Σάλος έχει ξεσπάσει με τον υπουργό Άμυνας της Λετονίας, ο οποίος είπε ότι οι βετεράνοι συμπατριώτες του, που πολέμησαν στο πλευρό των Ναζί, ήταν «ήρωες» και πως οι «θυσίες» τους πρέπει να μνημονεύονται με λατρεία.
«Είναι καθήκον μας να τιμούμε αυτούς τους Λετονούς πατριώτες από τα βάθη της ψυχής μας», δήλωσε ο Αρτις Πάμπρικς, απευθυνόμενος στο πλήθος κατά τη διάρκεια μίας επετειακής εκδήλωσης το Σάββατο.Στη συνέχεια αποκάλεσε τους Λετονούς λεγεωνάριους – τους συνεργάτες των Ναζί – «το καμάρι της Λετονίας».

«Μπροστά από τους τάφους και τα μνημεία των λεγεωνάριών μας, όλοι είμαστε γεμάτοι με τη δύναμη και αυτοπεποίθηση ότι η χώρα μας έχει μέλλον, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο», δήλωσε ο υπουργός.Οι λεγεωνάριοι αυτοί, αποτελούσαν δύο τμήματα βομβαρδισμών στα Ενοπλα-SS, την ελίτ στρατιωτική πτέρυγα του γερμανικού ναζιστικού κόμματος που ήταν διαβόητη για τις μαζικές της φρικαλεότητες.

Οι Γερμανοί άρχισαν να στρατολογούν Λετονούς για να πολεμήσουν εναντίον των Σοβιετικών λίγο μετά την εισβολή και την κατάληψη της Λετονίας το 1941, που ήταν τότε μέλος της ΕΣΣΔ. Οι Λετονοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν και διευθύνονταν από Γερμανούς αξιωματικούς. Όταν προσχώρησαν στη λεγεώνα, οι στρατιώτες υποσχέθηκαν προσωπική πίστη στον Αδόλφο Χίτλερ.Το θέμα των συνεργατών των Ναζί παραμένει ένα ζήτημα διαμάχης στη Λετονία, καθώς το μικρό Βαλτικό έθνος βρίσκεται ανάμεσα στις λιγοστές χώρες που τιμούν ανοιχτά τους βετεράνους των SS. Οι πρώην λεγεωνάριοι και οι υποστηρικτές τους πραγματοποιούν ετήσιες παρελάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας Ρίγα. Ο αγώνας τους υποστηρίζεται από πολλούς ντόπιους πολιτικούς, ιστορικούς, συγγραφείς και ΜΜΕ.

Οι ρωσόφωνοι και εβραϊκοί πληθυσμοί της Λετονίας, εν τω μεταξύ, διοργανώνουν ετησίως μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας ότι οι δοξασμένοι βετεράνοι των SS αγωνίστηκαν στο πλευρό του Χίτλερ και διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.Ας μην ξεχνάμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μετά την ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Λετονίας εν μια νυκτί το 40% των πολιτών, κυρίως ρωσόφωνοι, έχασαν το δικαίωμα του πολίτη και έγιναν “μη πολίτες” με αποτέλεσμα να οργιάσουν πολιτικά οι ακροδεξιές δυνάμεις. Το ΚΚΛ είναι απαγορευμένο και οι εκπρόσωποι της Λετονίας ενθουσιώδεις οπαδοί του περιβόητου αντικομμουνιστικού ψηφίσματος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που εγκρίθηκε γιατί μεταξύ άλλων “έχοντας υπόψη την κοινή δήλωση της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας επί την ευκαιρία 80 ετών από την υπογραφή του Συμφώνου Μολότοφ -Ρίμπεντροπ”.

Επιμέλεια: Ν.Π. Πηγή: RT, NewsroomHuffPost Greece μέσω https://eforipediada.blogspot.com/2019/09/legeonarioi.html

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το