Προσφυγή στα δικαστήρια κατά των ελληνικών Αρχών ετοιμάζει η αγωνίστρια Σούχα Μπισάρα, για τη σύλληψη και κράτησή της στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Μετά την άφιξή της στην Ελβετία (που ήταν ο τελικός προορισμός της) με άλλη πτήση από το Λίβανο, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα ξεκίνησε επαφές με δικηγόρους τόσο εκεί όσο και στην Ελλάδα με σκοπό να καταθέσει μήνυση, να ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές για τις ενέργειές τους και να πετύχει την ακύρωση των λόγων για τους οποίους αυτές έγιναν. Αντίστοιχη κινητοποίηση φαίνεται ότι υπάρχει στο Λίβανο σε διπλωματικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση καταδίκης των ελληνικών Αρχών εξέδωσε και η Χεζμπολά στο Λίβανο. Σε αυτήν τονίζεται ότι το μπλόκο στην Μπεσάρα ήταν αδικαιολόγητο και αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που υποτίθεται ότι προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χαρακτηρίζεται παράνομη η στέρηση της ελευθερίας της και αποδίδεται στην Αθήνα «υποταγή στις βουλές του Ισραήλ», ενώ καλείται η κυβέρνηση του Λιβάνου να προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα και ενέργειες απέναντι στις επιλογές των ελληνικών Αρχών.

Το χρονικό της κράτησης

Υπενθυμίζεται πως η Μπισάρα πληροφορήθηκε ότι κρίθηκε «persona non grata» και ότι «αποτελεί απειλή για την ελληνική εθνική ασφάλεια», την ώρα που ήθελε να ταξιδέψει στην Ελβετία, αφού κατέχει την ιθαγένεια, δήλωσε ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Ομάρ Ντεμπ.

«Επικοινωνήσαμε αμέσως με την πρεσβεία του Λιβάνου στην Ελλάδα, τις ελβετικές αρχές και τους δικηγόρους. Έχουμε πολλούς φίλους που ήθελαν να βοηθήσουν την Σούχα να απελευθερωθεί», δήλωσε ο Adnan Bechara, ο αδελφός της, στην L’orient.

«Τελικά μας είπαν ότι δεν μπορούν να της επιτρέψουν να φύγει απευθείας στη Γενεύη της Ελβετίας όπου κατευθυνόταν, επειδή αυτό θα ήταν παραβίαση της απόφασης να μην της επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα, οπότε στάλθηκε πίσω στον Λίβανο για διέλευση πριν πετάξει πίσω στην Ελβετία».

«Θα παρακολουθήσουμε τι συνέβη για να καταλάβουμε ποιος ευθύνεται για αυτή την απόφαση. Θέλουμε να μάθουμε αν αυτό είναι λάθος ή αν είναι επίθεση στην αριστερά ή σε εμάς προσωπικά. Έχουμε πολλούς φίλους στο κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς που είναι φίλοι και δεν θα σιωπήσουμε», κατέληξε.

Σε δήλωσή του, το πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Λιβάνου καταδίκασε τη σύλληψη της Μπισάρα, χαρακτηρίζοντάς την ως «επικίνδυνο προηγούμενο που αποτελεί μια κατάφωρη επίθεση εναντίον μιας εθνικής ηρωίδας του Λιβάνου που συνέβαλε στην επίτευξη της απελευθέρωσης και της ελευθερίας για τους Λιβανέζους και πέρασε 10 χρόνια αιχμάλωτη στο στρατόπεδο κράτησης Khiam, το οποίο φημίζεται για τις απάνθρωπες πρακτικές βασανιστηρίων που τεκμηριώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού».

Ποια είναι η Σούχα Μπισάρα

Η Σούχα Μπεχάρα, που εντάχθηκε από νεαρή ηλικία στο Κομμουνιστικό Κόμμα Λιβάνου, είχε κρατηθεί επί δέκα χρόνια από το 1988 χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγορίας στο διαβόητο ισραηλινό κέντρο κράτησης του Κιάμ στον νότιο Λίβανο, όπου υπέστη ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια με ηλεκτρικά σοκ, αλλά και απομόνωση επί τουλάχιστον έξι έτη σε ένα μικροσκοπικό κελί. Η Μπεχάρα είχε αποπειραθεί σε ηλικία 21 ετών να δολοφονήσει τον Αντουάν Λαχάντ, ηγέτη της ελεγχόμενης από το Ισραήλ παραστρατιωτικής οργάνωσης Στρατός Νοτίου Λιβάνου (South Lebanon Army – SLA), με τη βοήθεια της οποίας ο ισραηλινός στρατός κατείχε μέρος της χώρας από το 1985 έως το 2000.

Μετά από μια τεράστια διεθνή καμπάνια, η Λιβανέζα αγωνίστρια απελευθερώθηκε, έπειτα από την αποχώρηση του Ισραήλ από τα εδάφη του Λιβάνου και τη διάλυση του SLA. Οι βασανιστές της, όπως και το σύνολο του προσωπικού του κέντρου κράτησης Κιάμ, διέφυγαν στο Ισραήλ, το οποίο αρνούνταν την ευθύνη λειτουργίας του διαβόητου κέντρου βασανιστηρίων. Όμως, μετέπειτα παραδοχές έπειτα και από δικαστικές αποφάσεις, αποκάλυψαν πως το ισραηλινό κράτος πλήρωνε μισθούς των υπαλλήλων του κέντρου κράτησης, εκπαίδευσε τους ανακριτές και τους φύλακες, και παρείχε «συμβουλές» για την κράτηση και μεταχείριση των κρατουμένων, μεταξύ άλλων.

Από την απελευθέρωσή της κι έπειτα, η Μπεχάρα παραμένει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Λιβάνου, ενώ ζει στην Ελβετία και πραγματοποιεί συχνά ομιλίες για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

.

Πηγή: tvxs, info-war

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το