Νεό βιβλίο κυκλοφορεί από τις Μορφωτικές Εκδόσεις με τίτλο: Γ΄Διεθνής: Οι λόγοι του Λένιν

Εισαγωγή

Μετά τη νίκη της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στην Ρωσία, ένα από τα κύρια μελήματα των μπολσεβίκων ήταν η διάδοση κι η στερέωση των κομμουνιστικών ιδεών σ’ όλο τον κόσμο.

Έτσι δημιουργήθηκε η Κομμουνιστική Διεθνής, με τη συμμετοχή κομμάτων και οργανώσεων από όλο τον κόσμο.

Η περίφημη Διεθνής διεξήγαγε τα παρακάτω συνέδρια: Α΄ συνέδριο 1919, Β΄ συνέδριο 1920, Γ΄ συνέδριο 1921, Δ΄ συνέδριο 1922, Ε΄ συνέδριο 1924, ΣΤ΄ συνέδριο 1928, Ζ΄ συνέδριο 1935 και διαλύθηκε «επειδή δεν συνέτρεχαν πλέον οι συνθήκες λειτουργίας» το 1943, γεγονός που δημιούργησε μεγάλες συζητήσεις στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Η Κομμουνιστική Διεθνής αντικατέστησε τη Σοσιαλιστική Διεθνή που ιδρύθηκε το 1889 και όπως λέει ο Λένιν ουσιαστικά διαλύθηκε το 1914 όταν τα βασικά κόμματά της πήραν θέση υπέρ του πολέμου στο πλευρό των αστικών κομμάτων της χώρας τους. Η παλιά λέξη σοσιαλισμός ατιμάστηκε από τους προδότες του σοσιαλισμού.»

Ο Λένιν στο προεδρείο του πρώτου Συνεδρίου της Γ΄ Διεθνούς

Η σημερινή λεγόμενη σοσιαλιστική διεθνής είναι ένας συνασπισμός αστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, διαχειριστών του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού. Για την ιστορία, η Α΄ Διεθνής ιδρύθηκε στις 28 Σεπτέμβρη 1864 στο διεθνές εργατικό συνέδριο στο Σεντ Μάρτιν Χολ στο Λονδίνο από Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς, Ιταλούς, Πολωνούς και Ιρλανδούς εργάτες. Την 1η Νοέμβρη 1864, το Γενικό της συμβούλιο ενέκρινε το Μανιφέστο και τον κανονισμό της που επεξεργάστηκαν οι Μάρξ-Ένγκελς. Μετά την Κομμούνα του Παρισιού η Α΄ Διεθνής δέχτηκε σκληρές διώξεις από τις αστικές τάξεις της Ευρώπης και αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της στη Νέα Υόρκη. Το 1876, με απόφαση της Φιλαδέλφειας η Α΄ Διεθνής διαλύθηκε. Η Β΄ Διεθνής ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1889 από 393 αντιπροσώπους εργατικών και σοσιαλιστικών κομμάτων. Γρήγορα στη Β΄ Διεθνή κυριάρχησαν οι αναθεωρητές του μαρξισμού με βασικό εκπρόσωπο τον Έντουαρντ Μπέρνσταϊν, ο οποίος θεωρούσε ότι η εργατική τάξη έπρεπε να αγωνίζεται για μικροβελτιώσεις στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Θεμελιώδες αξίωμα του Ε.Μπέρνσταϊν ήταν «η κίνηση είναι το παν – ο τελικός σκοπός δεν είναι τίποτε», φράση που θυμίζει πολλά και για πολλούς σήμερα. Μάχη ενάντια στον Ε.Μπέρνσταϊν έδωσαν οι Πλεχάνωφ-Μπέμπελ, χωρίς όμως να θέτουν την οργανωτική ρήξη μ’ αυτήν. Τελικά, ο Β.Ι.Λένιν έδωσε το τελικό χτύπημα στη Β΄ Διεθνή των σοσιαλπροδοτών και το 1919 ιδρύεται η Κομμουνιστική Διεθνής.

Στο παρόν βιβλίο περιέχονται τα βασικά κείμενα του Α΄ Συνεδρίου της ΚΔ, τα ψηφίσματα, οι αποφάσεις που πάρθηκαν και φυσικά οι θέσεις του Β.Ι.Λένιν για όλα τα θεμελιώδη ζητήματα. Οι Μορφωτικές Εκδόσεις παρουσιάζουν το σώμα των κειμένων της  Διεθνούς προσδοκώντας να αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στα χέρια των αγωνιστών της αριστεράς.

(Η πρώτη συλλογή κειμένων έγινε από τις Ιστορικές Εκδόσεις)

 ÎŸ Λένιν μιλάει στους αντιπροσώπους του πρώτου Συνεδρίου της Γ΄ Διεθνούς

ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2018

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το