Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ποσοστώσεις
Στις εκλογές που μόλις παρήλθαν, η απαίτηση της λεγόμενης «ποσόστωσης» για το δεύτερο φύλο ανέβηκε από το 30% στο 40%. Πρακτικώς κάθε κόμμα που διεκδίκησε την ψήφο μας στις 7 Ιουλίου ήταν υποχρεωμένο και συνολικά στην επικράτεια, αλλά και κατά εκλογική περιφέρεια, να φροντίζει ώστε ο αριθμός των γυναικών υποψηφίων του να βρίσκεται σε δέουσα αναλογία προς τον αριθμό των ανδρών, αναλογία ενισχυμένη σε σχέση με τις προηγούμενες κάλπες. Κάποιος άλλος, θα μπορούσε να πει ότι, απλώς, η υποκρισία ανέβηκε από το 30% στο 40%.
Μεταξύ των 300 βουλευτών που αναδείχθηκαν από τις εθνικές εκλογές, γυναίκες είναι οι 62, δηλαδή κάτι ελάχιστα παραπάνω από το μίζερο 20%. Ας σημειωθεί ότι μετά την εκλογή τους, για διάφορους λόγους, κάποιες γυναίκες βουλευτές παρέδωσαν την έδρα τους, και ο αριθμός τους μειώθηκε ακόμη περισσότερο.
Γυναίκες είναι το 44,5% του συνόλου των βουλευτών του ΜέΡΑ25, το 33% του ΚΚΕ, το 30% της Ελληνικής Λύσης, το 27% του ΣΥΡΙΖΑ, το 18% του ΚΙΝΑΛ, και, τέλος, το 14,5% της ΝΔ. Τελευταίο και καταϊδρωμένο στον τομέα αυτό το αυτοδύναμο κυβερνητικό κόμμα, το οποίο έχει μόνον 23 γυναίκες στους 158 βουλευτές του…
Η χώρα μας έχει αρχίσει και αισθάνεται στο σβέρκο της την καυτή ανάσα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία πριν 4 χρόνια έδωσε για πρώτη φορά δικαίωμα στις γυναίκες να ψηφίζουν και να είναι υποψήφιες: στις δημοτικές εκλογές του 2015 οι ψηφοφόροι της Σαουδικής Αραβίας κατόρθωσαν να εκλέξουν 18 γυναίκες στις 284 διεκδικούμενες έδρες.

Η ΝΔ βασικά οραματίζεται τις γυναίκες στην κουζίνα
Μολονότι η ΝΔ θα μπορούσε με τις διάφορες υπουργοποιήσεις και υφυπουργοποιήσεις να ενισχύσει κάπως την παρουσία των γυναικών της στα διάφορα χαρτοφυλάκια, τελικώς κατόρθωσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο -πρακτικώς εξαφάνισε- τις γυναίκες από τα υπουργεία. Από τους 18 συνολικά υπουργούς της νέας γαλάζιας κυβέρνησης, μόνο 2 είναι γυναίκες (ποσοστό της τάξεως του 11%), και συγκεκριμένα οι υπουργοί Παιδείας και Πολιτισμού. Μάλιστα η μία από τις δύο υπουργούς, η Λίνα Μενδώνη, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ (είχε μάλιστα ευχαριστήσει συγκεκριμένα τον Βενιζέλο όταν αποχωρούσε τότε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τη θέση της Γενικής Γραμματέως). Μήπως η ΝΔ πάσχει από το αντίθετο της λειψανδρίας;
Σε ό,τι αφορά στους αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς, εκεί που η ΝΔ είχε τη δυνατότητα να περισώσει κάπως τα προσχήματα φυτεύοντας κάποια γυναίκα, τελικώς έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα: μόλις 3 γυναίκες υφυπουργοί ανάμεσα σε 32 υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς, και ποσοστό της τάξεως του 9%.

Κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα
Και ενώ το κεφάλαιο «ΝΔ και γυναίκες (υφ)υπουργοί» δεν είχε ξεκινήσει διόλου καλά για τη γαλάζια κυβερνητική παράταξη, ο αρχηγός της, Κ. Μητσοτάκης, κατάφερε και έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, και ενώ έδινε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του ως πρωθυπουργός, και μάλιστα σε διεθνές μέσο ενημέρωσης (BBC), και μάλιστα σε γυναίκα δημοσιογράφο (Zeinab Badawi). Ερωτηθείς για τη δυσαναλογία ανδρών και γυναικών στα χαρτοφυλάκια, με διπλωματικό ελιγμό αιφνιδιαστικού τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε, αφήνοντας κάγκελο τη δημοσιογράφο: «Δυστυχώς δεν είχαμε τόσες γυναίκες που να ενδιαφέρονται για την πολιτική»(!).
Προφανώς, η Ζ. Badawi δεν θα μπορούσε να προσπεράσει έτσι την προσβολή, και υποχρεώθηκε να επανέλθει: «Είστε σοβαρός, σε όλη τη χώρα με όλες αυτές τις υπέροχες Ελληνίδες;!» προσθέτοντας «…είμαι σίγουρη ότι μπορώ να πάω να βρω για εσάς 21 έμπειρες γυναίκες για να καλύψουν τις θέσεις» (!). Ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός επέμεινε στην αρχική του απόκριση, προσθέτοντας ότι ρώτησε πολλές γυναίκες, οι οποίες ήταν «κάτι παραπάνω από διστακτικές για να αναλάβουν τη θέση».
Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι είναι πολύ καλύτερος από τον Τσίπρα στον χειρισμό της αγγλικής γλώσσας. Μετά το πέρας της συνέντευξής του προς τη βρετανίδα δημοσιογράφο αρκετοί ήταν που μνημόνευσαν την Φωτεινή Πιπιλή (μία από τις 23 γυναίκες βουλευτές της ΝΔ) η οποία πολύ έγκαιρα, ήδη από τον Μάιο του 2019, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά: «Όταν μιλάμε για τα αγγλικά, ας αφήσουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν, και πολύ καλά, αγγλικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν μη τι άλλο, μπορεί να είναι άχρηστος σε όλα τα άλλα, ήξερε πολύ καλά τη λέξη που χρησιμοποιούσε».

Μια γεύση από τις γυναίκες της ΝΔ
Προσπερνάμε πολύ γρήγορα κάποιες εντυπωσιακές πρώτες δηλώσεις από γυναίκες βουλευτές της ΝΔ (η κατά τα άλλα συμπαθής, πρώην μοντέλο, Νόνη Δούνια, δήλωσε ότι κατάλαβε ότι την ενδιαφέρουν τα κοινά όταν έγινε μητέρα) και ερχόμαστε σε δηλώσεις γυναικών υπουργών, ή …παρολίγον υπουργών:
Η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν πήρε, όπως αναμενόταν, το υπουργείο Πολιτισμού, διότι ζήτησε να το αναλάβει συγχωνευμένο με το υπουργείο Τουρισμού. Διπλά ή τίποτα. Έπαιξε, κι έχασε. Τουλάχιστον, αυτή έπεσε μαχόμενη.
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, πρόλαβε και έδωσε το στίγμα της για την παιδεία, αφενός εξηγώντας (και αυτή) ότι με ένα απλό τηλεφώνημα η αστυνομία θα εισέρχεται στα πανεπιστήμια, αφετέρου καλώντας (εδώ κάπου απέτυχε σε επίπεδο διατυπώσεων) «…όλους τους ιεράρχες, τους ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας και να καταθέσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους» υπηρετώντας την αποστολή του κράτους να αναπτύξει τη θρησκευτική συνείδηση… 
Τελευταία στην αναφορά μας, αλλά όχι έσχατη, η Θάτσερ του ελληνικού κοινοβουλίου από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Θεματοφύλακας των βωμών και εστιών μας στο πλευρό του Ευάγγελου Βενιζέλου (ο οποίος, για το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα είχε συλλάβει το 2004 τη φαεινή νομική λύση-πρόταση «είτε του μακροχρόνιου δανεισμού, είτε της δημιουργίας ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Αθήνα»). Η Λ.Μενδώνη, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της και επί Σαμαρά, όταν το 2014 έδινε κυριολεκτικα (αντιεπιστημονική) παράσταση αντιπερισπασμού στην Αμφίπολη, προκειμένου, την ίδια ώρα, να προωθεί ο τότε πρωθυπουργός τα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων. Τώρα η Λ. Μενδώνη έρχεται για να «ξεπετάξει», από αρχαιολογικής πλευράς, το Ελληνικό.

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι PPP2-1.jpg

Ας πούμε κι ένα (περίπου) αστείο: λογαριασμός στο twitter με το όνομα και τη φωτογραφία της υπουργού, την έφερε να δηλώνει ότι είναι ζωτικής σημασίας η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα! Αναπάντεχα ευχάριστη, εθνικώς αξιοπρεπής και αγωνιστική η στάση της υπουργού, αμέσως αναπαράχθηκε από διεθνείς επιτροπές υποστήριξης του σχετικού ελληνικού αιτήματος. Η πρώτη ανάρτηση του λογαριασμού είχε ημερομηνία 8 Ιουλίου (μια δηλαδή ημέρα μετά τις εκλογές) και απέκτησε γρήγορα πολλούς «ακόλουθους». Επιτέλους, μια υπερήφανη δήλωση διεκδίκησης των κλεμμένων από τον Έλγιν ελληνικών θησαυρών!
Ως εκεί. Πολύ γρήγορα, δημοσιογραφικές πηγές διέψευσαν την είδηση. Η υπουργός έσπευσε όσο πιο γρήγορα να διασαφηνίσει ότι δεν έχει λογαριασμό στο twitter (και βασικά να ανακουφίσει τους Βρετανούς και λοιπούς αποικιοκράτες, πώς δεν ζητάει πίσω τα κλεμμένα). Κάποιος άλλος έφτιαξε λογαριασμό στο όνομά της, και …την εξέθεσε ζητώντας πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα… Αν είναι δυνατόν! Υπουργός της ΝΔ, και να κάνει τέτοιο πράγμα;!

Του στραβού το δίκιο
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, είναι απολύτως δικαιολογημένος ο Μητσοτάκης που δεν θα παρέδιδε σε γυναίκα της ΝΔ ούτε ανθ-υπο-χαρτοφυλάκιο, αν η απόφαση ήταν αποκλειστικώς στο χέρι του, και δεν ήταν υποχρεωμένος να κρατήσει κάποιες αναθεματισμένες ισορροπίες. Οι βουλευτίνες της ΝΔ, τέτοιες που είναι, πράγματι, μόνο βλάβη έχουν να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία. Το μοναδικό σημείο στο οποίο έκανε σφάλμα ο Μητσοτάκης, είναι που θεώρησε ότι οι άνδρες βουλευτές του είναι καλύτεροι από τις γυναίκες. Δυστυχώς, αμφότερα τα φύλα βράζουν στο ίδιο καζάνι και προσφέρουν ισότιμα στη διάλυση της χώρας και την εξόντωση του ελληνικού λαού. Εδώ, η ποσόστωση μοιάζει να είναι 50-50.

Δημήτρης Κουφοβασίλης

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το