Mήπως ανήκετε στη «φυλή των σκυμμένων κεφαλών» και δεν το ξέρετε; Ο όρος είναι κινεζικός – με λατινικούς χαρακτήρες γράφεται dītóuzú και σημαίνει «εθισμένος στο κινητό».

Η πρώτη φορά που συνάντησα την περιγραφή ήταν το 2017. Με αφορμή επανειλημμένα περιστατικά γονεϊκής παραμέλησης, με μωρά να πνίγονται ή να τα πατάνε αυτοκίνητα επειδή ο γονέας κοιτούσε την οθόνη του, το 2017 θεωρήθηκε χρονιά-ορόσημο για την αναγνώριση της εξάρτησης από τα κινητά ως πανεθνικού προβλήματος για το κινεζικό κράτος.

Η «Λαϊκή Ημερησία», η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, ηγήθηκε καμπάνιας με τίτλο «Ξύπνα σκυμμένη κεφαλή», για όσους δεν ξεκολλάνε από το κινητό. Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας τύπωσε σύντομο ερωτηματολόγιο που ελέγχει τον βαθμό εξάρτησης των πολιτών από τα smartphones.

Μεταξύ άλλων οι ερωτήσεις ήταν: «Συνηθίζετε να τσεκάρετε την οθόνη του κινητού όταν είστε έξω με φίλους;», «Φωτογραφίζετε συχνά το φαγητό σας πριν το φάτε και το μοιράζεστε στα social media;», «Κοιτάτε την οθόνη του κινητού σας ελάχιστα λεπτά αφού ξυπνήσετε;», «Παίρνετε το κινητό στην τουαλέτα;».

Εννοείται ότι οι πολλές καταφατικές απαντήσεις κατέτασσαν τον αναγνώστη στη φυλή των σκυμμένων κεφαλών και τον καλούσαν να μη σκύβει το κεφάλι, με εντολή του Κόμματος. Τρία χρόνια και μία 5G τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας αργότερα, το ερώτημα δεν είναι ποιοι σκύβουν το κεφάλι στα κινητά, αλλά ποιοι τολμάνε να το σηκώσουν. Η ίωση της μικρής και έξυπνης οθόνης, που συχνά παράγει χαζούς, έχει ήδη αποδειχτεί πιο ανθεκτική, παγκοσμιοποιημένη και δύσκολο να καταπολεμηθεί απ’ ό,τι ο νέος κορονοϊός, και φυσικά δεν αποτελεί κινεζικό προνόμιο.

Πηγή: Αφροδίτη Τζιαντζή – efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το

Παρόμοια αρθρογραφία