Περίπου 9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από καρκίνο κάθε χρόνο, από τους οποίους τα 4 εκατομμύρια είναι πρόωροι θάνατοι ηλικίας 30 έως 69 ετών, ενώ τα επόμενα δέκα χρόνια οι θάνατοι από καρκίνο προβλέπεται να αυξηθούν σε πάνω από 14 εκατομμύρια ετησίως.

Η Εταιρία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) εκφράζει την ανησυχία της για την τάση αυτή και επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και δράσεις για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής και εργασίας των πολιτών.

«Οι συνθήκες ζωής και εργασίας στις οποίες ζούμε όλοι έχουν πάνω από τη διπλάσια απήχηση στην υγεία μας από όσο έχει ο γενετικός μας κώδικας. Οι συνθήκες ζωής και εργασίας, οι δομές του περιβάλλοντός μας, ο τρόπος που υφαίνεται ο κοινωνικός μας ιστός, και η επίδραση αυτών στη συμπεριφορά μας, όλα μαζί έχουν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερη επίπτωση στην υγεία από τα χάπια και τις φαρμακευτικές αγωγές που παρέχουν γιατροί και νοσοκομεία μαζί. Συνολικά οι συνθήκες ζωής και εργασίας αποτελούν αιτία του 60% των θανάτων που θα μπορούσαμε να προλάβουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιάννης Μπουκοβίνας.

Καρκινικά κύτταρα

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, αλλά και στην ανάγκη για οι πολίτες να αλλάξουν τις διατροφικές τους επιλογές. Χρειάζεται να υιοθετήσουν οι πολίτες μια πιο υγιεινή διατροφή, να διατηρούν το σωματικό τους βάρος σε υγιή επίπεδα, να γυμνάζονται συστηματικά, να απέχουν από το κάπνισμα και την προστασία από την υπερβoλική έκθεση στον ήλιο, αλλά και να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β και του ιού HPV.

«Η αλλαγή στον τρόπο ζωής που προαναφέρθηκε, δεν έχει σαν στόχο μόνο την πρόληψη της εμφάνισης του καρκίνου, αλλά και την πρόληψη της υποτροπής του, πχ η συστηματική άσκηση έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει την πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου του μαστού, του προστάτου και του παχέος εντέρου έως και 35%», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ.

Δείτε και αυτό:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το