Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση προωθεί την εκχώρηση του 80% των αποθεμάτων του νερού που διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ σε ιδιώτες και μάλιστα χωρίς ανοιχτό διαγωνισμό. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προωθεί την εκποίηση μέσω των ΣΔΙΤ του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώ­να, της λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Το 1999, όταν και έλαβε χώρα η μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ, συνάφθηκε 20ετής σύμβαση μεταξύ της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΔΑΠ Παγίων (που εκπροσωπεί το ελληνικό κράτος) για τη Διαχείριση – Λειτουργία και Συντήρηση του ΕΥΣ, η οποία έληξε πριν από λίγους μήνες, στο τέλος του 2019.
Την ώρα λοιπόν που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΥΔΑΠ ΑΕ και δημοσίου για την επέκταση της σύμβασης, το υπουργείο Υποδομών προχώρησε αιφνιδιαστικά στην προκήρυξη τριών παράλληλων διαγωνισμών για τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες. Μάλιστα, οι ανησυχίες έγιναν ακόμη μεγαλύτερες, με δεδομένο ότι το κόστος κάθε διαγωνισμού ορίστηκε στις 138 χιλιάδες ευρώ έκαστος, κάτι που αποκλείει την περίπτωση ανοιχτής διαδικασίας. Το πρόβλημα είναι πως μέσω της διενέργειας κλειστών διαγωνισμών φαίνεται να «πετιέται» οριστικά εκτός και η ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει έναν ακόμη λόγο να αναζητεί «εναλλακτικές διόδους» για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης. Κι αυτή έχει να κάνει με την 1906/14 απόφαση του ΣτΕ, με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η μεταβίβαση του τελευταίου πακέτου μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση θα αποξένωνε το Δημόσιο από την Εταιρεία, αναιρώντας τον κοινωφελή χαρακτήρα της. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας, με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες της Εταιρείας είναι αναγκαίες για την επιβίωση του πληθυσμού και παρέχονται μονοπωλιακά, η πώλησή της από το Δημόσιο παραβιάζει τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για προστασία της υγείας των πολιτών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν τους υδάτινους πόρους της ΕΥΔΑΠ, όχι μόνο εγχώριες εταιρείες, αλλά και μεγάλες ευρωπαϊκές που προσπαθούν εδώ και χρόνια να μπουν στην ελληνική αγορά.
Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους, αφού αντιλαμβάνονται πλήρως ότι με τη διαδικασία αυτή απομειώνεται η ΕΥΔΑΠ και φυσικά μπαίνουν σε κίνδυνο και οι 250 περίπου εργαζόμενοι στα δίκτυα που θα βρεθούν κάτω από το καθεστώς της απόλυσης. Σε σύσκεψη της ομοσπονδίας των εργαζομένων αποφασίστηκαν συγκεκριμένα βήματα δράσης έτσι ώστε να διευκρινιστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς και η προώθηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού καθώς και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το