Όλες οι εκτιμήσεις των παγκόσμιων οικονομικών οργανισμών, όλες οι αναλύσεις και οι δηλώσεις των οικονομικών και πολιτικών στελεχών και παραγόντων του διεθνούς καπιταλισμού για τις προοπτικές της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας ανατρέπονται και αναθεωρούνται συνεχώς προς το χειρότερο. Και καταλήγουν σε μια ανησυχητική διαπίστωση. Με λίγα λόγια, όλο και μεγαλύτερη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, όλο και μεγαλύτερη εκτίναξη ενός ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, όλο και υψηλότερη ανεργία. Και τριπλή κρίση: ενεργειακή, επισιτιστική, χρέους. Όλος ο πλανήτης συνταράσσεται. Και μιλούν πλέον για την «τέλεια καταιγίδα»…

Η διεθνής οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008, αφού σημείωσε κατά τα ενδιάμεσα χρόνια υφέσεις και εξάρσεις, εμφανίζεται τώρα με ένα νέο ισχυρό κύμα. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία την τροφοδοτούν και την εκτινάσσουν.

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός ξεσπούν με μανία πάνω στις εξουθενωμένες κοινωνίες, σε όλο τον κόσμο. Από τη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, μέχρι τη φτωχότερη χώρα. Το χάσμα ανάμεσα στην ελάχιστη μειοψηφία των πλουσίων και την τεράστια πλειοψηφία των φτωχών μαζών μεγαλώνει αδιάκοπα. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση και βαρβαρότητα απογειώνονται, η ακραία φτώχεια και εξαθλίωση εξαπλώνονται ραγδαία στη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας, ενώ τα κέρδη της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας εκτοξεύονται σε ασύλληπτα μεγέθη. Μια νέα μεγάλη βίαιη αναδιανομή του παγκόσμιου πλούτου συντελείται.

Στην Ελλάδα, με την ακριβότερη τιμή ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τους τελευταίους μήνες. Η αδυναμία πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος, οι διακανονισμοί, και οι εντολές διακοπής ρεύματος είναι σε πρωτοφανή μεγέθη. Τις εξωφρενικές αυξήσεις στην ενέργεια, ακολουθεί ένα σαρωτικό κύμα αυξήσεων στα βασικά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, που πλήττει τα πλατιά εργατολαϊκά στρώματα και δίνει τη χαριστική βολή στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ο καπιταλισμός έχει περάσει, ανεπίστρεπτα, στην παρακμιακή του φάση και δείχνει το εκμεταλλευτικό του πρόσωπο στην πιο άγρια μορφή παγκοσμίως.

Επίκαιροι σχολιασμοί

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το