Φαίνεται πως περισσεύει το πράσινο στο Δήμο Αθηναίων!

Με την από 28/08/2023 απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων και μετά από διαλογική συζήτηση διάρκειας 3 λεπτών (sic!) ανοίγει το δρόμο για την άρση της απαλλοτρίωσης και τον αποχαρακτηρισμό χώρου στην γειτονιά των Ελληνορώσων προς μετατροπή από χώρο πρασίνου σε οικοδομήσιμο χώρο.

Πρόκειται για ακίνητο επί των οδών Ξενοπούλου-Εμπράρ-Καμπούρογλου, φερόμενης ιδιοκτησίας της ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Ο χώρος αυτός είναι σε συνέχεια μικρότερου χώρου (κ.χ.-πρασίνου) ο οποίος είναι ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων.

Επισημαίνουμε ότι η διάσωση του χώρου αυτού είναι σήμερα πιο επιτακτική αφού, με ολιγωρία αρμόδιων φορέων, ο έναντι του χώρου του θέματος χώρος (πρώην Στρατόπεδο Πλέσσα) έκτασης 18.643 τ.μ. «αφέθηκε» να νοικιαστεί, στην ΔΕΗ για 50 χρόνια και στον χώρο αυτό θα κατασκευαστεί μεγαθήριο για την μετεγκατάσταση των κεντρικών υπηρεσιών της ΔΕΗ (από την οδό Χαλκοκονδύλη κλπ).

Χαρακτηριστικό είναι ότι η οδός Γρ. Ξενόπουλου σημειώνεται στη μελέτη του ΕΜΠ 1999 ως προτεινόμενη σύνδεση-πορεία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με τις περιοχές Ελληνορώσων και του Ν. Ψυχικού, ώστε με ασφάλεια πολίτες και παιδιά να κινούνται από και προς το Μ.Π. Γουδή και στις συνοικίες τους.

Δημοσιεύουμε την ανακοίνωση-διαμαρτυρία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Προς Δήμο Αθηναίων

1. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κ.Ελ. Σκιαδά

2.Δήμαρχο κ Κώστα Μπακογιάννη

3.Δημοτικές Παρατάξεις

Κοινοποίηση

Μ.Μ.Ε.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή μας για την απαξίωση της επιστολής μας από τους αποδέκτες της, η οποία αν και τεκμηριωμένη, δεν ‘’έτυχε’’ της προσοχής των παριστάμενων δημοτικών συμβούλων κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Αθηναίων στις 28/08/2023 και ειδικότερα στο θέμα 81ο με τίτλο: ‘’έγκριση της πολεοδομικής ρύθμισης σε ιδιοκτησία, κείμενη μεταξύ των οδών Γρ. Ξενοπούλου, Ερ. Εμπράρ και Δ. Καμπούρογλου, στο Ο.Τ. 142, περ. 81, στην 7η Δημοτική Κοινότητα’’, για το οποίο αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ (από τους 28 παρόντες δημοτικούς συμβούλους):

‘’Την ενεργοποίηση της διαδικασίας απόκτησης, μέσω εξαγοράς ή άλλου τρόπου, της φερόμενης ιδιοκτησίας της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., έκτασης 1.162,75 μ2, κείμενης μεταξύ των οδών Γρ. Ξενοπούλου, Ερ. Εμπράρ και Δ. Καμπούρογλου, στο Ο.Τ. 142, περ. 81, στην 7η Δημοτική Κοινότητα, προς χρήση ως κοινόχρηστου πρασίνου, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 322/2023 πράξη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη αποδοχής, από τη φερόμενη ως ιδιοκτήτρια, της πρόσκλησης εκ μέρους του Δήμου προς εκκίνηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης εξαγοράς της υπόψη ιδιοκτησίας της ή μη κατάληξης σε από κοινού συμφωνία ως προς το ύψος του τιμήματος, τότε η αρμόδια Υπηρεσία θα δρομολογήσει την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, στα πλαίσια των διατάξεων του Ν. 4759/2020, προς μετατροπή του εν λόγω ακινήτου σε οικοδομήσιμο χώρο’’ ( Α.Δ.Σ. 1415/28-08-2023).

Επισημαίνουμε ότι:

1) Στη συζήτηση του παραπάνω θέματος δεν ήταν παρόντες οι δημοτικοί σύμβουλοι της ‘’Λαϊκής Συσπείρωσης’’ καθώς και ο Πέτρος Κωνσταντίνου (‘’Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας’’) οι οποίοι είχαν αποχωρήσει σε προηγούμενο θέμα προς ένδειξη διαμαρτυρίας, αλλά και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

2) Κατά την ούτε 3λεπτη (!!!) συζήτηση του θέματος (βλ. 2ο μέρος συζήτησης: ΘΕΜΑ 81ο: από 46:53 μέχρι 48:17 στο https://www.youtube.com/watch?v=xSJz43Eqs58&ab_channel=Cityofathens) ενώ τόσο από την ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ (Ρήγας Αξελός) όσο και από την ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ (Ρωξάνη Μπέη) και ενώ αναφέρθηκε ότι και ο Δήμαρχος είναι κατά του αποχαρακτηρισμού του προαναφερόμενου αδόμητου χώρου, τελικά λήφθηκε η παραπάνω ομόφωνη απόφαση, χωρίς να εγγραφεί σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου το ποσόν που αναφέρεται σε εισήγηση της υπηρεσίας βάσει των τρεχουσών αντικειμενικών αξιών 1.445.530,80 € δηλαδή περίπου 500.000€ λιγότερα από την προγενέστερη εγγραφή (1.943.964,49€) βάσει της σχεδόν ομόφωνης (39 υπέρ και 2 κατά) προγενέστερης απόφασης με αρ.210/13-04-2020 του Δ.Σ. Δήμου Αθηναίων.

3) Ενώ με την από 17/05/2023 νεότερη αίτηση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ προς τον Δήμο Αθηναίων εμμένει στη θέση της και ζητά ‘’να τροποποιηθεί το ρυμοτομικό σχέδιο ώστε να καταστεί οικοδομήσιμο το ακίνητο’’ έκτασης 1.158,24 τ.μ. (κατά την ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ) ή 1.162,75τ.μ. περίπου (σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου), βλέπουμε άλλα να λέγονται στη ‘’συζήτηση’’ του θέματος και άλλα να δρομολογούνται, με άμεσο κίνδυνο το χάσιμο ενός ακόμη ζωτικού χώρου για την πόλη, την στιγμή μάλιστα που ο έναντι αυτού χώρος του πρώην Στρατοπέδου Μ. Πλέσσα μισθώθηκε από το ΤΕΘΑ στην ΔΕΗ για 50 χρόνια και αντί για πράσινο (όπως προέβλεπε η από το 1999 μελέτη του ΕΜΠ) θα οικοδομηθεί/ούν μεγαθήριο/α εντός αυτού.

4) Τόσο η 7η Δ.Κ. όσο και το ΔΣ Δήμου Αθηναίων ορθά αποδέχθηκαν το 2020 την εισήγηση της Δ/νσης Σχεδίου Πόλεως & Αστικού Περιβάλλοντος Δήμου Αθηναίων για τον χώρο του θέματος δηλ. ότι : ‘’…θετική θα είναι η συμβολή του ως νησίδα πρασίνου στην αναχαίτιση των επιπτώσεων από τους υψηλούς συγκοινωνιακούς ατμοσφαιρικούς ρύπους της ήδη βεβαρημένης περιβαλλοντικά, παρακείμενης Λεωφόρου Μεσογείων… Τυχόν αποχαρακτηρισμός θα καταστήσει δυνατή την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων ωφέλιμης επιφάνειας 3.023,15 τ.μ. … Θα διακοπεί η διαμπερότητα του χώρου και κυρίως θα στερηθεί η τριγωνική χαρακτηρισμένη έκταση πρασίνου το μεγαλύτερο τμήμα της και …κρίνεται σκόπιμη η εξασφάλιση του εξεταζόμενου χώρου’’.

5) Η Δ/νση Σχεδίου Πόλεως & Αστικού Περιβάλλοντος Δήμου Αθηναίων, μετά την από 7/2/2019 αρχική αίτηση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. για άρση απαλλοτρίωσης και τις σχετικές πράξεις του Δήμου, απέστειλε το 2020 τον φάκελο της επανυποβολής της απαλλοτρίωσης στην αρμόδια Δ/νση Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Αττικής, η οποία τον επέστρεψε το 2023. Όμως, ενώ η Δ/νση Σχεδίου Πόλεως & Αστικού Περιβάλλοντος Δήμου Αθηναίων τεκμηριωμένα αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της Δ/νσης Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Αττικής, δεν έλαβε απάντησή της, κατά παράβαση της πάγιας διοικητικής διαδικασίας. Κατόπιν αυτών, θα έπρεπε να ζητηθεί η γνωμοδότηση των υπερκείμενων φορέων (Δ/νση Περιβάλλοντος Σχεδίου Πόλεως και Χωροταξίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής καθώς και αρμόδιων υπηρεσιών του ΥΠΕΝ) αφού:

α) Υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, δηλαδή εφαρμογή του άρθρου 90 ν.4759/2020 σύμφωνα με την Δ/νση Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Αττικής, ‘’παρ’ όλο που η συγκεκριμένη υπόθεση, ενέπιπτε στις διατάξεις του άρθρου 32 του ΝΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες δεν τίθεται περιορισμός στον αριθμό επαναδεσμεύσεων χώρων για κοινόχρηστους & κοινωφελείς σκοπούς κατόπιν αυτοδίκαιης άρσης της απαλλοτρίωσης‘’ (εισήγηση της υπηρεσίας του Δήμου) ή της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του Ν.4387/2021, σύμφωνα με την Δ/νση Σχεδίου Πόλεως & Αστικού Περιβάλλοντος Δήμου Αθηναίων και

β) Υπήρξε σιωπηλή άρνηση (απαξίωση) της Δ/νσης Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Αττικής να απαντήσει στο έγγραφο της Δ/νσης Σχεδίου Πόλεως & Αστικού Περιβάλλοντος Δήμου Αθηναίων.

6) Με την πρόσφατη απόφαση (1515/28-08-2023) των 28 δημοτικών συμβούλων απαξιώθηκε η προ 3 ετών απόφαση ( 210/13-04-2020) των 39 δημοτικών συμβούλων και η ανάγκη για κοινόχρηστο πράσινο.

7) Η τεκμηριωμένη επιστολή της Επιτροπής μας, ουσιαστικά απαξιώθηκε από τη δημοτική αρχή και τους 28 δημοτικούς συμβούλους, τη στιγμή που κάθε τ.μ. κοινόχρηστου χώρου είναι ζωτικό για την πόλη και τους κατοίκους της και όχι για τα επιχειρηματικά σχέδια της ΤΡΑΠΕΖΑΣ της ΕΛΛΑΔΟΣ.

8) Οι δημοτικές παρατάξεις πρέπει:

Α) να τοποθετηθούν δημόσια για την παρωδία ‘’διαλόγου’’ για το θέμα και για στο Εύλογο ερώτημα: Γιατί αυτή η πρεμούρα να ψηφιστεί το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ.;

Β) να προσφύγουν κατά της 1515/28-08-2023 Α.Δ.Σ.:

α) στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και

β) στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια

Τελικά, αν τα ωραία λόγια υπέρ του πρασίνου δεν μεταφράζονται και σε έργα, είναι κενό γράμμα.

Τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης καλούνται να δημοσιεύσουν-αναρτήσουν την παρούσα διαμαρτυρία μας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Μαρία Ζευγώλη, Μιχάλης Ζωίδης, Δημήτρης Κλεφτοδήμος, Δημήτρης Μαυράκος, Ιωσήφ Σινιγάλιας

Πληροφ. Τηλ.: 6946048790, 6944914529, 6948080518, 6974888323, 6947525551

Email: ep.ag.goudi@gmail.com Σεπτέμβριος 2023

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το