Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επιτάχυνε τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, όξυνε απότομα τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, επανέφερε μετά από δεκαετίες τις πυρηνικές απειλές και τους αλληλοεκβιασμούς και οδηγεί σε μια όλο και αυξανόμενη κούρσα εξοπλισμών. Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ ενισχύεται σε πρωτοφανή βαθμό, όπως άλλωστε αποφάσισε και η σύνοδος κορυφής του καλοκαιριού, με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού στρατιωτικής δύναμης στην ανατολική του πτέρυγα. Συνολικά ενισχύεται ο μιλιταρισμός και η στρατιωτικοποίηση των οικονομιών των μεγάλων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η Γερμανία, ήδη από τις πρώτες μέρες του πολέμου, ανακοίνωσε ένα πακέτο μαμούθ 100δισ. ευρώ για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών της δυνάμεων, εγκαταλείποντας την πολιτική δεκαετιών που ακολουθούσε. Το πού ακριβώς οδηγεί το γεγονός αυτό, το περιγράφει λεπτομερώς ο καγκελάριος Σολτς λέγοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας «πρέπει να καταστούν η πιο αξιόμαχη δύναμη στην Ευρώπη… Η Γερμανία είναι το πολυπληθέστερο έθνος, με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, και βρίσκεται στο κέντρο της ηπείρου και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να γίνουν ο ακρογωνιαίος λίθος της συμβατικής άμυνας και η καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη στην Ευρώπη». Ο Σολτς τόνισε επίσης ότι κύριο έργο των ενόπλων δυνάμεων θα είναι «η υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη» και πως «όλα τα άλλα καθήκοντα πρέπει να υποτάσσονται σε αυτό», για να κλείσει λέγοντας ότι «Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να αναλάβει ηγετική ευθύνη στην Ευρώπη. Μπορεί κάποιοι να εκπλαγούν, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη για αυτό».

Η τοποθέτηση Σολτς ομολογεί ότι ο γερμανικός ιμπεριαλισμός είναι αποφασισμένος να ενισχύσει αποφασιστικά τη στρατιωτική του δύναμη σε σημείο μάλιστα που η Γερμανία θα καταστεί η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης. Η λεγόμενη «υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη» δεν είναι τίποτα περισσότερο από την υπεράσπιση και την προώθηση των συμφερόντων του γερμανικού ιμπεριαλισμού. Το γεγονός μάλιστα ότι όλα τα υπόλοιπα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σολτς, πρέπει να υποτάσσονται σε αυτό υπογραμμίζει ανησυχητικά την ενίσχυση της κατεύθυνσης της σταδιακής στρατιωτικοποίησης της γερμανικής οικονομίας. Πρόκειται για ιστορικές εξελίξεις που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλέσουν στους λαούς της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στις δηλώσεις του ο Σολτς μίλησε για ενίσχυση των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων με περιοχή δικαιοδοσίας ολόκληρη την Ευρώπη, αδειάζοντας ουσιαστικά την Γαλλία, αλλά και όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, για την προστασία της οποίας ο ίδιος κάνει λόγο.

Με παρόμοιο τρόπο είχε τοποθετηθεί και η πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Λιζ Τρας, η οποία από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, αφού δήλωσε πως η προμήθεια όπλων προς την Ουκρανία πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά και να αυξηθεί, στη συνέχεια δεσμεύτηκε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα δαπανά ως το 2030 το 3% του ΑΕΠ του για την άμυνα, διατηρώντας την ηγετική του θέση ως παράγοντας ασφάλειας στην Ευρώπη».
Από την άλλη, ακόμα μεγαλύτερη όξυνση στην περιοχή της ανατολική Ευρώπης επιφέρει η τελευταία απόφαση του Μακρόν να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας σε χώρες της περιοχής αυτής. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Γαλλίας αποφάσισε την αποστολή στρατιωτικών οχημάτων στη Ρουμανία, μαχητικών αεροσκαφών στη Λιθουανία καθώς και πεζικού στην Εσθονία.

Οι δηλώσεις τόσο του Σολτς όσο και της Τρας, αλλά και η αποφάσεις του Μακρόν αποκαλύπτουν στην πραγματικότητα τις νέες παγκόσμιες αλλαγές που κυοφορούνται. Αλλαγές που έχουν τη ρίζα τους στον ανελέητο ανταγωνισμό ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τη μεταξύ τους πάλη για την προώθηση των συμφερόντων τους και της κυριαρχίας τους. Αλλαγές που επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη μια νέα κούρσα εξοπλισμών και την ενίσχυση του μιλιταρισμού, που μόνο νέα δεινά μπορεί να φέρει στους λαούς. Για αυτές ακριβώς τις αλλαγές προετοιμάζονται οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενισχύοντας τις θέσεις τους και τη στρατιωτική τους δύναμη με την απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης να φαντάζει όλο και πιο πιθανή.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το