Οι ισραηλινές φυλακές μετρούν αριθμό ρεκόρ Παλαιστινίων, που υφίστανται συστηματικές κακοποιήσεις και βασανιστήρια, καταγγέλλουν ισραηλινές ΜΚΟ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει.

Μέλη της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων στο Ισραήλ (PCATI) και της νομικής οργάνωσης Adalah, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ, μετέβησαν στη Γενεύη αυτή την εβδομάδα για να δώσουν στοιχεία στον Οργανισμό  Ηνωμένων Εθνών γι’ αυτά που συμβαίνουν στις φυλακές της χώρας, όπου 7 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει από τον Οκτώβρη.

Οι δύο γυναίκες -και οι δύο Ισραηλινές- μέλη των ΜΚΟ που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμούν ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στο Ισραήλ γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη από τις 7 Οκτωβρίου. Οι ίδιες έχουν αντιμετωπίσει απειλές και προσβολές.

Σχεδόν 10.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται στο Ισραήλ, μια αύξηση κατά 200%. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί πολύ αφότου ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Adalah έχει καταγράψει «19 ξεκάθαρες περιπτώσεις» βασανιστηρίων εντός του ισραηλινού σωφρονιστικού συστήματος από τις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης και σεξουαλικής βίας. «Βλέπουμε γενικευμένη και συστηματική χρήση πολυάριθμων μεθόδων βασανισμού και κακομεταχείρισης σε βάρος Παλαιστινίων».

Η κρίση αυτή «απαιτεί την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Άνθρωποι (υποφέρουν) σε καθεστώς κράτησης αυτή τη στιγμή… είναι απόλυτα απαραίτητο να υπάρξει άμεση επέμβαση».

Ακόμη χειρότερη κατάσταση επικρατεί στις συνθήκες κράτησης σε ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσειςΤουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις εγκαταστάσεις κράτησης από τον Οκτώβριο.

Ούτε ΜΚΟ, ούτε ξένοι δημοσιογράφοι είχαν πρόσβαση σε αυτά τα στρατόπεδα και οι πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί προέρχονται από μαρτυρίες πρώην κρατουμένων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι κρατούμενοι συχνά κλείνονται σε «κλουβιά σε ανοικτό χώρο» και «έχουν δεμένα τα χέρια και τα μάτια 24 ώρες το 24ωρο».

Οι κρατούμενοι αναγκάζονται να κοιμούνται στο έδαφος, μέσα στο κρύο, τους ξυλοκοπούν και δεν τους προσφέρουν ιατρική βοήθεια. Οι κρατούμενοι αυτοί -ανάμεσά τους παιδιά– υπόκεινται στην ισραηλινή νομοθεσία περί ατάκτων μαχητών και στερούνται πολλών δικαιωμάτων.

«Ο νόμος είναι αντισυνταγματικός», δήλωσε η υπεύθυνη της Δημόσιας Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων.

Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, όμως ΜΚΟ εκτιμούν ότι περίπου 1.000 άνθρωποι κρατούνται σε αυτά τα στρατόπεδα και ότι άλλοι περίπου 600, που συνελήφθησαν σε ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κρατούνται από το ισραηλινό σωφρονιστικό σύστημα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το