Τον δρόμο για την απόλυση όλων των εργαζομένων στην ΛΑΡΚΟ ανοίγει η απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν τα σωματεία των εργαζομένων.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 14 Ιουλίου, το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε την οριστική απόφαση του απορρίπτοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στην διαδικασία διαβούλευσης των ομαδικών απολύσεων.

Το δικαστήριο είχε κάνει αρχικά αποδεκτή την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων και είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή «παγώματος» των ομαδικών απολύσεων, η οποία διατηρήθηκε μέχρι να εκδοθεί η οριστική απόφαση.

Μέχρι σήμερα ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ δεν μπορούσε να προχωρήσει σε καμία απόλυση έως ότου εκδοθεί η απόφασή επί των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει τα πέντε σωματεία, καθώς δεν είχε γίνει αποδεκτό το αίτημα που είχαν καταθέσει οι δικηγόροι της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ και του υπουργείου Οικονομικών που έκανε πρόσθετη παρέμβαση.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις καθώς σύμφωνα με την τροπολογία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο ειδικός διαχειριστής της ΛΑΡΚΟ δύναται να επιλέγει το κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 5 μήνες, με μηνιαίες ή δίμηνες συμβάσεις.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν και θα επιλέγονται από τον εκκαθαριστή ποιοι θα δουλέψουν και με ποια κριτήρια με μηνιαία ή δίμηνη σύμβαση έως τέλος Δεκεμβρίου, ενώ με περαιτέρω περικοπές θα καταργηθούν νυκτερινά και Σαββατοκύριακα.

Η απάντηση των εργαζομένων

Η απάντηση των εργαζομένων στην απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να είναι ακόμη πιο μαχητική, όπως προκύπτει από την πορεία της προετοιμασίας για τη μεγάλη σύσκεψη εργαζομένων, συνδικάτων τοπικών συλλόγων και φορέων την Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., στον οικισμό του εργοστασίου, για το συντονισμό του αγώνα ενάντια στο σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα, στο μαρασμό ολόκληρων περιοχών.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε καλά το ότι σήμερα βρισκόμαστε στις δουλειές μας και στα σπίτια μας είναι αποτέλεσμα του σκληρού και δίκαιου αγώνα που δίνουμε εδώ και 30 μήνες. Και στο δρόμο αυτό είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος», αναφέρει σε δήλωσή του, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Και προσθέτει:

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να περάσει το έγκλημα. Δεν θα αφήσουμε να σταματήσει να καπνίζει η τσιμινιέρα στη ΛΑΡΚΟ. Όλοι μαζί μια γροθιά, οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία, ο λαός της περιοχής, οι συνάδελφοί μας σε όλη τη χώρα, θα αντισταθούμε στις απολύσεις και την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ στη 1 Αυγούστου. Η μεγάλη σύσκεψη την Πέμπτη 21 Ιούλη θα είναι αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση και θα σηματοδοτήσει νέα κλιμάκωση του αγώνα».
Εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και μέλη του Σωματείου πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις στα χωριά της περιοχής απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα για συμμετοχή στη σύσκεψη και ξεσηκωμό απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζουν ως έγκλημα της κυβέρνησης.

Το βράδυ της Πέμπτης στη Λάρυμνα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη με τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, όπου έγινε ενημέρωση από τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο της διοίκησης του σωματείου.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ στη 1 Αυγούστου, στις άμεσες επιπτώσεις που θα έχει, όπως οι απολύσεις των εργολαβικών, το σταμάτημα της εργασίας για τους μεγαλοεργολάβους και το νέο πετσόκομμα στις αμοιβές, ενώ τονίστηκε η αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα και συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα.

Αντίστοιχες ενημερωτικές συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στις 8 μ.μ, στην Μαλεσίνα και την Κυριακή 17 Ιουλίου, στις 8 μ.μ., στο Μαρτίνο.

Επίσης αντιπροσωπείες εργαζομένων και μελών του Σωματείου πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις στην πύλη του εργοστασίου της Λάρυμνας, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και απευθύνοντας κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη και την οργάνωση της συνέχισης του αγώνα.

Παράλληλα και με την διεξαγωγή της σύσκεψης τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ προγραμματίζουν μία σειρά παρεμβάσεις διαμαρτυρίας στα υπουργεία και πολύμορφες δράσεις.

Πρωτοβουλία από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας

Πρωτοβουλία για συνάντηση όλων των Εργατικών Κέντρων της Στερεάς Ελλάδας στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, αναλαμβάνει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, μετά από απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να συζητήσουν τα Εργατικά Κέντρα της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας το πώς θα στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το πώς θα συνεχιστεί η έκφραση αλληλεγγύης.
Επίσης το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας αποφάσισε τη συμμετοχή του στη σύσκεψη της Πέμπτης 21 Ιούλη στη Λάρυμνα, καθώς και τη ναύλωση πούλμαν για τη μετακίνηση των εργαζομένων που θέλουν να συμμετάσχουν.

πηγή: tvxs.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το