ως κράτους (περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ). Το τρίτο τρίμηνο του 2013 τα έσοδά της ανήλθαν σε 6,8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2012, και το βιβλίο παραγγελιών της έφτασε τα 42 δισ. ευρώ (που ισοδυναμεί με τον προϋπολογισμό του Νίγηρα για 21 χρόνια).

– Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013, οι παραγγελίες των πελατών της Αreva για ενέργεια ανήλθαν σε 42 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο ο προϋπολογισμός του Νίγηρα για 21 χρόνια.

– Η Areva αντλεί περίπου το 40% της παγκόσμιας τροφοδότησής της με ουράνιο από τον Νίγηρα.

– Το γαλλικό κράτος είναι ιδιοκτήτης άνω του 80% των μετοχών της Areva.

Ο Νίγηρας είναι μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Με περισσότερο από το 60% του πληθυσμού να ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, η χώρα είναι μια από τις φτωχότερες στον κόσμο και κατατάχθηκε τελευταία στον κόσμο σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) του 2018 του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP).

Πηγή: Oxfam

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το