Το ωροσκόπιο
Ο κ. Κ. πρότεινε σε άτομα που πήγαιναν σε αστρολόγους για να μάθουν το ωροσκόπιό τους ν΄ αναφέρουν στον αστρολόγο μιαν ημερομηνία από τη ζωή τους, μια συγκεκριμένη μέρα όπου τους έλαχε ένα ιδιαίτερα καλότυχο ή κακότυχο περιστατικό.

Το ωροσκόπιο θα ΄πρεπε να επιτρέπει στον αστρολόγο να εξακριβώσει πάνω-κάτω το περιστατικό αυτό. Ωστόσο η πρόταση του κ. Κ. είχε πολύ λίγη επιτυχία, γιατί οι πληροφορίες που έδιναν οι αστρολόγοι στους πιστούς σχετικά με τον αστερισμό τους δεν ταίριαζαν βέβαια με το περιστατικό, ωστόσο οι πιστοί έλεγαν στο τέλος οργισμένοι ότι τα άστρα φωτίζουν μονάχα ορισμένες πιθανότητες κι αυτές μπορεί να υπήρχαν μια χαρά την ημέρα που έγινε το περιστατικό.

Ο κ. Κ. απόρησε μ΄ αυτή τη δικαιολογία κι έθεσε ακόμα τούτο το ερώτημα: Δεν μπορώ να καταλάβω, είπε, πως είναι δυνατό να επηρεάζονται μονάχα οι άνθρωποι απ΄ όλα τα πλάσματα της γης από τη θέση των άστρων. Οι δυνάμεις αυτές δεν μπορούν ν΄ αφήσουν απέξω τα ζώα. Τι γίνεται αν ένας άνθρωπος ανήκει λόγου χάρη στον αστερισμό του υδροχόου κι έχει έναν ψύλλο που ανήκει, ας πούμε στον αστερισμό του ταύρου κι ο άνθρωπός μας πνιγεί στο ποτάμι; Μαζί του μπορεί να πνιγεί κι ο ψύλλος που πιθανό να έχει ευνοϊκό αστερισμό. Όχι, δε μου αρέσει καθόλου αυτό.

Μπέρτολτ Μπρεχτ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το