Ανησυχεί ο δυτικός κόσμος για τη γενοκτονία στην Υεμένη, συγκινείται με τα φωτορεπορτάζ, υπογράφει διαμαρτυρίες και ταυτόχρονα δυσκολεύεται να καταλάβει ποιοι πολεμούν ποιους και γιατί, αναγνωρίζοντας μόνο την πολυπλοκότητα της διαμάχης και το μέγεθος της δυστυχίας που προκαλεί. Αυτά ισχύουν για τη λεγόμενη κοινή γνώμη, για το μέσο ευαίσθητο άνθρωπο, διότι για τις ηγέτιδες δυνάμεις τα πράγματα είναι μάλλον πιο απλά. Έτσι η γαλλική κυβέρνηση παραδέχθηκε την πώληση όπλων και το πλοίο σάλπαρε από τις γαλλικές ακτές άδειο, χάρη στην παρέμβαση των ακτιβιστών.

Τον περασμένο χρόνο επιτεύχθηκε ειρηνευτική συμφωνία, από την υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση και τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι που προβλέπει εκεχειρία και απόσυρση των στρατευμάτων από την Χοντέιντα. Η συμφωνία, όμως, δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Γι αυτό και η Γαλλία, μαζί με άλλες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, προμηθεύουν όπλα στη Σαουδική Αραβία, η οποία με την δράση της έχει οδηγήσει στον όλεθρο την Υεμένη.

Η ιστορία

Ο πόλεμος στην Υεμένη μαίνεται ανάμεσα στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τους αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν ευρείες περιοχές και κυρίως την πρωτεύουσα Σαναά. Ο εμφύλιος πόλεμος που διαρκεί τέσσερα χρόνια έχει καταστρέψει την χώρα, έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλοί άμαχοι, και έχει ωθήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας στα πρόθυρα λιμού.

Την ίδια ώρα τεράστιες περιοχές της εμπόλεμης Υεμένης βρίσκονται αντιμέτωπες με αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας. «Ο λαός της Υεμένης έχει ήδη υποστεί τη χειρότερη επιδημία στην ιστορία», τονίζει ο Μουχσίν Σιντίκι, διευθυντής του παραρτήματος της Όξφαμ. «Εάν αφεθεί αυτή η ασθένεια να εξαπλωθεί εκ νέου απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας (…) αυτό θα αποτελέσει κηλίδα στη συνείδηση της ανθρωπότητας», συνέχισε απευθύνοντας έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσει άμεσα την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Για την ώρα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας. Στις 15 Απριλίου. Έξι γαλλικά ΜΜΕ αποκάλυψαν έγγραφα χαρακτηρισμένα – διαβαθμισμένα ως απόρρητα, που αποδεικνύουν την πώληση όπλων στον πόλεμο της Υεμένης. Σύμφωνα με αυτά, 48 πυροβόλα Caesar τα οποία έχει παράξει η γαλλική εταιρεία Nexter και έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Υεμένης «στηρίζουν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που έχουν τη βοήθεια των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων, στην προέλασή τους στην Υεμένη».

Η επίσημη γραμμή του Παρισιού, το οποίο δεν αρνείται την ύπαρξη των εγγράφων αυτών, είναι πως τα όπλα δεν χρησιμοποιούνται παρά για αμυντικούς σκοπούς στην Υεμένη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ριάντ, το οποίο αποκάλεσε σύμμαχο κλειδί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τον διαβεβαίωσε ότι τα όπλα τα οποία θα παραλάμβανε το πλοίο δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων.

Τελικά, η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι ένα νέο φορτίο όπλων θα παραδοθεί στη Σαουδική Αραβία, παρά τις κατηγορίες ότι το Ριάντ χρησιμοποιεί τα όπλα στον πόλεμο της Υεμένης.

Η υπουργός Άμυνας Φλωράνς Παρλί δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι BFM ότι τα όπλα θα φορτωθούν σε ένα Σαουδικό φορτηγό πλοίο που έφτασε την την Τετάρτη στο γαλλικό λιμάνι της Χάβρης. Αρνήθηκε να προσδιορίσει το είδος των όπλων, αλλά επανέλαβε τη θέση της Γαλλίας ότι έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο για αμυντικούς σκοπούς από τη Σαουδική Αραβία από τότε που άρχισε την επίθεση της στην Υεμένη το 2015.

Η Παρλί δήλωσε συγκεκριμένα ότι «…από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει η γαλλική κυβέρνηση, δεν έχουμε αποδείξεις ότι τα θύματα στην Υεμένη είναι αποτέλεσμα της χρήσης γαλλικών όπλων».

Όμως λογάριαζαν χωρίς τις γαλλικές οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες κατάφεραν να επιβάλουν μπλόκο στο φορτηγό πλοίο της Σαουδικής Αραβίας που ετοιμαζόταν να δέσει στο λιμάνι της Χάβρης στη Βόρεια Γαλλία. Το πλοίο, εξαιτίας της κινητοποίησης των πολιτών, δεν ελλιμενίστηκε για να παραλάβει τα όπλα, αλλά μετακινήθηκε στην Ισπανία.

Οι γάλλοι πολίτες δείχνουν ότι μπορούν να αποτελέσουν αντιπολιτευτική δύναμη για τα διεθνή συμφέροντα που υπονομεύουν τα θεμελιώδη δικαιώματα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ταυτόχρονα βέβαια, οι δηλώσεις της Φλωράνς Παρλί πυροδότησαν νέα ανησυχία καθώς δείχνουν την επιμονή της Γαλλίας να συνεχίσει τις μεταφορές όπλων της σε αυτήν τη χώρα παρά τον αναμφισβήτητο κίνδυνο και είναι απολύτως γνωστό στις γαλλικές αρχές ότι χρησιμοποιούνται εναντίον πολιτών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το