Η Υπερ-ειρηνική Συνεργασία (TPP) ήταν νεκρή και θαμμένη. Αλλά τώρα, με την επικείμενη άφιξη της νέας κυβέρνησης Μπάιντεν, πολλά από τα πιο ισχυρά λόμπι στην Ουάσιγκτον προσπαθούν αθόρυβα να την αναστήσουν.

Γράφοντας για το Αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (AFPC), ο Joshua Eisenman, ανώτερος συνεργάτης του οργανισμού στις Κινεζικές Σπουδές, υποστηρίζει ότι «ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε την TPP», η οποία έχει πλέον μετονομαστεί σε Περιεκτική και Προοδευτική Συμφωνία για την Υπερειρηνική Εταιρική Σχέση (CPTPP). Τον περασμένο μήνα, η Κίνα υπέγραψε μια εκτεταμένη εμπορική συμφωνία με τις περισσότερες χώρες της νότιας και ανατολικής Ασίας, καθώς και με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Για πολλούς στην Ουάσιγκτον, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι η περιοχή του Ειρηνικού ξεφεύγει από τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Για τον Eisenman, οι ασιατικές χώρες εμφανώς «μπαίνουν κάτω από την επιθετική οικονομική αγκαλιά του Πεκίνου». Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να χτίζουν το στρατό τους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, «η ηγεσία των ΗΠΑ στο οικονομικό μέτωπο παραμένει αδύναμη», αναφέρει.

Το αμερικανικό δυναμικό εμπειρογνωμόνων είπε επίσης, πως «το Πεκίνο συνεχίζει να χειρίζεται το αυξανόμενο οικονομικό του βάρος ως ένα στήριγμα εναντίον εκείνων που θεωρεί ότι αμφισβητούν τα πολιτικά του συμφέροντα. Και το κάνει χωρίς συνέπειες». Η κατάσταση για την κυβέρνηση του Μπάιντεν, επομένως, «αποτελεί τόσο κρίση όσο και ευκαιρία…επειδή μόνο με τις ΗΠΑ στο τιμόνι θα έχουν την ισχύ που χρειάζονται οι εταίροι της CPTPP για να καλύψουν την προέλαση του Πεκίνου».

Το AFPC είναι μια από τις πιο ισχυρές ομάδες προβληματισμού στην Ουάσινγκτον, με το συμβούλιο του να είναι γεμάτο ισχυρούς κρατικούς αξιωματούχους. Μεταξύ αυτών είναι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Newt Gingrich, πρώην Διευθυντής της CIA R. James Woolsey, και πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Tom Ridge.

Περιλαμβάνοντας περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελώντας το 40% της παγκόσμιας οικονομίας, η TPP ήταν η μεγαλύτερη προτεινόμενη εμπορική συμφωνία στην παγκόσμια ιστορία, με την κυβέρνηση Ομπάμα να την χαρακτηρίζει «ακρογωνιαίο λίθο» της οικονομικής πολιτικής της. Περιελάμβανε όχι μόνο μειώσεις δασμών, αλλά και επενδυτικά δικαιώματα, πνευματική ιδιοκτησία και συμφωνίες προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα και υποστήριξε τη συμφωνία εκείνη την εποχή. Τώρα, πρώην αξιωματούχοι τον ικετεύουν ουσιαστικά να επανεξετάσει την επίμαχη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα πρέπει να απομονωθεί. «Οι ΗΠΑ απλά πρέπει να συμμετάσχουν στο παιχνίδι αλλιώς εκχωρούμε έδαφος στην Κίνα», δήλωσε η πρώην Εκπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Charlene Barshefsky. Εάν ο Μπάιντεν δεν δεσμευτεί για τη νέα CPTPP, τότε «θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσει πώς θα είναι το μέλλον της οικονομικής ηγεσίας των ΗΠΑ στην Ασία», ανέφερε ο Richard Fontaine, πρώην σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Γερουσιαστή John McCain στο CNBC. Τα ασιατικά ΜΜΕ  φαίνεται επίσης να παίρνουν πολύ σοβαρά την προοπτική μιας ανανεωμένης συμφωνίας TPP.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις ήταν μυστικές, μακριά από τη δημόσια θέα, όταν ολοκληρώθηκαν υπήρξε μια μαζική εκστρατεία δημοσίων σχέσεων με στόχο να πιεστεί το αμερικανικό κοινό να την αποδεχθεί. Περιελάμβανε μερικά εντελώς παράξενα και εξόφθαλμα κομμάτια δημόσιας προπαγάνδας, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ομπάμα που εμφανίστηκε στο The Today Show για να τραγουδήσει ένα ερωτικό τραγούδι αφιερωμένο στην TPP.

«Πιστεύω ότι είναι υψίστης σημασίας να συνεργαστούμε με άλλους ηγέτες», ανέφερε ο πρόεδρος. «Αυτός είναι ο λόγος που διαπραγματεύτηκα τη νέα εμπορική συμφωνία που ονομάζεται Υπερ-ειρηνική Συνεργασία, ή TPP». «Η TPP επιτρέπει στις Αμερικανικές επιχειρήσεις να πωλούν τα προϊόντα τους τόσο στην πατρίδα όσο και στο εξωτερικό. Όσο περισσότερο πουλάμε στο εξωτερικό, τόσο περισσότερο αμειβόμενες δουλειές παρέχουμε στην πατρίδα. Είναι τόσο απλό», είπε ο Ομπάμα. «Τι λέτε, λοιπόν; Αυτή η εμπορική συμφωνία θα επαναφέρει τους Αμερικανούς στη δουλειά, στη δουλειά, στη δουλειά, στη δουλειά, στη δουλειά;», τραγουδούσε ο οικοδεσπότης στο εκστασιασμένο κοινό.

Φαίνεται ότι ένα τραγούδι αγάπης που δεν είχε καλή ερμηνεία δεν ήταν αρκετό για να πείσει το κοινό για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας και εγκαταλείφθηκε μόνιμα από την κυβέρνηση Τραμπ στις αρχές του 2017. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην τεράστια λαϊκή καταδίκη της συμφωνίας. Μόλις μαθεύτηκε ότι οι εταιρείες θα μπορούσαν να μηνύσουν κυβερνήσεις για χαμένα κέρδη για θέματα όπως περιβαλλοντικοί κανονισμοί, πρότυπα ασφάλειας σε τρόφιμα και άλλα αγαθά, ή δαπανηρά συστήματα προστασίας για την ασφάλεια των εργαζόμενων, ξέσπασε δημόσια οργή. Υπήρξαν μαζικές διαμαρτυρίες σε όλες σχεδόν τις χώρες που υπέγραφαν την TPP. Συγκροτήθηκε μια απίθανη συμμαχία μεταξύ συνδικάτων, αγροτών, φιλελευθέρων, μελών του Κόμματος του Τσαγιού, σοσιαλιστών και πολλών άλλων ομάδων που θα είχαν επηρεαστεί αρνητικά.

«Μια άνευ προηγουμένου, διεθνής αντίσταση ανθρώπων από όλο το πολιτικό φάσμα συμπεριέλαβε μερικές από τις πιο ισχυρές οργανώσεις στον κόσμο και κέρδισε». Φωτογραφία: Nicholas Kamm / AFP / Getty Images

Ο καθηγητής Ρόμπερτ Ράιχ, πρώην υπουργός Εργασίας, χαρακτήρισε την TPP ως «Δούρειο ίππο σε μια παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω, που δίνει στις μεγάλες εταιρείες και στις τράπεζες της Γουώλ Στρητ τη δυνατότητα να εξαλείψουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς που εμποδίζουν τα κέρδη τους», ενώ ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ισχυρίστηκε ότι θα «κατέληγε να καταστρέψει τις εργατικές οικογένειες και να πλουτίζει τις μεγάλες εταιρείες».

Αν οι εκτιμήσεις αυτές είναι σωστές, είναι κατανοητό γιατί οι άνθρωποι της ελίτ είναι τόσο πρόθυμοι να αναστήσουν μια τόσο αντιλαϊκή συμφωνία. Όσοι εναντιώθηκαν σε αυτό πριν από τέσσερα χρόνια θα πρέπει αναμφίβολα να επιστρατευτούν εάν η συμφωνία επιστρέψει το 2021.

πηγή: guernica.eu από Middle Press News

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το