ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ 11 ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΟΙΚΟΤΡΩΦΩΝ
Οι οικότροφοι δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας! Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για τις εστίες και τις σπουδές που έχουμε ανάγκη!

Οι 11 σύλλογοι οικότροφων από όλη την Ελλάδα καλούμε κάθε φοιτητή και σπουδαστή να αγωνιστούμε μαζί για:
 Δωρεάν στέγαση, σίτιση, βιβλία, μετακινήσεις, αναλώσιμα για όλους!
 Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Δουλειά με δικαιώματα!

Καλούμε κάθε σύλλογο να συμμετάσχει μαζί μας:
 στο διήμερο αγωνιστικής δράσης 22-23 Οκτώβρη για τη φοιτητική μέριμνα. Στην Αθήνα στις 23/10 στις 12:00 στο Υπουργείο Παιδείας.
 στα φοιτητικά συλλαλητήρια την 1η Νοέμβρη σε όλη τη χώρα.
 στις 8 Νοέμβρη μαζί με τους εργαζόμενους που απεργούν.

Οι φοιτητές που μένουμε στις εστίες, όσοι δίνουμε καθημερινά αγώνα για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε, είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τις σπουδές και το μέλλον μας! Πίσω από τις ψεύτικες υποσχέσεις και την κοροϊδία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλα τα προβλήματα παραμένουν εδώ και γιγαντώνονται:

• Χιλιάδες φοιτητές μένουν έξω από τις εστίες, λιγότερο από το 9% των φοιτητών καλύπτεται πανελλαδικά. Οι φοιτητές και οι ανάγκες δωρεάν στέγης κάθε χρόνο αυξάνονται αλλά οι εστίες όχι! Οι εισδοχές έχουν μετατραπεί σε διαγωνισμό φτώχειας αφού εκατοντάδες δικαιούχοι μένουν εκτός λόγω έλλειψης δωματίων! Φέτος, με τα ενοίκια στο ταβάνι χιλιάδες οικογένειες ματώνουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Την ίδια στιγμή το ετήσιο φοιτητικό επίδομα δεν αρκεί ούτε για τα έξοδα του διμήνου, αποκλείει φοιτητές με άδικα κριτήρια και καταβάλλεται … του χρόνου!

• Η υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των εστιών χτυπάει κόκκινο! Ο χειμώνας έρχεται και η θέρμανση είναι στον αέρα! Σε αρκετές εστίες δεκάδες φοιτητές παραδίδουν πίσω τα δωμάτια γιατί δεν μπορούν να ζήσουν σε τέτοιες συνθήκες! Σε άλλες πληρώνουν νοίκια! Οι εργολάβοι υπογράφουν “χρυσά συμβόλαια” εκατομμυρίων για τη σίτιση, τη συντήρηση, τη φύλαξη, την καθαριότητα με τις υπηρεσίες να υποβαθμίζονται και τους εργαζόμενους να μένουν για μήνες απλήρωτοι! Η φωτιά στις εστίες του Ηρακλείου Κρήτης αποκάλυψε την ανυπαρξία μέτρων αντιπυρικής αλλά και αντισεισμικής προστασίας σε όλες τις εστίες, κτίρια κατασκευασμένα με καρκινογόνα υλικά (αμίαντος), υπέργηρα και κακοσυντηρημένα, επικίνδυνα για τους οικότροφους! Όσο οι ανάγκες μας θεωρούνται για το κράτος “περιττό κόστος” και για τους εργολάβους “χρυσή ευκαιρία” τόσο θα επιδεινώνεται κατάσταση!

• Μαζί με τους εστιακούς τις ελλείψεις τις ζούνε όλοι οι φοιτητές. Σίτιση παραδομένη σε εργολάβους που κόβουν από την ποιότητα για να βγάλουν κέρδος, δεκάδες δικαιολογητικά για την έκδοση κάρτας δωρεάν σίτισης, επιπλέον κριτήρια και αποκλεισμοί φοιτητών αν το κονδύλι δεν αρκεί για όλους, οι πρωτοετείς να πληρώνουν γιατί δεν έχουν βγει ακόμα οι κάρτες τους. Καθηγητές που δεν αρκούν για να διδαχθούν τα μαθήματα και τα εργαστήρια. Συγγράμματα που δεν καλύπτουν όλη την ύλη και σημειώσεις που αναγκαζόμαστε να τυπώνουμε. Αναλώσιμα και εργαστηριακό εξοπλισμό που πληρώνουμε από την τσέπη μας. Μετακινήσεις με τσουχτερά εισιτήρια, ελάχιστα δρομολόγια και τους πρωτοετείς να πληρώνουν ολόκληρο κόμιστρο μέχρι να βγει το πάσο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης που παγιώνεται από τη σημερινή κυβέρνηση και της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων που γενικεύεται.

• Η αγωνία των φοιτητών υπό μετεγγραφή για το αν θα σταθούν “τυχεροί”, αν θα χάσουν το πρώτο εξάμηνο, αν απορριφθούν και δεν μπορούν να σπουδάσουν. Φέτος με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κανένας σπουδαστής ΤΕΙ δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή για την Αττική!
Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση!

Όλοι μαζί στον αγώνα για τα δικαιώματά μας μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Φέτος οι φοιτητές και ο λαός του Ηρακλείου στάθηκε δίπλα στους πυρόπληκτους οικότροφους και τους στήριξε με την αλληλεγγύη του! Πέρσι οι οικότροφοι με το Συντονιστικό μας, με το αγώνα μας καταφέραμε να επανέλθει η σίτιση στις εστίες, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία για δικαιούχους που δεν χωρούσαν στις εστίες, να αντιμετωπιστούν προβλήματα των εστιών μας!
Στριμώξαμε την κυβέρνηση, αποκαλύψαμε τι πραγματικά συμβαίνει στις εστίες!
Ξεσκεπάσαμε την κοροϊδία! Από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφήνει τις εστίες να ρημάζουν και από την άλλη υπόσχεται “μακροχρόνιο σχέδιο για τις εστίες” για να μας αποκοιμίσει. Από τη μια κόβει τη σίτιση και από την άλλη υπόσχεται αύξηση της χρηματοδότησης! Από τη μια μιλάει για “δίκαιη ανάπτυξη” και από την άλλη οι εργαζόμενοι φοιτητές δουλεύουμε ανασφάλιστοι, με υποκατώτερο μισθό και ωράρια-λάστιχο.
Αποδείξαμε ότι “λεφτά υπάρχουν”! Τα 50 δις φόρων που πληρώνουν οι γονείς μας γίνονται πολεμικοί εξοπλισμοί για τους φονιάδες του ΝΑΤΟ (4δις το χρόνο!), “δωράκια” σε τραπεζίτες και βιομηχάνους, εκατομμύρια στους Ειδικούς Λογαριασμούς των ΑΕΙ-ΤΕΙ για τις ανάγκες επιχειρηματιών, συμβάσεις με εργολάβους ενώ για τις δικές μας ανάγκες “δεν υπάρχει φράγκο”!
Απέναντι στο μέτωπο κυβέρνησης-εργολάβων που διαλύουν τη φοιτητική μέριμνα χτίζουμε τη δική μας συμμαχία! Όλοι οι οικότροφοι μαζί με τους υπόλοιπους φοιτητές και τους συλλόγους, τις οικογένειες μας και τους εργαζόμενους μπορούμε να βγούμε νικητές.
Διεκδικούμε:
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις σχολές και τις εστίες στο ύψος των αναγκών
• Δωρεάν σίτιση-στέγαση-βιβλία-αναλώσιμα-μετακινήσεις για όλους.
• Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένου και των πρωτοετών. Διεύρυνση των δικαιούχων και άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.
• Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες. Υπενοικίαση ξενοδοχείων για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.
• Δήμευση εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων προκειμένου να ανεγερθούν νέες σύγχρονες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια.
• Επισκευή και ανακαίνιση όλων των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη. Μέτρα αντιπυρικής-αντισεισμικής θωράκισης.
• Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.
• Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες και τις σχολές.
• Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση των εστιών. Όχι στην επιβολή ενοικίων στους οικότροφους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το