Το βράδυ του Σαββάτου 9/3, ένας όχλος νεολαίων επιτέθηκε σε δύο τρανς άτομα στην πλατεία Αριστοτέλους. Τους έβρισαν, τους πέταξαν μπουκάλια, τους έφτυσαν, ενώ απείλησαν και κόσμο που προσπάθησε να τους σταματήσει. Τα δύο άτομα που δέχθηκαν την επίθεση κατάφεραν να μπουν σε παρακείμενο κατάστημα εστίασης και έτσι αποτράπηκαν τα χειρότερα. Διότι η κατά τα άλλα πανταχού παρούσα αστυνομία ήταν απούσα. Παρά το γεγονός ότι λίγο παραπάνω υπάρχει αστυνομικό τμήμα και ότι πολυάριθμες δυνάμεις της περιπολούν 24 ώρες το 24ωρο την περιοχή αυτή.

Την επόμενη ημέρα, την Κυριακή 10/3, πραγματοποιήθηκε μια πολύ μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση στο σημείο της επίθεσης, όπου λαός και νεολαία έστειλαν το μήνυμα ότι οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις δεν θα περάσουν. Οι δυνάμεις της οργάνωσης νεολαίας Πορεία ήταν εκεί. Η απούσα αστυνομία εκεί βρέθηκε πλήρως προετοιμασμένη και μάλιστα χτύπησε τη διαδήλωση κατά τη διάρκειά της.

Εκείνες τις ημέρες έλαβε χώρα άλλη μια προσπάθεια ακροδεξιών και θεσμικών κύκλων να χύσουν το φασιστικό τους δηλητήριο. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης μαζί με διάφορα ακροδεξιά-φασιστικά μορφώματα προσπάθησαν να επιβάλουν λογοκρισία απέναντι στην ταινία «Αδέσποτα Κορμιά» που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Στις 12/3, στην πρώτη προβολή τής εν λόγω ταινίας, τα φασιστοειδή του «Ιερού Λόχου» κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από το «Ολύμπιον» στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου και προβλήθηκε η ταινία. Αντίστοιχα, αναρχικές και αριστερές οργανώσεις κάλεσαν σε αντισυγκέντρωση. Η στάση του αστικού κράτους ήταν προκλητική. Απαγόρευσε όλες τις συγκεντρώσεις, ωστόσο τελικά απομάκρυνε από το χώρο μόνο τη συγκέντρωση των αναρχικών και αριστερών οργανώσεων, κάνοντας έτσι πλάτες στους φασίστες του «Ιερού Λόχου»!

Οι ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις είτε πραγματοποιούνται απέναντι σε τρανς άτομα, είτε απέναντι σε πρόσφυγες, είτε απέναντι στην προβολή ταινιών που δεν εγκρίνονται από τα ήθη της Εκκλησίας γεννιούνται από την κυβερνητική πολιτική του εκφασισμού. Η κυβέρνηση και το αστικό σύστημα είναι που πνίγουν τους πρόσφυγες στο Αιγαίο, ενώ μια χαρά αποδέχονται την εξουσία της Εκκλησίας με τις συντηρητικές και ρατσιστικές απόψεις της, που καλύπτουν τις φασιστικές ομάδες. Όπως για άλλη μια φορά έκαναν στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση και το αστικό σύστημα είναι που χύνουν το ρατσιστικό δηλητήριο στο λαό, ώστε αυτός να στρέφεται απέναντι στο διπλανό του και όχι απέναντι σε αυτούς που μας μαυρίζουν τη ζωή. Αυτή η πολιτική γεννάει και συντηρεί τέτοιες επιθέσεις-πογκρόμ σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους. Αυτή η πολιτική είναι που γεννά και καλύπτει τις επιθέσεις φασιστικών ομάδων. Είναι η ίδια πολιτική που τρομοκρατεί και καταστέλλει το λαό. Που χτυπάει όποιον αγωνίζεται και διαδηλώνει.

Ο λαός και η νεολαία θα πρέπει να οργανωθούν στα σωματεία τους, να βαδίσουν στο δρόμο του αγώνα και να απορρίψουν το ρατσιστικό δηλητήριο. Δεν είναι ούτε οι τρανς, ούτε οι πρόσφυγες που μας μαυρίζουν τη ζωή. Είναι η ολιγαρχία και ο ιμπεριαλισμός. Οι εργαζόμενοι, οι δημοκράτες, κάθε λαϊκός άνθρωπος πρέπει να καταγγείλει αυτές τις επιθέσεις, να οργανωθεί και να παλέψει απέναντι στους πραγματικούς εχθρούς μας.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το