Δεσποτικό Αντιπάρου: εκεί που αναστηλώνεται το ιερό του Απόλλωνα

Το δείπνο των υψηλών προσκεκλημένων παρουσία του πρωθυπουργικού ζεύγους Κυριάκου Μητσοτάκη και Μαρέβας Γκραμπόφσκι, το οποίο διοργανώθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Δεσποτικού που τα τελευταία χρόνια ανασκάπτεται και αναστηλώνεται υποδειγματικά, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μαζί με το ερώτημα αν μπορεί ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησής να διαχειρίζονται ως ιδιοκτήτες τα μνημεία πολιτισμού της χώρας. Γιατί αυτό συμβαίνει τελικά. Και το υπουργείο Πολιτισμού τι θέση παίρνει; Ποιος δίνει το δικαίωμα να στηθεί τραπέζι και γλεντάκι σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο, όταν ακόμα και τσιγάρο απαγορεύεται να ανάψεις;

Η «μικρή Δήλος» όπως αποκαλείται το Δεσποτικό, το ακατοίκητο νησάκι απέναντι από την Αντίπαρο, είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος από το 2000. Είναι τόπος ξεχωριστής σημασίας όπως αποδεικνύει το αρχαϊκό ιερό που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα, αλλά και το πλήθος των ευρημάτων που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια κατά τις συστηματικές ανασκαφές, τις οποίες διενεργεί ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Γιάννος Κουράγιος. Το αρχαϊκό ιερό που υψώνεται πλέον στα οχτώ μέτρα μετά τις αναστηλωτικές εργασίες εντυπωσιάζει, ενώ τα έργα συνεχίζονται.

Υποβλήθηκε αίτημα στο ΚΑΣ; Ποιος έδωσε άδεια να στηθεί εκεί τραπέζι ; Προσκεκλημένοι -την περασμένη Κυριακή μαζί με το ζεύγος Μητσοτάκη- ήταν ο μεγαλοεπιχειρηματίας και παραγωγός του Χόλιγουντ, Μπάρι Ντίλερ, και η γυναίκα του Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ, σημαντική σχεδιάστρια μόδας, ο Τζεφ Μπέζος, ο Τομ Χάνκς και η γυναίκα του Ρίτα Γουίλσον, μαζί με τον δημοσιογράφο του CNN, Αντερσον Κούπερ.

Γεννάται σοβαρό ηθικό ζήτημα, καθώς αποτελεί πρόκληση απέναντι στην αρχαία κληρονομιά της Ελλάδας το να τρώει οποιοσδήποτε πάνω σε αρχαιολογικό χώρο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το