Η 15η Μαΐου 1948 αντιπροσωπεύει την αρχή της Παλαιστινιακής Nakba – καταστροφής. Η Nakba ξεκίνησε με την εθνοκάθαρση τουλάχιστον 531 χωριών και πόλεων μεταξύ του 1947 και 1949, τη δολοφονία 15.000 Παλαιστινίων και την εξαναγκαστική φυγή 950.000 – τα δύο τρίτα του παλαιστινιακού πληθυσμού – από τα σπίτια τους και την πατρίδα τους την Παλαιστίνη. Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν τι σημαίνει η Nakba για τον παλαιστινιακό λαό μας. Ενώ η μετάφρασή σημαίνει «καταστροφή», η ουσιαστική έννοια της Nakba μας υπερβαίνει κατά πολύ μια συγκεκριμένη «καταστροφή» και ξεπερνά την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Δεν σηματοδοτούμε τα 74 χρόνια από την Nakba αλλά μάλλον 74 χρόνια διαρκούς Nakba. Ο Παλαιστινιακός λαός αποστερείται συστηματικά το δικαίωμα να ζει στη γη του και η εθνική και πολιτική ταυτότητά του έχει κλαπεί.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των Nakba που έχει βιώσει ο κάθε Παλαιστίνιος τα τελευταία 74 χρόνια, όλες οι προσπάθειες για την εξάλειψη του παλαιστινιακού λαού από τη γη του έχουν αποτύχει λόγω της έμφυτης σύνδεσής μας με τη γη μας και του ηρωισμού του περήφανου έθνους μας. Η συλλογική μας απάντηση στη Nakba ήταν να αγκαλιάσουμε τα δικαιώματά μας και να διατηρήσουμε την εθνική και πολιτιστική μας ταυτότητα και ιστορία.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το