Σύσκεψη της ομάδας «Κόμπρα» συγκάλεσε ο Μπόρις Τζόνσον • Επιπλέον μέτρα για το Λονδίνο ζητά ο δήμαρχος Σαντίκ Καν

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με τους κορυφαίους επιδημιολόγους της χώρας, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι ημερήσιες μολύνσεις από κορονοϊό έως τα μέσα Οκτωβρίου θα είναι 50.000 ενώ ο ημερήσιος αριθμός θανάτων τον Νοέμβριο μπορεί να φτάσει πάνω από τους 200. Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη συγκαλέσει την ομάδα «Κόμπρα» για την αντιμετώπιση κρίσεων το πρωί της Τρίτης, τις αποφάσεις της οποίας θα ανακοινώσει μετά στη Βουλή.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, της πόλης όπου καθημερινά αυξάνεται η διασπορά της Covid-19, δήλωσε σήμερα ότι θα προτείνει νέα και αυστηρότερα μέτρα. Έχει ήδη συμφωνήσει με το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Συλλογικά θα απευθυνθούμε στον πρωθυπουργό και θα ζητήσουμε να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο το συντομότερο. Αύριο το πρωί θα δω τον κ. Τζόνσον», δήλωσε ο Σαντίκ Καν.

Δύο κορυφαίοι επιδημιολόγοι της βρετανικής κυβέρνησης, ο Πάτρικ Βάλανς και ο καθηγητής Κρις Γουίτι, έπειτα από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τόνισαν ότι οι αριθμοί αυτοί (50.000 νέες μολύνσεις και 200 θάνατοι την ημέρα) «δεν είναι πρόβλεψη, πιστεύουμε ότι η επιδημία διπλασιάζεται κάθε επτά ημέρες. Αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο».

«Πρέπει να δράσουμε με ταχύτητα, να ενεργήσουμε με αποφασιστικότητα, για να το προλάβουμε», τόνισε ο Βάλανς, ενώ ο Γουίτι πρόσθεσε «έχουμε ήδη περάσει το κομβικό σημείο».

Όπως εξήγησαν, η αύξηση των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση των τεστ και έδωσαν τα εξής στοιχεία:

  • Περίπου 70.000 άνθρωποι ασθενούν τώρα από κορονοϊό και περίπου 6.000 κάθε μέρα μολύνονται
  • Λιγότερο από 8% του βρετανικού πληθυσμού έχει μολυνθεί, αν και στο Λονδίνο το ποσοστό έχει φτάσει το 17%
  • Η αυξανόμενη διασπορά είναι πρόβλημα «σε βάθος έξι μηνών και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά», αλλά πάντα με τη συμβολή της επιστήμης «που θα μας σώσει»
  • Ο ιός δεν είναι πιο ήπιος από ό,τι ήταν τον Απρίλιο, το αντίθετο
  • Είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο εμβόλιο πριν από το τέλος της χρονιάς, αλλά σε μικρές ποσότητες και για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Πιο πιθανό είναι να έχουμε εμβόλιο στα μέσα της επόμενης χρονιάς.

πηγή: efsyn

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το