Δυναμική αντίδραση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θέτει στο στόχαστρο βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως το 8ωρο και το δικαίωμα στην απεργία, σχεδιάζουν εργαζόμενοι και τα σωματεία τους σε όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Καλούν σε 24ωρη απεργία και κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη 3 Ιουνίου. 

ΑΔΕΔΥ

Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ μεταφέρει την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της για 24ωρη απεργία στις 3 Ιουνίου 2021.

Σημειώνει ότι στη συνεδρίασή του στις 19 Μαΐου 2021, «αποφάσισε πολύμορφο αγώνα για να μην ψηφιστεί το αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη που, μεταξύ άλλων: καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το Σ.ΕΠ.Ε. και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις κ.λπ.».

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε:

1. Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τις μέρες κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκεκριμένα την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021. Η απόφαση αυτή αποτελεί, ταυτόχρονα, πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Γ.Σ.Ε.Ε., ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.

2. Εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να αποφασίσει για τις παραπέρα κινητοποιήσεις, αφού εκτιμήσει τις εξελίξεις.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για την Πέμπτη 3 Ιουνίου αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι απεργούν και διαδηλώνουν ενάντια:

  • Στην κατάργηση του 8ώρου
  • Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
  • Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
  • Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
  • Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
  • Στην ουσιαστική κατάργηση του ν. 1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα.

«Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις, που αυτά κρίνουν αναγκαίες, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως την ημέρα της απεργίας, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δεν διορθώνεται, αποσύρεται» τονίζει το ΕΚΑ, επισημαίνοντας ότι η απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 3 Ιουνίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 π.μ.

Απεργιακό κάλεσμα της Εργατοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΕΡΓ.Α.Σ)

Η ΕΡΓΑΣ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία που προκηρυξαν το ΕΚΑ και η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 3 Ιουνίου και στην απεργιακή συγκέντρωση 11.00πμ στην πλατεία Κλαυθμωνος. 

Προσυγκέντρωση της ΕΡΓ.Α.Σ πλατεία Ομόνοιας στις 10.30πμ

Και οι ναυτεργάτες

Στην απεργία ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, που καλούν σε μαζική κινητοποίηση τους εργαζόμενους μέλη τους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το