Τα προστατευτικά μέτρα των εθνικών κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων σε ολόκληρο τον κόσμο, προειδοποιεί ο φορέας τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συγκομιδές έχουν πάει καλά και οι προοπτικές για τις βασικές καλλιέργειες είναι πολλά υποσχόμενες, αλλά η έλλειψη εργατών γης που προκλήθηκε από την κρίση του ιού και οι κινήσεις των κυβερνήσεων προς τον προστατευτισμό – με δασμούς και απαγορεύσεις εξαγωγών – σημαίνει ότι στις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσαν να εμφανιστούν προβλήματα, δήλωσε στον Guardian ο Μάξιμο Τορέρο, οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι ότι οι κυβερνήσεις περιορίζουν τη ροή των τροφίμων», ανέφερε. «Ολα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα, δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή για τη δημιουργία εμπορικών φραγμών. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή των τροφίμων σε όλο τον κόσμο».

Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτάλευρου, του οποίου είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές του κόσμου, και έχει επιβάλει περιορισμούς για το φαγόπυρο (μαυροσίταρο) και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, των καρότων και των πατατών. Το Βιετνάμ, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, έχει αναστείλει προσωρινά τις συμβάσεις εξαγωγής ρυζιού.

Και, ενώ σήμερα η προσφορά τροφίμων λειτουργεί καλά στις περισσότερες χώρες, τα προβλήματα θα μπορούσαν να αρχίσουν να παρατηρούνται μέσα σε εβδομάδες και να ενταθούν τους επόμενους δύο μήνες, καθώς τα βασικά φρούτα και λαχανικά μπαίνουν στην εποχή τους. Ομως, αυτοί οι τύποι προϊόντων έχουν συχνά μικρούς χρόνους ωρίμανσης, είναι εξαιρετικά φθαρτά και, συνήθως, χρειάζονται ειδικευμένους συλλέκτες για να εργάζονται γρήγορα στην κατάλληλη στιγμή.

Ροή εργατικού δυναμικού

Ετσι, καλλιέργειες φρούτων και λαχανικών στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες κινδυνεύουν να σαπίσουν στα χωράφια. Λόγος για τον οποίο, οι μετανάστες και οι προερχόμενοι από άλλες ειδικότητες άνεργοι λόγω κορονοϊού καλούνται να σώσουν την κατάσταση με τους κυβερνώντες να εισάγουν νέα ορολογία για όσους δεν είναι εργάτες γης, αλλά καλούνται να καλύψουν το κενό στο εργατικό δυναμικό. Κάνοντας λόγο για ένα «σκιώδη στρατό» εργαζομένων και ένα νέο «στρατό ξηράς».

Η Ισπανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας οπωροκηπευτικών στην Ε.Ε., αισθάνεται ήδη τον αντίκτυπο με τους περιορισμούς για την καταπολέμησή της πανδημίας να επηρεάζουν κάθε περιοχή της χώρας. Για παράδειγμα, στην Ουέλβα, στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, έφτασαν μόνο 7.000 από τους 19.000 Μαροκινούς εργάτες που καταφτάνουν κανονικά, πριν το Μαρόκο κλείσει τα σύνορά του.

Στην Ιταλία η ανάγκη είναι ακόμη μεγαλύτερη. Περίπου το 90% των εργαζομένων στη γεωργία είναι εποχικοί, η πλειοψηφία τους από τη Ρουμανία. Ο πρόεδρος της Ιταλικής γεωργικής ένωσης Confagricoltura, ανέφερε ότι ο κλάδος χρειάζεται 250.000 εργάτες για να αποκομίσουν τις εαρινές και καλοκαιρινές συγκομιδές και να συντηρήσουν τους αμπελώνες. Η Ιταλίδα υπουργός Γεωργίας ζητά από τους  άνεργους να βοηθήσουν τους αγρότες. Και, παραβλέποντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της χώρας, εξήγγειλε ότι θα εκδίδονται άδειες εργασίας για αιτούντες άσυλο μετανάστες. «Εκείνοι που δεν έχουν άδεια παραμονής, αλλά που έχουν εργαστεί ίσως στις καλλιέργειες, πρέπει να νομιμοποιηθούν», δήλωσε.

Με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις οι άνθρωποι που συνήθως προέρχονται από μακρινές χώρες δεν μπορούν να πάνε σε άλλες να εργαστούν και όσοι προέρχονται από την Ευρώπη πρέπει να κάνουν 14 ημέρες καραντίνας κατά την άφιξή τους και το ίδιο όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ετσι, πολλοί προτιμούν να μην μετακινηθούν για εργασία.

Στη Γερμανία, η οποία βασίζεται σε περίπου 300.000 εποχικούς εργαζόμενους κάθε χρόνο, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία ότι τα λευκά σπαράγγια – τόσο αγαπημένα που έχουν το παρατσούκλι «λευκός χρυσός» – και άλλα λαχανικά θα σαπίσουν στα χωράφια. Η Γερμανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια ιστοσελίδα με την ονομασία «The Land Helps», για να φέρει σε επαφή τους αγρότες με εθελοντές που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν στα αγροκτήματα. Η πρόσκληση απευθύνεται  ειδικά σε εκατομμύρια εργαζόμενους που έμειναν άνεργοι και σε φοιτητές των οποίων οι εξετάσεις ακυρώθηκαν.

«Σκιώδης στρατός» εργαζομένων

Γενικότερα, σε ολόκληρη την Ευρώπη η μεγάλη ελπίδα είναι ότι φοιτητές, πρόσφυγες, νέοι άνεργοι και άλλοι – που ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, αποκαλεί ένα «σκιώδη στρατό» εργαζομένων- θα συρρέουν από τις πόλεις για να σώσουν τις συγκομιδές. Η Γαλλία έχει χάσει πολλούς από τους συνήθεις εργαζόμενούς της από την Ισπανία και την Πολωνία, καθώς και Γάλλους εργάτες που είναι άρρωστοι στο σπίτι ή που φροντίζουν παιδιά, προκαλώντας μια έλλειψη που υπολογίζεται σε 200.000 άτομα.

Στο γαλλικό νομό Σεν-ε-Μαρν, στα ανατολικά του Παρισιού, περίπου 70 άτομα από πέντε καταφύγια μεταναστών και αιτούντων άσυλο ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της  νομαρχίας για τη συγκομιδή μούρων και σπαραγγιών. Θα λάβουν συμβάσεις εργασίας και τουλάχιστον τον κατώτατο μισθό. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρικτές των προσφύγων κάνουν λόγο για «σύγχρονη δουλεία», ενώ ακροδεξιοί διαμαρτύρονται για την παρουσία τους στη Γαλλία.

Στη Βρετανία οι καλλιεργητές, που βασίζονται σε εποχικούς εργαζόμενους για να συλλέξουν, να συσκευάσουν και να αξιολογήσουν τα φρούτα και τα λαχανικά φοβούνται ότι θα υπάρξει έλλειμμα έως και 80.000 εργαζόμενων στην κρίσιμη στιγμή των συγκομιδών που θα αφήσει τις καλλιέργειες να σαπίσουν. Οι περιορισμοί που ισχύουν λόγω του ιού είναι πιθανό να εμποδίσουν πολλούς από τους 60.000 εποχικούς εργάτες που πηγαίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο για να δουλέψουν σε αγροκτήματα.

Η μεγαλύτερη ανάγκη για εργατικά χέρια θα υπάρξει σε λίγους μήνες, αλλά πολλοί αγρότες έχουν ήδη αρχίσει τη φύτευση ή τη συγκομιδή βασικών καλλιεργειών. Και ο μέσος όρος ηλικίας των αγροτών στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 59 ετών, γεγονός που τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων εάν προσβληθούν από τον ιό.

Εντωμεταξύ, το Βρετανικό υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων στο πνεύμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αναζητά ένα «στρατό ξηράς» που θα συσταθεί από νέους εργάτες γης στην Αγγλία και την Ουαλία.

Πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το