Με χρονικό βάθος για τις αρχές της επόμενης χρονιάς, η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου των Οικονομικών ανακοίνωσε τις αυξήσεις για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που αποτελούν ένα ακόμη βήμα ώστε να φορτωθούν με περισσότερα βάρη οι περιουσίες των λαϊκών οικογενειών.

Η δικαιολογητική βάση για τις αυξήσεις αυτές είναι πάντα πως γίνονται για να προσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις αγοραίες έτσι ώστε να μειωθούν οι αποκλίσεις που υπάρχουν.

Όπως συνήθως γίνεται, οι αυξήσεις και οι λιγοστές μειώσεις -γιατί υπάρχουν και μειώσεις- έχουν φυσικά έντονο ταξικό πρόσημο. Που σημαίνει σημαντικές αυξήσεις σε λαϊκές συνοικίες και δήμους, και αντίστοιχα μειώσεις στα λεγόμενα «ευγενή» προάστια και περιοχές.

Και για του λόγου το αληθές παραθέτουμε ενδεικτικά κάποια στοιχεία όπως για παράδειγμα στο Πέραμα με την αύξηση να ξεκινά από το 28% και να φτάνει στο 40% από τη μικρότερη ως την μεγαλύτερη τιμή ζώνης.

Σημαντικές αυξήσεις επιβάλλονται επίσης σε δήμους όπως Αιγάλεω, Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Ίλιον, Αγία Βαρβάρα, Άγιος Δημήτριος, Άγιοι Ανάργυροι, Δάφνη, Μοσχάτο, Καματερό, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Πέραμος, Δάφνη, Πάχη Μεγάρων, Περιστέρι, Δραπετσώνα, όπου έχουμε μια ποσοστιαία αύξηση τιμών από την μικρότερη έως την υψηλότερη τιμή ζώνης από 20 ως και 75%.

Στον αντίποδα, με τις νέες τιμές ζώνης έρχονται μειώσεις στις «ακριβές» περιοχές και συγκεκριμένα στις ανώτερες αντικειμενικές τιμές όπως ισχύουν σήμερα σε περιοχές όπως η Φιλοθέη, όπου η μέγιστη τιμή μειώνεται κατά 3,6%, η Εκάλη, όπου η ακριβότερη τιμή ζώνης μειώνεται κατά 9,1%, η Κηφισιά, όπου η ακριβότερη μειώνεται κατά 7,1% και επίσης το Νέο Ψυχικό, η Πεντέλη, η Άνοιξη, η Βούλα, ο Διόνυσος, το Ελληνικό, η Σαρωνίδα, η Σταμάτα και οι Σπέτσες που θα δουν πτωτική τάση στις ψηλότερες τιμές ζώνης.

Όπως είναι γνωστό στους «παροικούντες (και μη) στην Ιερουσαλήμ» οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν το μόνιμο βάρος – χαράτσι για τα ακίνητα που δεν είναι άλλο από τον διαβόητο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ξεκίνησε σαν προσωρινό τέλος στα πρώτα μνημονιακά χρόνια (ΕΕΤΗΔΕ και κατόπιν ΕΕΤΑ) για να καταλήξει στην σημερινή του μορφή που είναι σχεδόν κεφαλικός φόρος, μάλιστα θεωρείται και είναι για τα κρατικά έσοδα από τους πλέον σίγουρους ως προς την είσπραξη φόρους.

Βέβαια η κυβέρνηση προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την μελλούμενη αύξηση των ποσών του ΕΝΦΙΑ που θα αρχίσει να πληρώνεται για το 2022 από τον Μάρτιο ενώ τώρα είναι από τον Σεπτέμβριο, μέσω υπουργών του οικονομικού επιτελείου, αφήνει να εννοηθεί πως θα προβεί σε αναθεώρηση συντελεστών για τον ΕΝΦΙΑ, ώστε το συνολικό ποσό που αφορά αυτό το χαράτσι να μείνει αμετάβλητο.

Δεν είναι όμως μονάχα αυτό. Οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών θα έρθουν να συμπαρασύρουν 20 περίπου φόρους και τέλη που είναι συνδεδεμένοι με τα ακίνητα, και είτε αφορούν έμμεσους είτε και άμεσους φόρους όπως κληρονομιάς, γονικές παροχές, μεταβιβάσεις, τεκμήρια ιδιοκατοίκησης κλπ. για όλες τις κατοικίες, είτε αφορούν ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές.

Από την άλλη βέβαια μια σειρά τελών, τα λεγόμενα ανταποδοτικά, που είναι συνδεδεμένα με το ακίνητο και εισπράττονται μέσω των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και αποδίδονται στους Δήμους, θα πάρουν την ανιούσα.

Απόλυτα προκλητικός και κυνικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Σκυλακάκης, γνωστός για τις ακραίες νεοφιλελεύθερες απόψεις του, ο οποίος δήλωσε πως «η αξία της περιουσίας των Ελλήνων ήταν χαμηλή και τώρα αυξάνεται», ενώ για τους ιδιοκτήτες πως θα μπορούν να ζητήσουν αυξημένα ενοίκια εφόσον με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών η αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους μεγαλώνει.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το