Η αυξητική τάση των θανάτων από τις 15 Νοέμβρη συμπίπτει χρονικά με το γεγονός ότι μειώθηκαν στο ελάχιστο οι κενές κλίνες στις ΜΕΘ-COVID. Στη συνέχεια, από τις 21 Νοέμβρη, η παγίωση των καθημερινών θανάτων γύρω στους 100 οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πια κενές κλίνες σε ΜΕΘ-COVID, αφού και οι κενές κλίνες σε μη covid ΜΕΘ μετατράπηκαν σε κλίνες covid. Eτσι, εισάγονται ασθενείς και παραμένουν μαζικά σε απλές κλίνες covid-19 όλων των νοσοκομείων της χώρας (και όχι μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς).

Απόρροια της μαζικής εισαγωγής ασθενών covid-19 σε απλές κλίνες είναι να καταλήγουν μετά από λίγες ημέρες νοσηλείας. Να πεθαίνουν δηλαδή οι άνθρωποι σαν τα σκυλιά, αφού οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν έχουν τα μέσα για να τους προσφέρουν βοήθεια, λόγω της πλήρους αποδιοργάνωσης του ΕΣΥ, της έλλειψης ακόμη και αναπνευστήρων και άλλων απαραίτητων μέσων.

Αναλυτικά

Ποσοστό περίπου 80% -ίσως και περισσότερο- των χιλιάδων θανάτων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο δίμηνο στην χώρα μας, έχουν υπάρξει εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας λόγω της κυβερνητικής πολιτικής που άφησε στο έλεος τα δημόσια νοσοκομεία.

Αυτό προκύπτει από την αναγωγή και την ανάλυση των δεδομένων σε σχέση με τις νοσηλείες, τα εξιτήρια από τις ΜΕΘ και τον συνολικό αριθμό των θανάτων.

Από τις 27 Οκτωβρίου λοιπόν, έως τις 27 Δεκεμβρίου, θρηνήσαμε από το δεύτερο κύμα της πανδημίας 4.013 νεκρούς, ενώ μέχρι την ίδια ημέρα ήταν διασωληνωμένοι 479 ασθενείς. Επιπλέον, το τελευταίο δίμηνο διαπιστώνεται από την σχετική ενημέρωση του ΕΟΔΥ ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ, συνολικά, 580 συνάνθρωποί μας.

Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί ότι στη χώρα μας το ποσοστό θνησιμότητας στις εν λόγω μονάδες σημαντικής αρωγής στους ασθενείς είναι της τάξης του 43-45% περίπου, ενώ το ποσοστό επιβίωσης είναι προφανώς 55-57%.

Οι μάχες στις ΜΕΘ σε νούμερα

Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορεί να υπολογισθεί κατά προσέγγιση-όπως εξηγούν κι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί- ότι αφού αυτό το δίμηνο εξήλθαν από τις ΜΕΘ 580 άτομα (που αποτυπώνουν το ευτυχές, θετικό ποσοστό επιβίωσης της τάξης του 55% περίπου) εκείνοι που έχασαν δυστυχώς τη μάχη με την ζωή στις ΜΕΘ, παρά τις επίπονες προσπάθειες των γιατρών και νοσηλευτών ήταν περίπου 470-500.

Ετσι, με βάση σχετικούς υπολογισμούς, αποκλίσεις κλπ. υπολογίζεται ότι το ποσοστό των Ελλήνων φορέων του ιού που χάνουν την ζωή τους εκτός ΜΕΘ –δηλαδή σε απλές κλίνες Covid ή αλλού- είναι πιθανόν πλέον μεγαλύτερο του 80% (σσ. με τον συνυπολογισμό του προαναφερόμενου συνολικού αριθμού των νεκρών το τελευταίο δίμηνο που υπερβαίνει τους 4000).

Το γεγονός ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός θανάτων που σημειώνεται εκτός ΜΕΘ έχει αναδειχθεί και στο παρελθόν, με μικρότερα όμως ποσοστά (της ταξης του 51%).

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το