Μετέτρεψαν χειρουργεία σε ΜΕΘ, καταργώντας τουλάχιστον το 80% των τακτικών χειρουργείων. Τα χειρουργεία όμως, εκτός των άλλων, δε διαθέτουν τον εξοπλισμό που χρειάζεται μια ΜΕΘ.

Μετέτρεψαν απλούς θαλάμους σε ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας), διασωληνώνουν βαριά περιστατικά covid-19 σε απλές κλίνες και όλ’ αυτά τα βαφτίζουν ΜΕΘ.

Για να δημιουργήσουν στο «λαουτζίκο» την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν κενές θέσεις στις ΜΕΘ (στις κανονικές ΜΕΘ, όχι στις μαϊμού ΜΕΘ) έβαλαν τις ΥΠΕ να ενημερώσουν τους διοικητές των νοσοκομείων από τις 11 Νοέμβρη να στέλνουν αιτήματα για διακομιδές.

Ολες αυτές οι κινήσεις γίνονται με κυβερνητική εντολή για να κρυφτεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νεκρών από covid-19 νοσηλεύονταν σε απλές κλίνες και όχι σε ΜΕΘ.

Και ξαφνικά, μεσούντος του δεύτερου κύκλου της πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη «ανακάλυψε» ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό που είναι απαραίτητος στις πραγματικές ΜΕΘ, απαραίτητος για τις διακομιδές, ελλείψεις ακόμη και κινητών αναπνευστήρων. Και πρόσθεσε διάταξη σε εκπρόθεσμη τροπολογία (παράγραφος 1 του άρθρου 48 του νόμο 4753/2020), σύμφωνα με την οποία το ΙΦΕΤ ΑΕ μπορεί να προκηρύξει διαγωνισμό, κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων, προκειμένου να προμηθευτεί εκατοντάδες τεμάχια αυτού του απαραίτητου εξοπλισμού. Ο νόμος δημοσιεύτηκε στις 18 Νοέμβρη και η διάταξη στην οποία αναφερόμαστε προβλέπει:

Αρθρο 48

Ζητήματα δημοσίων συμβάσεων για κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε εξοπλισμό νοσηλείας και παροχή υπηρεσιών

  1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και έως και την 28η.2.2021, η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας Α.Ε.» (ΙΦΕΤ Α.Ε.) δύναται, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, πλην αυτών που ενσωματώνουν ενωσιακό δίκαιο και των διατάξεων περί σκοπού της ΙΦΕΤ Α.Ε., να απευθύνει πρόσκληση για την αγορά ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού για θεραπεία και νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού που ενδέχεται να χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή σε μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) σε δημόσιες δομές υγείας για τη νοσηλεία κρουσμάτων κορωνοϊού. Ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός που εμπίπτει στη διαδικασία προμήθειας του παρόντος ενόψει της ενεστώσας έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας, είναι αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας, πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων. Η πρόσκληση αναρτάται μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας για χρονικό διάστημα τριών (3) ημερών και δύναται να απευθύνεται σε κάθε επιχείρηση πώλησης και διάθεσης του ανωτέρω εξοπλισμού και παροχής υπηρεσιών. Οι συμβάσεις συνάπτονται με σκοπό την αγορά ικανών ποσοτήτων με κριτήριο χαμηλότερης τιμής μεταξύ των άμεσα διαθέσιμων προϊόντων και υπηρεσιών κατά παρέκκλιση της υποπαρ. 1.1.3 του άρθρου 25 τουν. 4472/2017 (Α’ 74).

Κάποιος που δεν είναι «ψυλλιασμένος» για το ρόλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα περίμενε ότι, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της προμήθειας αυτού του εξοπλισμού, θα προχωρούσαν άμεσα, μέσα στο Νοέμβρη στην προμήθειά του. Αμ δε! Η κυβέρνηση εφάρμοσε και σ’ αυτή την περίπτωση τη γνωστή παρελκυστική τακτική.

Το ΙΦΕΤ ΑΕ εδέησε να ανεβάσει στην ιστοσελίδα του την προκήρυξη του διαγωνισμού στις 11 Δεκέμβρη. Προέβλεψε ότι στις 18 Δεκέμβρη και ώρα 11 π.μ. θα άνοιγαν οι φάκελοι με τις προσφορές των εταιριών. Αν όντως άνοιξαν οι φάκελοι με τις προσφορές είναι άγνωστο, γιατί δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΙΦΕΤ ΑΕ.

O εξοπλισμός που θα προμηθευτούν περιγράφεται στον παρακάτω πίνακα:

Θέσαμε υπόψη εντατικολόγων τον πίνακα και μας εξήγησαν πού χρειάζεται η κάθε συσκευή.

  • Οπως μας εξήγησαν, οι αναπνευστικές συσκευές που διαθέτουν τα χειρουργεία δεν κάνουν για τις ΜΕΘ. Βαφτίζοντας τα χειρουργεία ΜΕΘ, θα έπρεπε τουλάχιστον να διαθέτουν απόθεμα Αναπνευστικών Συσκευών Υψηλής Ροής, προκειμένου τα χειρουργεία να λειτουργήσουν υποτυπωδώς ως ΜΕΘ. Εννοείται, βέβαια, ότι για να μπορεί μια μονάδα να λειτουργήσει ως ΜΕΘ πρέπει να έχει και μερικούς εντατικολόγους γιατρούς και νοσηλευτές με εμπειρία σε ΜΕΘ.
  • Ο δεύτερος στη λίστα εξοπλισμός (BiPAP) είναι απαραίτητος προκειμένου να προετοιμαστεί ο ασθενής για διασωλήνωση.
  • Και οι υπόλοιποι εξοπλισμοί χρειάζονται για να εφοδιαστούν οι λειτουργούσες πραγματικές ΜΕΘ, γιατί έχουν πολλές ελλείψεις.
  • Ελλείψεις υπάρχουν και στον εξοπλισμό που απαιτείται για να γίνουν οι διακομιδές.

Πέρα, λοιπόν, από την έλλειψη κενών κρεβατιών ΜΕΘ, η έλλειψη του απαραίτητου για τις διακομιδές εξοπλισμού καθιστούσε επίσης ανεφάρμοστη στην πράξη τη μεγαλόστομη κυβερνητική διακήρυξη ότι τα πάντα είναι έτοιμα για να γίνουν διακομιδές και να μην μείνει κανένας βαριά νοσών από covid-19 χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Μπορεί η προπαγάνδα των μπουκωμένων με χρήμα αστικών ΜΜΕ να αποκρύπτει την πραγματική κατάσταση, όμως ποιος ξεχνάει ότι η κυβερνητική προπαγάνδα έστησε μόνο μια φορά σόου με την αεροδιακομιδή τριών διασωληνωμένων ασθενών από την Καβάλα σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμούσαν αιτήματα διακομιδής διασωληνωμένων ασθενών από τα βασικά νοσοκομεία της Αθήνας, του Πειραιά και άλλων περιοχών;

Κατόπιν εορτής

Δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι αυτός ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί, για μια σειρά λόγους. Αν ολοκληρωθεί, στην προκήρυξη δεν προβλέπεται πόσος θα είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να γίνει η κατακύρωση του διαγωνισμού σε συγκεκριμένο/ους μειοδότη/ες. Προβλέπονται μόνο οι χρόνοι για την τμηματική και τελική παράδοση του εξοπλισμού. Ιδού το σχετικό απόσπασμα της προκήρυξης: «ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: Το 50% των προσφερόμενων ειδών ενός εκάστου προμηθευτή εντός δέκα (10) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης και το υπόλοιπο 50% εντός τριάντα (30) ημερών από την υπογραφή της σύμβασης».

Μ’ άλλα λόγια, αν τελικά ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, θα φτάσουμε στον Φλεβάρη για να γίνει η παράδοση όλου αυτού του εξοπλισμού, του τόσο απαραίτητου για να σωθούν κάποιες ζωές. Εντωμεταξύ, οι νοσηλευόμενοι στα χειρουργεία και στις άλλες ψευδο-ΜΕΘ, όσο και στις απλές κλίνες covid-19, δεν έχουν τη νοσηλεία που θα έπρεπε να έχουν και χάνονται μέσα σε λίγες μέρες. Σαν το σκυλί στ’ αμπέλι!

Τα πραγματικά δεδομένα αποκαλύπτουν μια εγκληματική πολιτική από μια κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση, που την απασχολεί μόνο η λειτουργία της καπιταλιστικής μηχανής για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των καπιταλιστών. Τα κροκοδείλια δάκρυα δεν μπορούν να κρύψουν την παγερή αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προστασία της υγείας του λαού μας. Η πρόσφατη απόφαση για τη Δυτική Αττική, όπου οι κάτοικοι θα μαντρωθούν και οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις θα δουλεύουν στο φουλ, είναι ένα ακόμα παράδειγμα της κοινωνικής αναλγησίας και της εγκληματικής συμπεριφοράς αυτής της κυβέρνησης.

πηγή: eksegersi.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το