Το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιουλίου το μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε 11,5 τόνους οπλισμού συνετρίβη στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το στρατιωτικό αεροσκάφος ξεκίνησε από αεροδρόμιο της Σερβίας, μεταφέροντας οπλισμό εκπαιδευτικού σκοπού με τελικό προορισμό το Μπαγκλαντές, με την ευθύνη και την εποπτεία της σερβικής κυβέρνησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το αεροπλάνο ανήκε σε ιδιωτική ουκρανική εταιρία, η οποία έχει «στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ» (από τον ιστότοπό τους), γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και ενώ οι δυτικοί ιμπεριαλιστές και οι εξαρτημένες από αυτούς χώρες -με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα- ενισχύουν με οπλισμό το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου.

Όσο περνούν οι μέρες από τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov-12 η σύγχυση παραμένει. Τα ερωτήματα διαδέχονται το ένα το άλλο χωρίς να βρίσκουν μέχρι στιγμής απάντηση και η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στάση της επιτείνει αυτή τη σύγχυση. Αμέσως μετά τη συντριβή του αεροσκάφους έρχονται στο φως αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες τόσο για τον τελικό προορισμό όσο και για τον οπλισμό που μετέφερε. Παρά τις επίσημες ανακοινώσεις της σερβικής κυβέρνησης πως ο προορισμός ήταν το Μπαγκλαντές, η ουκρανική ιδιωτική εταιρία δηλώνει πως το αεροπλάνο θα κατέληγε στην Ιορδανία. Ακόμα πιο πολύ μπλέκονται τα πράγματα από την ανακοίνωση της εταιρίας πως το φορτίο του αεροπλάνου ήταν «ιδιαίτερα επικίνδυνο», κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η σερβική κυβέρνηση. Το φορτίο αυτό και η αμφιβολία που εξακολουθεί να υπάρχει για την επικινδυνότητά του (τοξικά, χημικά υλικά κλπ) εύλογα γεννούν την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής των Αντιφιλίππων για την υγεία τους. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως η περίφημη λευκή ουσία που βρέθηκε διάσπαρτη στην περιοχή δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη διαβεβαίωση για το τι πραγματικά είναι.

Αποκαλυπτικές είναι ακόμα οι πληροφορίες, που μέχρι τώρα δεν έχουν διαψευστεί, οι οποίες θέλουν το συγκεκριμένο ουκρανικό αεροπλάνο να έχει πραγματοποιήσει στις αρχές του Ιούλη σειρά από δρομολόγια προς την πολωνική πόλη Ρζεσζόφ, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας. Η περιοχή αυτή έχει μετατραπεί εδώ και μήνες σε κέντρο συγκέντρωσης και μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία, κάτω από τον πλήρη έλεγχο των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Δεν λείπουν μάλιστα οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών των ΗΠΑ και αξιωματούχων του ΝΑΤΟ οι οποίοι, υπό την πίεση των δημοσιευμάτων και αποκαλύψεων του ξένου Τύπου, υποχρεώνονται να εκφράσουν τάχα τις «ανησυχίες» τους για λαθραία διακίνηση τμήματος του οπλισμού που στέλνεται στην Ουκρανία.

Κάτω από το βάρος των γεγονότων, με σημαντική καθυστέρηση η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε σε διαβήματα πρώτα προς την κυβέρνηση της Σερβίας (Δευτέρα 18/7) και έπειτα από μια ημέρα προς την Ουκρανία, ζητώντας δήθεν εξηγήσεις και για ποιο λόγο δεν είχε ενημερωθεί έγκαιρα για το φορτίο που θα ταξίδευε πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Μάλιστα σε δημόσια δήλωσή του ο Σέρβος πρόεδρος, Α. Βούτσιτς, «άδειασε» την ελληνική πλευρά λέγοντας πως δεν έχει λάβει ακόμα κανένα διάβημα. Στην ίδια ακόμα δήλωση, με μια φράση γεμάτη νόημα και αποδέκτη την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε πως «όλα ήταν καθαρά σαν δάκρυ».

Όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης αμέσως μετά την πτώση του αεροπλάνου, οι συγκεχυμένες δηλώσεις και τα -κατόπιν εορτής- διαβήματα αποδεικνύουν με πάταγο πως η χώρα και ο εναέριος χώρος της είναι ένα ξέφραγο αμπέλι και οι κρατικοί φορείς είναι βυθισμένοι στα βαθιά σκοτάδια. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν το ντόπιο καθεστώς έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Όταν ανάβει το πράσινο φως στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές να περνοδιαβαίνουν ελεύθερα και -προφανώς- ανεξέλεγκτα. Όταν παραχωρούν λιμάνια, αεροδρόμια, τις θάλασσες και τον αέρα για τα φιλοπόλεμα και επιθετικά τους σχέδια.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το