Ανταπόκριση από τη Λέσβο

Την αγανάκτηση για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο ΚΥΤ Μόριας πυροδότησε η ανακοίνωση της Κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου για την χορήγηση ασύλου. Συγκεκριμένα θα εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου που έχουν γίνει από 1/1/2019. Οι υπόλοιπες «παγώνουν».

Οι πρόσφυγες έκαναν πορεία στη Μυτιλήνη και δημιουργήθηκε έκρυθμη κατάσταση. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Μόριας, οι οποίοι ιδιαίτερα υποφέρουν από την κατάσταση εδώ και πέντε χρόνια. 1200 είναι οι κάτοικοι της Μόριας και 20.000 περίπου οι πρόσφυγες και μετανάστες. Το ΚΥΤ είναι δυναμικότητας 2.500 ατόμων. Πορεία των κατοίκων έγινε προς την Γραμματεία ΒΑ Αιγαίου και Νήσων.

Στην κινητοποίηση των προσφύγων η Κυβέρνηση απάντησε με ισχυρά μέτρα καταστολής, ΜΑΤ και χημικά και με την γνωστή εξαγγελία για την δημιουργία κλειστών δομών στο νησί.

Τα αποτελέσματα της κατάστασης είναι η ταλαιπωρία πολιτών και προσφύγων.

Έχουμε τοποθετηθεί σε προηγούμενο σημείωμα ότι αυτή η έκρυθμη κατάσταση δεν εκτονώνεται και τα προβλήματα που την δημιουργούν δεν λύνονται με τέτοιου είδους μέτρα.

Άμεσα πρέπει να απεγκλωβιστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Άμεσα πρέπει να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις ασύλου.Να παρθούν μέτρα ανακούφισης των κατοίκων του νησιού. Το Νοσοκομείο με το υπάρχον προσωπικό είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις ανάγκες.Οπωσδήποτε να γίνει ουσιαστικός έλεγχος των ΜΚΟ και του ρόλου τους.

Εάν δεν παρθούν θετικά μέτρα φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το