Aδιανόητη βία από την ΕΛ.ΑΣ. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) ακόμα και εναντίον καθηγητών που ζήτησαν ενημέρωση από τον εισαγγελέα, ενώ σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 49 προσαγωγές που σημειώθηκαν στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Είναι φανερό ότι η νέα αστυνομική επιχείρηση συνδέεται με την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να επιβάλει “σιωπητήριο” στις δίκαιες φοιτητικές διεκδικήσεις για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές για όλους!

απθ

Η νέα πρυτανική αρχή σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα απάντησε ότι θα εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια των κτιρίων και της περιουσίας του ΑΠΘ.

Δόγμα «νόμος και τάξη» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο καθιερωμένο Κυριακάτικο μήνυμα του, δεν δίστασε να ζητήσει «μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών».

Το απειλητικό «μήνυμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη περί διαγραφών φοιτητών επειδή συμμετείχαν σε ένα «δήθεν πάρτι» στη Θεσσαλονίκη, θυμίζει ένα απόρρητο έγγραφο που είχε στείλει η στρατιωτική αστυνομία ΕΑΤ-ΕΣΑ στο υπουργείο Παιδείας τον Δεκέμβριο του 1973.

«Έχομεν την τιμήν […] να διαβιβάσωμεν συνημμένως καταστάσεις φοιτητών και σπουδαστών κατά Σχολήν, εις τους οποίους δέον όπως απαγορευθή η χορήγησις παντός είδους πιστοποιητικού σπουδών».

Το «μπαλάκι» στα πειθαρχικά όργανα των πανεπιστημίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να στείλει μήνυμα, όπως έγραψε, μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό»: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν ‘’πάρτυ’’ στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής», ανέφερε με φανερή τη διάθεση να ειρωνευτεί τους σπουδαστές που είχαν τονίσει πως το Σάββατο το απόγευμα «απλώς διοργάνωναν εκδήλωση με μουσική, φαγητό και κρασί στον εξωτερικό χώρο του campus».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πρώτα απέρριψε τα περί «πάρτυ» αναφέρθηκε στα «επεισόδια» που ακολούθησαν σημείωσε πως «πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών». Έσπευσε μάλιστα να τονίσει πως «είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί».

Έσπευσε μάλιστα να προσφέρει πολιτική κάλυψη στην επέμβαση της αστυνομίας αναμένοντας με «ενδιαφέρον τα ευρήματα της επιχείρησης μετά από την εκκένωση της κατάληψης» πράγμα και το οποίο έγινε με τα κατασχεθέντα να ανακοινώνονται από την ΕΛ.ΑΣ. και την προανάκριση να ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

απθ

Στο μεταξύ, για τους 49 συλληφθέντες η αρμόδια εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Την Κυριακή οι συλληφθέντες (εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες 39 φοιτητές) οδηγήθηκαν κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης έξω από τα οποία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης από αλληλέγγυους, που φώναζαν συνθήματα υπέρ τους και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους.

Η αρμόδια εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49). Οι κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση και θα δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, καθώς παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

συλλήψεις ΑΠΘ

«49»: Οι αστυνομικές δυνάμεις «έσπασαν το κτίριο»

Οι «49» με κείμενό τους  καταγγέλλουν τις αστυνομικές δυνάμεις λέγοντας πως «κατά την επιχείρηση τους έσπασαν το κτίριο, αφού πρώτα το πολιόρκησαν για ώρα» καταδικάζοντας παράλληλα «οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν».

Η τρομοκρατία θα πέσει στο κενό!

Η συκοφαντία της κυβέρνησης, όπως και οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις και διαγραφές δεν τρομάζουν τους φοιτητές. Εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση που έχει απομονωθεί. Η πλειοψηφία των φοιτητών μίλησε, ο απαράδεκτος νόμος – έκτρωμα της κυβέρνησης έχει απορριφθεί, καταψηφίστηκε από τους χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους του αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές για όλους! Κάθε προσπάθεια καταστολής και κατασυκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος θα πέσει στο κενό!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το