Συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για τα περιστατικά των παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και τη συνεχή παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων από την Frontex και το ελληνικό λιμενικό. Κάτω από τις πιέσεις που δημιουργούν οι νέες αυτές αποκαλύψεις, το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αναγκάστηκε να καλέσει τον επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεγγέρι να απαντήσει για τις κατηγορίες αυτές.

Ο Λεγγέρι προσπάθησε να αποφύγει τις καθαρές απαντήσεις σε διάφορες ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, στην πραγματικότητα όμως δύσκολα μπορούσε να κρύψει τα γεγονότα. Όπως ο ίδιος είπε: «Δεν έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρξε ενεργή, άμεση ή έμμεση συμμετοχή του προσωπικού ή αξιωματικών της Frontex που αναπτύχθηκε από τη Frontex σε επαναπροωθήσεις», ενώ για την διεξαγωγή των επιχειρήσεων τόνισε ότι «μόνο οι αρχές του κράτους μέλους υποδοχής μπορούν να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει», τοποθέτηση που στην πραγματικότητα φωτογραφίζει τις ελληνικές αρχές για το ρόλο που διαδραμάτισαν στις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών.

Πολλοί ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τον επικεφαλής της Frontex ότι o οργανισμός ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής βαρύνεται με περιστατικά παραβίασης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων και γι’ αυτό πολλοί από αυτούς του ζήτησαν να παραιτηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μπιργκίτ Σίπελ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δήλωσε: «Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς φτά­σαμε στο σημείο οι δημοσιογράφοι και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος να μας ενημερώνουν για περιπτώσεις παραβιάσεων θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά μας». Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κέιτ Πίρι στο ίδιο μήκος κύματος είπε: «Αυτό είναι απαράδεκτο και βαθιά ανησυχητικό. Κατά τον χειρισμό αυτών των ισχυρισμών, ο εκτελεστικός διευθυντής Φαμπρίς Λετζέρι έχασε πλήρως την εμπιστοσύνη μας και ήρθε η ώρα να παραιτηθεί», ενώ τέλος η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ δήλωσε ότι «Πρέπει να είμαστε σε θέση να βασιστούμε σε έναν οργανισμό της ΕΕ που αποτρέπει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που δεν τις προκαλεί. Αλλά η Frontex φαίνεται να είναι εταίρος στο έγκλημα εκείνων που παραβιάζουν σκόπιμα αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Οι παραπάνω δηλώσεις στην πραγματικότητα από τη μία επιβεβαιώνουν τις απανωτές αποκαλύψεις για τις επαναπροωθήσεις, που είναι δύσκολο να αποκρυβούν, αλλά από την άλλη αποτελούν ένα μνημείο απύθμενου θράσους και υποκρισίας των παραγόντων της ΕΕ.

Όπως σημειώναμε στο προηγούμενο φύλλο του Λ.Δ.: «Μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα αυτοί που με τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξαπολύουν ισοπεδώνουν χώρες και πνίγουν ολόκληρους λαούς στο αίμα και στο θάνατο. Και όσοι επιχειρήσουν να ξεφύγουν από την ιμπεριαλιστική θηριωδία και πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς έρχονται, στην καλύτερη περίπτωση, αντιμέτωποι με μια Ευρώπη – φυλακή, με απελάσεις και με παράνομες επαναπροωθήσεις και με το όνειδος των κέντρων κράτησης – στρατοπέδων συγκέντρωσης, ενώ στη χειρότερη πνίγονται στα νερά της Μεσογείου όπως τόσοι και τόσοι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες». Για επιβεβαίωση των παραπάνω, στις μέρες που μεσολάβησαν άλλες δύο γυναίκες πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου.

Η περισσή υποκρισία που αναδύεται από τις δηλώσεις ευρωβουλευτών που ανήκουν σε κόμματα που έχουν στηρίξει την αντιμεταναστευτική – αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ δεν αποτυπώνει τίποτε περισσότερο παρά την προσπάθεια των κυρίαρχων κύκλων του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού να μεταθέσουν τις ευθύνες τους και να αποκρύψουν την εγκληματική και αντιπροσφυγική τους πολιτική.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το