Φωτεινή Πανοπούλου*

Σε άλλες μακρινές δεκαετίες, που δεν τις έχουμε ζήσει αλλά μας τις διηγούνται οι γονείς μας και οι παππούδες μας, τα παιδιά στα χωριά αλλά και στις πόλεις υποχρεώνονταν να κουβαλάνε κούτσουρα για την ξυλόσομπα του σχολείου για να μπορέσουν να ζεσταθούν.

Σήμερα, που το άνοιγμα των σχολείων συνοδεύεται από τα “ουσιαστικά” και “αποτελεσματικά” μέτρα  του παγουρίνου, της μάσκας, και τα ακόμη αποτελεσματικότερα του αερισμού των αιθουσών και των διαφορετικών ωρών προσέλευσης και αποχώρησης, με τα οποία η υπεύθυνη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντιμετωπίζει την πανδημία, όλη η εκπαιδευτική κοινότητα διακατέχεται από το αίσθημα της ασφάλειας!

Το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων καταστρέφει μια ολόκληρη γενιά μαθητών! -Τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν ξανά τώρα και με ασφάλεια!

Με 25, 27 και 28 μαθητές στοιβαγμένους στις αίθουσες χειμωνιάτικα, με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και οδηγίες για συχνό αερισμό, σε κάποια σχολεία της πρωτοβάθμιας, που ήδη λειτουργούν, οι μικροί μαθητές κουβαλάνε κουβέρτες στο σχολείο για να μην ξεπαγιάσουν.

Πληροφορούμαστε ότι και σε σχολεία στη δευτεροβάθμια, γίνονται συστάσεις στους μαθητές μπροστά στο άνοιγμα των σχολείων την 1η Φλεβάρη να φέρνουν μαζί την κουβέρτα τους ώστε να μένουν τα παράθυρα ανοιχτά στη διάρκεια του μαθήματος, αφού δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις στις αίθουσες.

Για το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο και τους άξονες πάλης του φοιτητικού κινήματος

Εν τω μεταξύ, στο παράλληλο σύμπαν του Υπουργείου Παιδείας, όλα βαίνουν καλώς! Στη λογική της αντιμετώπισης της πανδημίας με μηδενικό κόστος, της παραπέρα μείωσης των δαπανών για την υγεία, της παντελούς αδιαφορίας στα αιτήματα των γιατρών για προσλήψεις, στα αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών, γονιών, για 15 μαθητές στην τάξη, τεστ, τήρηση των κανόνων υγιεινής, στη λογική δηλαδή της εγκληματικής αδιαφορίας για την υγεία και την παιδεία του λαού, η Μαρία Αντουανέτα του Υπουργείου δήλωσε χθες:

Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. (…)

Σήμερα γυρίζουμε μαζί ακόμη μία σελίδα.

Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς.

Αιδώς Αργείοι! Παρτε μέτρα τώρα!

  • Η Φωτεινή Πανοπούλου είναι καθηγήτρια, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου – Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης και εκπρόσωπος των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων ΔΕ στο ΔΣ του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το