Μαργαρίτα Βεργολιά

Μπορεί ο χειμώνας που έρχεται στην Ευρώπη να προδιαγράφεται πολλαπλά εφιαλτικός ένεκα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, των δυτικών κυρώσεων, της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης και της βίαιης φτωχοποίησης μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Ομως και το καλοκαιράκι που σιγά σιγά μας αποχαιρετά έδειξε τα δικά του «δόντια», δίνοντας μια πρόγευση για όσα εξίσου εφιαλτικά έπονται, εν προκειμένω λόγω της κλιματικής κρίσης.

Η πρωτοφανής ξηρασία που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η χειρότερη των τελευταίων πέντε αιώνων. Η πτώση της στάθμης των υδάτων στους ποταμούς είναι κυριολεκτικά αποκαλυπτική…Οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές, σαν ντόμινο σε ένα χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης. Επηρεάζεται άμεσα η δημόσια υγεία καθώς και η ανθρώπινη δραστηριότητα σε ζωτικής σημασίας τομείς.

Από τη ναυσιπλοΐα και την παραγωγή καθαρής υδροηλεκτρικής ενέργειας ή ακόμη και την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών σταθμών έως τη γεωργική παραγωγή, η συρρίκνωση της οποίας μοιραία κάνει το φάσμα της επισιτιστικής επισφάλειας και κρίσης ακόμη πιο ορατό.

Κατάσταση την οποία παρεμπιπτόντως κάθε άλλο μπορεί να ανασχέσει η επιστροφή της Ευρώπης στην καύση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας ή το «βάφτισμα» από την Ε.Ε. ως «πράσινων» του ορυκτού φυσικού αερίου ή της πυρηνικής ενέργειας. Αντιθέτως…

Όμως η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει καθυστερήσει και παραμένει ακριβή. Εξ ου και οι αργόσυρτες Βρυξέλλες και κυβερνήσεις προχωρούν τώρα σε «μπαλώματα» με επιδοματικές πολιτικές για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας -με τα λεφτά των φορολογούμενων- και μέτρα-ασπιρίνη, ενόσω ατενίζουν με τρόμο την προοπτική ενός κοινωνικά και πολιτικά «καυτού» χειμώνα.

Όμως ελλείψει στρατηγικού και πολιτικού σχεδιασμού, στη λογική «τρεχάτε ποδαράκια μου» δείχνουν να τα πυροβολούν και πάλι ή, στην καλύτερη, να «κλοτσούν το τενεκεδάκι» λίγο παρακάτω.

Κατά το πρακτορείο Bloomberg, αυτή η προσέγγιση από μόνη της κινδυνεύει να επιδεινώσει την κρίση -ενεργειακή και πληθωριστική- και να «στεγνώσει» τα ταμεία.

«Είναι σαν να σβήνουν τη φωτιά με βενζίνη» λέει η Γιοάνα Ματσκόβιακ-Παντέρα, πρόεδρος της πολωνικής δεξαμενής σκέψης Forum Energii. «Δεν έχουμε δει ακόμα τον πάτο της κρίσης…».

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το