σε σχέση με τι;
Στο κλείσιμο της 17ης Μαρτίου 2020, ο κορονοϊός μετράει, παγκοσμίως, 7.954 νεκρούς, με το πρώτο κρούσμα να καταγράφεται το Δεκέμβρη του 2019, στην Κίνα. Ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγάλος, ακόμη κι αν τον διαιρέσουμε με τους μήνες στους οποίους έχει κάνει την εμφάνισή του, και τις 164 χώρες στις οποίες έχει προλάβει να δηλώσει την παρουσία του (55 χώρες έχουν θύματα, πάντως το 85% των θυμάτων προέρχεται από τρεις χώρες: Κίνα, Ιταλία, Ιράν).
Ο κορονοϊός είναι αρκετά μεταδοτικός, αν και μάλλον κατώτερος ως προς τη μεταδοτικότητα από γνωστές ασθένειες όπως η ιλαρά ή οι μαγουλάδες, σύμφωνα με μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες. Βέβαια η συζήτηση για το πόσο μεταδοτικός είναι ο κάθε ιός μοιάζει να καταντά σχετική, διότι δεν μπορούμε να μετράμε όλους όσοι νόσησαν χωρίς εμφανή συμπτώματα ή όλους όσοι νόσησαν αλλά δεν καταγράφηκαν.
Εν πάση περιπτώσει, το βασικότερο πρόβλημα με τον κορονοϊό είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για την αντιμετώπισή του, με τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες να διαγκωνίζονται για το ποια θα πάρει πρώτη τη δόξα (και το χρήμα). Αν υπήρχε εμβόλιο, λίγοι θα ασχολούνταν με το αν ο κορονοϊός είναι υποδιπλάσια ή εικοσαπλάσια μεταδοτικός από την κλασική γρίπη.
Πάντως, αξίζει να πούμε κι αυτό: από τα 90 θύματα της εποχικής γρίπης που μετράει η χώρα μας από τις αρχές φθινοπώρου 2019 μέχρι σήμερα (17/03/20), και με τους 83 εξ αυτών να ανήκουν σε ομάδα «υψηλού κινδύνου», εμβολιασμένοι ήταν μόνο οι 33.
ελονοσία (ή «μαλάρια»)
Ο κορονοϊός μπήκε απότομα στις ζωές μας και μονοπώλησε πολλές από τις συζητήσεις μας. Δεν προλάβαμε να ρίξουμε μια συγκριτική ματιά σε άλλες ασθένειες, όχι για να υποτιμήσουμε την νέα ασθένεια, αλλά για να μπορέσουμε πιο ψύχραιμα και αντικειμενικά να τη σταθμίσουμε.
Δεν προφτάσαμε να πούμε μια φράση για την ελονοσία, η οποία μεν έχει εκριζωθεί από την Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του ’70, ωστόσο ενδημεί ακόμη σε περίπου 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Μόνο μέσα στο νεαρό 2020, 207.000 άνθρωποι πέθαναν από την ελονοσία, και ενώ υπάρχουν εδώ και πάνω από μισόν αιώνα ανθελονοσιακά φάρμακα. Δίπλα στα τσιμπήματα κουνουπιών, ακόμη 177.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2020 από ασθένειες που σχετίζονται με την ποιότητα του πόσιμου νερού.
Όμως τα διεθνή ΜΜΕ μάλλον «τρέφονται», σχεδόν αποκλειστικά, με τους νέους κινδύνους. Αλλιώς θα έλεγαν μια κουβέντα και για την πείνα, η οποία έχει αντίδοτο: ένα πιάτο φαΐ. Μόνο τις δύο πρώτες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας (16 – 17/03/20) έχασαν τη ζωή τους από πείνα 50.000 άνθρωποι, δηλαδή αριθμός υπερεξαπλάσιος από το σύνολο των νεκρών του κορονοϊού, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του. Στο 2020, 1.900.000 άνθρωποι συνολικά πέθαναν από ασιτία, και πριν καλά καλά το πράγματι δίσεκτο έτος συμπληρώσει το πρώτο τρίμηνό του.
αυτό που γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες
«Είμαστε δομημένοι, είμαστε οργανωμένοι, κι αυτό αποδεικνύεται γιατί έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς έως σήμερα όλα τα ύποπτα περιστατικά (…) Η χώρα είναι θωρακισμένη». Αυτά δήλωνε ήδη από τις 24/02/20 ο υπουργός υγείας, Β. Κικίλιας, και πριν κάνει την εμφάνισή του ο κορονοϊός στη χώρα μας. Φυσικά, δεν τον πίστεψε κανείς.
Η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, και η Αυστρία, είναι οι 3 πρώτες χώρες στην ΕΕ σε αναλογία νοσοκομειακών κλινών σε ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) ανά 100.000 πολίτες (πρέπει να σημειωθεί ότι οι κλίνες αυτές είναι, κυριολεκτικώς, ζωτικής σημασίας, και στην περίπτωση των σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού, χωρίς να παραγνωρίζεται ότι, φυσικά, παίζουν ρόλο και ένας σωρός άλλοι παράγοντες).
Η Γερμανία, πρώτη, έχει να παρουσιάσει 29,2 κλίνες ανά 100.000 πολίτες. Το Λουξεμβούργο έρχεται δεύτερο, με 24,8 κλίνες. Τρίτη η Αυστρία με 21,8 κλίνες. Τρίτη έρχεται και η Ελλάδα, αλλά από το τέλος, με 6 νοσοκομειακές κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πολίτες. Οι μόνες που την ξεπερνούν, επί το χείρον, είναι η Σουηδία (5,8) και η Πορτογαλία (4,2).
Με τα ως τώρα δεδομένα, η Γερμανία έχει 26 νεκρούς από κορονοϊό, σε ένα σύνολο 9.367 κρουσμάτων (θνησιμότητα 0,27%). Το Λουξεμβούργο έχει 1 νεκρό, σε ένα σύνολο 140 κρουσμάτων (θνησιμότητα 0,71%). Η Αυστρία έχει 4 νεκρούς, σε ένα σύνολο 1.332 κρουσμάτων (θνησιμότητα 0,30%). Περιττό είναι να διευκρινιστεί ότι τα ποσοστά αυτά δείχνουν σχεδόν …ιδανικά στα μάτια των περισσότέρων χωρών που πλήττονται σήμερα από τον κορονοϊό.
Αν η χώρα μας είχε την οργάνωση και την οικονομία της Γερμανίας, οι Έλληνες δεν θα ανησυχούσαν τόσο για τον κορονοϊό. Οι Έλληνες όμως γνωρίζουν την κατάσταση της οικονομίας τους, και θυμούνται ανάγλυφα τις «εξυγιαντικές» πολιτικές περικοπών ειδικά των τελευταίων μνημονιακών κυβερνήσεων. Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες φοβούνται περισσότερο τις κυβερνήσεις τους, από τον κορονοϊό.

οι Πύλες του Πολιτικού Παραδόξου

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία