Με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων λαού (για 200.000 κάνουν λόγο οι οργανωτές) πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 16 Οκτώβρη. Η κινητοποίηση διοργανώθηκε από τα ιταλικά συνδικάτα, ως απάντηση στη θρασύδειλη επίθεση νεοφασιστών  κατά της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της χώρας CGIL.
Ο γραμματέας της CGIL, Λαντίνι, παρομοίασε την εν λόγω επίθεση με ανάλογη των μελανοχιτώνων του Μουσολίνι το 1921. Οι διαδηλωτές τραγουδούσαν το BELLA CIAO, συνθηματολογώντας υπέρ της εθνικής επετείου (25 Απρίλη 1943) που σήμανε το τέλος της ναζιστικής κατοχής και το γκρέμισμα του μουσολινισμού, απαιτώντας παράλληλα τη διάλυση όλων των (νεο)φασιστικών κομμάτων και οργανώσεων.

Σε μια ανίερη επιχείρηση καπηλείας του αντιφασιστικού αγώνα τού (πλούσιου σε δημοκρατικές παραδόσεις) ιταλικού λαού,  κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία ενόψει και του δεύτερου γύρου των ιταλικών εκλογών σε μια σειρά πόλεις, (όπως η Ρώμη, η Τεργέστη και το Τορίνο), παρευρέθηκαν στη συγκέντρωση ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Λέτα, ο γυρολόγος τέως πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Τ. Κόντε, και ο ΥΠΕΞ, Ντι Μάγιο.
Όσον αφορά τα λοιπά κόμματα του «δημοκρατικού τόξου», απείχαν επιδεικτικά το «Φόρτσα Ιτάλια» του Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Σαλβίνι, ο οποίος με περίσσεια υποκρισίας τόνισε πως «ευτυχώς πλέον δεν υπάρχουν φασίστες. Για την Ευρώπη, ο μόνος πραγματικός κίνδυνος είναι η ισλαμική τρομοκρατία».Οι εν λόγω παρατάξεις της «κεντροδεξιάς» από κοινού με τους καθαρόαιμους φασίστες της Μελόνι (Αδέρφια της Ιταλίας) υιοθέτησαν κατά τα γνωστά τη «θεωρία των δύο άκρων» τονίζοντας πως «πρέπει να καταδικάζονται όλες οι ακραίες συμπεριφορές».

Ωστόσο κοινή συνισταμένη όλων, παρευρισκομένων και μη, ήταν οι όρκοι πίστης στην «εθνική ενότητα» υπό την μπαγκέτα του Ντράγκι. Έτσι οι εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς παράταξης δήλωσαν πως «δεν μπορεί να δοθεί πολιτική χροιά σε μια μαζική διαδήλωση λίγες ώρες πριν τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών», προσπαθώντας παράλληλα να φτιασιδώσουν το προφίλ του υποψηφίου τους στη Ρώμη, Μικέτι, ο οποίος προτάθηκε από τα  Αδέρφια της Ιταλίας και έχει σε ανύποπτο χρόνο παραλληλίσει τους ρωμαίους πολεμιστές με τις ναζιστικές δυνάμεις, ενώ καταφέρθηκε και κατά των εβραίων και των μεταναστών που ζουν στην Ιταλία. Στο ίδιο μήκος κύματος ο γραμματέας, Λέτα, δήλωσε πως «σήμερα δε θα πάρουμε μαζί μας κομματικές σημαίες, παρά μόνο εκείνες της Ιταλίας».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το