Μας βγάζουν στη σύνταξη στα 67 

Μας την δίνουν πετσοκομμένη μέχρι τα 70

στα 72 το μισό εφάπαξ (ούτε τις εισφορές σου δηλαδή)

αλλά μετά…ζωάρα!

Ο «γολγοθάς» των εκκρεμών συντάξεων συνεχίζεται, καθώς χιλιάδες περιμένουν να εκδοθεί η σύνταξή τους και απ’ ότι δείχνει η κατάσταση αντί το πρόβλημα να μειώνεται, ολοένα και αυξάνεται, καθώς οι αιτήσεις κάθε μέρα πληθαίνουν. 

Το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων για την απονομή κύριας σύνταξης ανέρχεται στις 131.570 για την απονομή κύριας σύνταξης  χωρίς σε αυτές να συμπεριλαμβάνονται οι οι μαζικές αποχωρήσεις του β΄ εξαμήνου του 2021, οι αιτήσεις για διεθνείς συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικές κλπ με την αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις να φτάνει έως και τα πέντε χρόνια.

Στο Δημόσιο, το πρόβλημα είναι δραματικό καθώς η καθυστέρηση ξεπερνά ήδη  τα 2,5 χρόνια.

Ωστόσο σύμφωνα με τον προγραμματισμό οι εξετάσεις για την πιστοποίηση θα διεξαχθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου… Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μπορούν να ξεκινήσουν να λαμβάνουν φακέλους αιτήσεων συνταξιοδότησης από τις αρχές Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ουσιαστικά το βάρος έκδοσης των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων θα πέσει στις πλάτες των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ.

“Ψυχρολουσία” για συνταξιούχο εκπαιδευτικό

Εκπαιδευτικός υπέβαλε τα χαρτιά του για συνταξιοδότηση το 2018. Η οριστική σύνταξη εκδόθηκε μετά από 32 μήνες αναμονής στη διάρκεια των οποίων η εκπαιδευτικός ελάμβανε περίπου 700 ευρώ το μήνα.

Όταν εκδόθηκε η οριστική σύνταξη, της ήρθε επιστροφή μόλις λίγα ευρώ, καθώς από τα 6.347 ευρώ που τις επιστράφηκαν, αφαιρέθηκε ποσό 4.774 ευρώ ως φόρος 22% επί του ποσού που της αναλογούσε για τους 32 μήνες, αλλά και φόρος 1.569,9 ευρώ ως υγειονομική κάλυψη…

Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός έπαθε «ψυχρολουσία» όταν είδε ότι αντί να πάρει πίσω ένα σεβαστό ποσό, στον λογαριασμό της επέστρεψαν μόνον… ψιλά.

Τι σημαίνει αυτό; Όποιος δεν έχει αποταμιευμένο ένα σεβαστό ποσό για να μπορέσει να συμπληρώσει την πενιχρή σύνταξη του (των 700 ευρώ μηνιαίως) για 2-3 χρόνια ζει ως επαίτης ενώ εκείνος που περιμένει με την εκκαθάριση της σύνταξης αναδρομικά 1-7.000 ευρώ λαμβάνει τελικά ψίχουλα.

 

Π.Ε.Σ.ΕΚ:  Η «πλήρης»   σύνταξη  με το  ισχύον  συνταξιοδοτικό καθεστώς.

·        Πλήρης  σύνταξη   δεν υφίσταται   με το ισχύον  συνταξιοδοτικό καθεστώς.  Αυτό  που ίσχυε   στο παρελθόν,  να λαμβάνει  δηλ. ο  συνταξιούχος  με 35 συντάξιμα  χρόνια  κύρια σύνταξη(πλήρη)   το 80% του ΜΚ  εξόδου  από την υπηρεσία  Χ35/35 ,  είναι μια γλυκιά ανάμνηση  που δυστυχώς  τείνει να ξεχαστεί. 

·        Η κύρια  σύνταξη με το ν. Κατρούγκαλου διασπάται  σε Εθνική στα   384€,   με 20 χρόνια συντάξιμα και πάνω, και σε ανταποδοτική που υπολογίζεται με το Μ.Ο των μισθών  από το 2002  μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης, πολλαπλασιαζόμενο  με ένα ποσοστό  αναπλήρωσης, ανάλογα  με τα  συντάξιμα χρόνια. Η έννοια, επομένως, της πλήρους  σύνταξης  δεν  υφίσταται  πλέον.  Στα 40 χρόνια ο ν. Κατρούγκαλου  δίνει  42,80%   ποσοστό  αναπλήρωσης   και  συνεχίζει  να δίνει  μεγαλύτερα  ποσοστά και με πάνω από τα 40  συντάξιμα χρόνια μέχρι τα 48!  Ενώ ο ν.  του Βρούτση  ( ν. 4720/28.2.2020)   δίνει  στα 40  χρόνια ποσοστό  αναπλήρωσης  50%  και προβλέπει   ελάχιστη  αύξηση από 40 χρόνια και πάνω (0,5% ετησίως). Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση  του ΣΤΕ ( 4 Οκτωβρίου 2019), που έκρινε συνταγματικό το ν. Κατρούγκαλου, ο ν. Βρούτση αυξάνει   τα ποσοστά αναπλήρωσης από 30 χρόνια και πάνω,  αλλά, όπως φαίνεται από το συνημμένο πίνακα,  η  «γενναιοδωρία»  και των  δύο  Υπουργών  Κοινωνικής  Ασφάλισης εκδηλώνεται  στα 40  χρόνια , όταν  με την ανεργία και  τη μερική απασχόληση  κανένας  στο μέλλον  δε  θα μπορεί  να συμπληρώνει  40  συντάξιμα, και  με προφανή  σκοπό  να παρατείνουν  τον εργάσιμο  βίο των εργαζομένων τουλάχιστον  μέχρι τα 40 χρόνια, «οικεία βουλήσει».

·        Με το  ν. Κατρούγκαλου  οι συντάξεις  από 13.5.2016  μειώθηκαν   20%   κατά Μ.Ο, συγκριτικά  με  τις συντάξεις του  Δεκεμβρίου  2014, όπως  είχαν διαμορφωθεί μετά   τις μειώσεις  των δύο πρώτων μνημονίων.

·        Ο ν.  Βρούτση , για να χρυσώσει  το χάπι που  δεν  κατήργησε η  Κυβέρνησή του το ν. Κατρούγκαλου,  επιχειρεί  να τον βελτιώσει  από  30 χρόνια συντάξιμα και πάνω και κυρίως  μετά τα 36   για τους λόγους που αναφέρθηκαν.

·        Παρατίθενται  τα ποσοστά  αναπλήρωσης  και των δύο  νόμων.  Μέχρι   30.6.2021   οι συντάξεις   εκδίδονται  με το ν. Κατρούγκαλου, ενώ  ο ν. Βρούτση δεν έχει  εφαρμοστεί,  παρόλο που   προβλέπεται  η εφαρμογή του   από 1.10.2019. 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το