Το «δόγμα» Σόιμπλε στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης: Τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων πολυτιμότερα από την υγεία του λαού

Ηταν 13 Ιουνίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης …άπλωνε  το αφήγημα της επανεκκίνησης της οικονομίας στην εποχή του Covid – 19 και του success story του ελληνικού καλοκαιριού.

Δύο μήνες μετά με τα κρούσματα του κορωνοϊού να χτυπούν τριψήφια νούμερα, ο Μητσοτάκης μαζί με όλη την κυβέρνηση του αναλαμβάνουν το ρόλο του …«ιεροκήρυκα», κουνώντας το δάκτυλο στον ελληνικό λαό περί «ατομικής ευθύνης». Στοχοποιούν τη νεολαία που είναι …«ανεύθυνη» και σπέρνει τον ιό.

Πουθενά μα πουθενά δεν υπάρχει βέβαια αναφορά στην κρατική ευθύνη. Στην ευθύνη του συστήματος εξουσίας που για λογαριασμό της άρχουσας τάξης του τόπου «επανεκκίνησε» την οικονομία χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στου χώρους δουλειάς, χωρίς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 

Η καπιταλιστική αγορά πήρε μπροστά με μοναδικό γνώμονα την άμεση ανάκαμψη της κερδοφορίας εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων, τραπεζιτών, επιχειρηματικών ομίλων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφάρμοσε αυτό που κυνικά είχε δηλώσει αρκετούς μήνες πριν ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας. 

«Όταν ακούω ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να πω ότι αυτό δεν είναι απόλυτο (…) Δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε την απόφαση αποκλειστικά στους επιδημιολόγους, αλλά πρέπει να σταθμίσουμε και τις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις»!

Με άλλα λόγια οι όποιες αποφάσεις σε σχέση με τον κορωνοϊό δεν θα είχαν κριτήρια μόνο τα επιστημονικά και ιατρικά δεδομένα αλλά και την οικονομία! 

Το «δόγμα» Σόιμπλε το «ασπάστηκε» στο σύνολο του ο καπιταλιστικός κόσμος. Εξάλλου στο σάπιο σύστημα η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να μπει  πάνω από τα κέρδη… Στις πλάτες του εργαζόμενου λαού στήθηκε άλλο ένα πείραμα. Το άνοιγμα της οικονομίας σε περίοδο πανδημίας – χωρίς εμβόλιο και φάρμακα – και με το κράτος σε ρόλο «τροχονόμου» των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Σε αυτό το σκηνικό:

  • Μεγάλες επιχειρήσεις λειτούργησαν χωρίς να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
  • Τα πλοία των εφοπλιστών φεύγουν από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας υπερπλήρη, χωρίς να τηρούν τους κανόνες πληρότητας (παρότι αυτοί αυξήθηκαν προκλητικά εν μέσω πανδημίας στο 80 έως 85%). Φυσικά ούτε λόγος για περισσότερα πλοία και δρομολόγια, αφού η επιλογή τους «στοιβάγματος» επιβατών είναι σαφώς ποιο κερδοφόρα για τα «πατριωτάκια» μας τους εφοπλιστές. Αλλά όπως μάθαμε από τον υπουργό Τουρισμό κ. Θεοχάρη “το ζήτημα δεν είναι τόσο ένας συγχρωτισμός για 2-3 ώρες”!
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς άνθρωποι συνωστίζονται αφού μειώθηκαν τα δρομολόγια σε Μετρό και ΗΣΑΠ και ο στόλος κυρίως των λεωφορείων είναι λειψός για να καλύψει τις ανάγκες. Όχι μόνο δεν τηρούνται οι αποστάσεις αλλά ο κόσμος είναι όρθιος και στοιβάζεται σαν σαρδέλες,
  • Τα νοσοκομεία της χώρας έχουν ακόμα τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Οι χιλιάδες ΜΕΘ και προσλήψεις που υποσχέθηκαν οι Μητσοτάκης και Κικίλιας περιορίστηκαν σε μερικές δεκάδες και εκατοντάδες αντίστοιχα και το προσωπικό των νοσοκομείων «κρούει» των κώδωνα στου κινδύνου σε περίπτωση νέας έξαρσης του ιού. Την ίδια στιγμή τα χειροκροτήματα έμειναν στα μπαλκόνια ενώ γιατροί και νοσηλευτές περιμένουν ακόμα να πληρωθούν τις υπερωρίες τους. Οι «ήρωες» μάλιστα καλούνται να δώσουν το νέο πόλεμο ακόμα με ελλείψεις σε βασικά μέσα όπως μάσκες και γάντια!
  • Τα σύνορα της χώρας άνοιξαν χωρίς να υπάρχουν στις πύλες εισόδου έλεγχοι και τα απαραίτητα μοριακά τεστ.
  • Οι μεγαλοξενοδόχοι πήραν «τσουβάλια» επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές αλλά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στην συντριπτική τους πλειοψηφία καλούνται να ζήσουν με 534 ευρώ το μήνα και αυτά τα εισπράττουν με καθυστέρηση! 
  • Οι χώροι εστίασης γέμισαν πεζοδρόμια και ελεύθερους χώρους στο όνομα της τήρησης των αποστάσεων αλλά το μόνο που έμεινε από το συγκεκριμένο μέτρο είναι τα επιπλέον τετραγωνικά δημόσιου χώρου που καταπατήθηκαν
  • Τα πρωτόκολλα- «λάστιχο» που εφάρμοσαν οι κυβερνώντες το τελευταίο διάστημα στον τουρισμό, σύμφωνα με τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων, των αεροπορικών εταιρειών και των εφοπλιστών και πολλών άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, σήμερα ενισχύουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυξάνουν σε καθημερινή βάση τα κρούσματα.

Με αυτές τις συνθήκες άνοιξαν την οικονομία. Όμως τίποτα από τα παραπάνω για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η «ατομική ευθύνη»!

Ο ίδιος λαός που ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε με την εφαρμογή των μέτρων της καραντίνας, σύμφωνα με τις υποδείξεις των επιστημόνων, μηδενίζοντας ουσιαστικά τα κρούσματα του κορωνοϊού, σήμερα έγινε για τους κυβερνώντες …«ανεύθυνος».

Ο ίδιος λαός που πληρώνει από την τσέπη μάσκες, γάντια και αντισηπτικά για να προστατευτεί, για τους Χαρδαλιάδες είναι ο πρώτος «υπαίτιος» για την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο ίδιος λαός που ζει με τους μισθούς πείνας της «εκ περιτροπής» που επέβαλε κυβέρνηση και κεφάλαιο και τα επιδόματα «ψίχουλα» των «αναστολών» είναι ο βασικό «υπαίτιος» για την έξαρση της πανδημίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων άνθρωποι που την περίοδο της καραντίνας  προστάτεψαν με τη στάση τους γονείς και παππούδες σήμερα γίνονται ο στόχος του πρωθυπουργού και αποτελούν την «πέτρα του σκανδάλου».

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως και στο σύνολο του ο καπιταλισμός κόσμος φανερώνει το πιο απάνθρωπο πρόσωπό του. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπαιξε την υγεία του λαού στο χρηματιστήριο των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων κλείνοντας προκλητικά τα μάτια στην απουσία μέτρων προστασίας. Τώρα τα στελέχη και οι υπουργοί της ζητούν να βάλουμε «μάσκες παντού» για να …σωθούμε από την πανδημία και επιδείδονται στην “άριστη” τακτική της στοχοποίησης της νεολαίας. 

Θα το αντιληφθούν πολύ νωρίτερα απ’ όσο το υπολόγιζαν, ότι η “μάσκα” της αλαζονείας και της επικοινωνιακά επίπλαστης πραγματικότητας που θέλουν να κατασκευάσουν, δεν μπορεί να τους προστατέψει ούτε από το δίκιο ούτε από την οργή εκείνων προς τους οποίους κουνάνε το δάκτυλο.

Τα στόματα, ακόμα και με μάσκες, έχουν φωνή. 

πηγή: ημεροδρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία