Η Φοιτητική Πορεία Φιλοσοφικής καταδικάζει την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική απόφαση της Κοσμητείας της σχολής να κλείσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε διάστημα τριών εβδομάδων τη Φιλοσοφική. Αφορμή για το λοκ άουτ αποτέλεσε η διοργάνωση ρεμπέτικου γλεντιού από τη Φοιτητική Ομάδα του Ρουβίκωνα, με σκοπό να μην πραγματοποιηθεί.

Η απόφαση αυτή της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής εντάσσεται σε μία ευρύτερη συντονισμένη επιχείρηση κατασυκοφάντησης του πανεπιστημιακού ασύλου που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα. Από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το Πάντειο, μέχρι το ΑΠΘ, παρατηρούμε το φαινόμενο του κλεισίματος σχολών, με κοινό παρονομαστή να είναι πάντα το άσυλο, που υποτίθεται πως δίνει τη «δυνατότητα» να λαμβάνουν χώρα περιστατικά όπως η παρουσία του Ρουβίκωνα, η διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.

Σύσσωμα τα ΜΜΕ, διοικήσεις σχολών, Πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, η ΝΔ, οι ακροδεξιές αντιδραστικές φωνές ζητούν να καταργηθεί το «άσυλο της ανομίας». Ο πρόεδρος της ΝΔ, μάλιστα, «δεσμεύτηκε» ότι αυτή θα είναι μία από τις πρώτες πράξεις του μόλις το κόμμα του αναλάβει την κυβερνητική εξουσία.

Το έδαφος πάνω στο οποίο ευδοκιμούν αυτού του τύπου οι αντιδημοκρατικές τοποθετήσεις και το χτύπημα του ασύλου, το έχει στρώσει η ίδια η κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά και τη δημοσίευση του «Πορίσματος της Επιτροπής Παρασκευόπουλου» για την «παραβατικότητα στα Πανεπιστήμια». Στο εν λόγω «Πόρισμα» γίνεται προσπάθεια να ταυτιστεί το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και οι σύλλογοι με τη δράση εξωσχολικών στοιχείων και με την κάθε είδους «παραβατική» δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στις σχολές.

Ενέργειες και πρακτικές που συχνά υιοθετεί ο Ρουβίκωνας και συνολικά ομάδες με αναφορά στον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο δίνουν άλλοθι για να μπαίνει στο στόχαστρο το άσυλο και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η αποστροφή των ομάδων αυτών απέναντι στην οργάνωση των φοιτητών στα συλλογικά τους όργανα, και η πλήρης αδιαφορία έως και εναντίωση απέναντι στο μαζικό φοιτητικό κίνημα, οι τυχοδιωκτικές ενέργειες, είναι που τροφοδοτούν -ανεξάρτητα από προθέσεις- όλη αυτή την αντιδραστική συζήτηση για το άσυλο. Όταν, μάλιστα, ομάδες όπως ο Ρουβίκωνας θεωρούν πως υπάρχουν ολόκληρες πολιτικές δυνάμεις που «δεν έχουν θέση» στις σχολές μας, αναπαράγουν την ίδια αντιδημοκρατική λογική.

Ο στόχος της κυρίαρχης αντιδραστικής προπαγάνδας και των υποστηρικτών της είναι σαφής και διακηρυγμένος. Κοινή επωδός τους, «να καταργηθεί άμεσα το πανεπιστημιακό άσυλο». Το άσυλο, που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, αγώνες που συνδέθηκαν με την αλύγιστη αντίσταση του λαού μας στη σιδερόφρακτη αμερικανοκίνητη δικτατορία, με το Πολυτεχνείο, με τη συνολική πάλη του κινήματος για Δημοκρατία. Η Φοιτητική Πορεία καλεί τους φοιτητές της Φιλοσοσοφικής, καθώς και όλων των σχολών να υπερασπιστούμε το άσυλο, όχι μόνο ως «άσυλο ελευθερίας της έρευνας και των ιδεών», όπως παρουσιάζεται, αλλά με ουσιαστικό τρόπο, ιδιαίτερα μπροστά και στην 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το χτύπημα στο πανεπιστημιακό άσυλο είναι χτύπημα στις δημοκρατικές ελευθερίες, στο δικαίωμά μας να συζητάμε ελεύθερα, να οργανωνόμαστε στους συλλόγους μας, να αγωνιζόμαστε μέσα κι έξω απ’ τις σχολές μας. Η κατασυκοφάντηση του ασύλου έχει εν τέλει στόχο να χτυπήσει το ίδιο το φοιτητικό κίνημα. Να μην το επιτρέψουμε!

Κάτω το αντιδημοκρατικό κλείσιμο της Φιλοσοφικής!

Με αγώνες να υπερασπίσουμε το άσυλο!

Πηγή: poreia.net

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το