Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαπολύσει ξενοφοβικές επιθέσεις στην Κίνα σχετικά με το COVID-19 με έναν μόνο σκοπό – να προσπαθήσει να αποσπάσει την προσοχή από την αποτυχία του να προετοιμάσει τις ΗΠΑ για την αναπόφευκτη εξάπλωση του κορονοϊού. Αλλά αυτή η ρητορική κατά της Κίνας θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον αμερικανικό λαό, οδηγώντας σε πολλές χαμένες ζωές. Επομένως, από την άποψη της αλήθειας και των άμεσων συμφερόντων του αμερικανικού λαού, είναι ζωτικής σημασίας αυτή η ρητορική να καταδικαστεί και να απορριφθεί, όπως κάνουν πολλοί υπεύθυνοι στις ΗΠΑ.

Για να δούμε πόσο σοβαρή ήταν η αποτυχία του Τραμπ να προετοιμάσει τον αμερικανικό λαό για τον κορονοϊό, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι ήδη χειρότερη από την πιο σοβαρή περίοδο της επιδημίας στην Κίνα.

Αυτή η πραγματικότητα συγκαλύπτεται από συγκεχυμένες συγκρίσεις του απόλυτου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ με την Κίνα. Αλλά ο πληθυσμός της Κίνας είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τις ΗΠΑ. Επομένως, για να κριθεί η σοβαρότητα της αμερικανικής επιδημίας, είναι απαραίτητο να γίνει σύγκριση ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού.

Με βάση τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μέχρι τις 20 Μαρτίου υπήρχαν 4.777 νέες περιπτώσεις εκείνη την ημέρα στις ΗΠΑ. Ανάλογα με τον πληθυσμό της Κίνας, αυτό θα ισοδυναμούσε με 20.230 περιπτώσεις. Αλλά τη χειρότερη μέρα της επιδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, Φεβ 4, υπήρχαν μόνο 3.887 νέα καθημερινά κρούσματα. Επομένως, σε σχέση με τον πληθυσμό, η ημερήσια εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ είναι ήδη πέντε φορές σοβαρότερη από τη χειρότερη περίοδο στην Κίνα.

Μόλις έξι εβδομάδες μετά από αυτή την κορύφωση, η Κίνα μείωσε τις εγχώριες μεταδόσεις του κορονοϊού στο μηδέν.

Αλλά εντελώς εσφαλμένες κρίσεις του Προέδρου Τραμπ οδήγησαν στην κατάσταση της έντασης των κρουσμάτων κορονοϊούνα είναι πολύ χειρότερη στις ΗΠΑ απ’ ό,τι στην Κίνα.

● Δήλωση του Τραμπ στις 22 Ιανουαρίου: “Έχουμε [τον κορονοϊό] υπό πλήρη έλεγχο. Είναι ένα άτομο που έρχεται από την Κίνα. Θα είναι μια χαρά.” Αυτό ήταν εντελώς λάθος.

● Στις 26 Φεβρουαρίου, ο Τραμπ έκανε μια παρόμοια εσφαλμένη πρόβλεψη: “Οι 15 [υποθέσεις στις ΗΠΑ] μέσα σε λίγες ημέρες θα είναι σχεδόν μηδενικές”. Στην πραγματικότητα, όπως έχει ήδη δει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού των ΗΠΑ αυξήθηκε δραματικά πολλές φορές πάνω από τη χειρότερη περίοδο στην Κίνα.

● Στις 28 Φεβ δήλωσε: “Οι Δημοκρατικοί πολιτικοποιούν τον κορονοϊό…Αυτή είναι η νέα φάρσα τους”.

Σε κάθε βήμα, ο Τραμπ έχει πάρει λάθος αποφάσεις σχετικά με τον κορονοϊό.

Επιχείρησε απεγνωσμένα να αποκρύψει αυτή την πλήρη αποτυχία, αλλά αυτή η αποκλίνουσα ρητορική κατακλύζεται από την πραγματικότητα του ταχέως αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων και θανάτων στις ΗΠΑ.

Όπως είπε ο Michael D’Antonio, ένας βιογράφος του Trump: “όταν ήταν … διαμαρτυρόταν με άλλες διασημότητες ή διαγωνζόμενους πάνω από τις αξιολογήσεις ή το branding του ξενοδοχείου … κανείς δεν νοιαζόταν αρκετά για να το ελέγξει πραγματικά. Και η φασαρία και η κομπορρημοσύνη δούλευαν. “

“Αλλά σε αυτή την περίπτωση… δεν μπορείς να καυχηθείς ή να μπλοφάρεις για να γλιτώσεις από τους ανθρώπους που πεθαίνουν. “

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Τραμπ ξεκίνησε την εντελώς παράλογη επίθεσή του στην Κίνα – αναφερόμενος στο COVID-19 ως ο “κινεζικός ιός”.

Άλλοι στις ΗΠΑ κατανοούν την πραγματικότητα. Αυτή, για παράδειγμα, ήταν μια πρόσφατη στήλη στο Bloomberg με τον αυτονόητο τίτλο: “Ο υπόλοιπος κόσμος συμβαδίζει με τον τρόπο του Πεκίνου να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.” Σημείωσε τις απαντήσεις των κυβερνήσεων: “τα γεγονότα τελικά τους αναγκάζουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι της Κίνας: κλείσιμο σχολείων και δημόσιων χώρων, κλείσιμο συνόρων, επιβολή απαγορεύσεων, παρεμπόδιση του κινήματος”.

Οποιοσδήποτε υπεύθυνος πρόεδρος των ΗΠΑ, με στόχο να σώσει τις ζωές του αμερικανικού λαού, θα είχε ζητήσει συνεργασία με την Κίνα. Η Κίνα θα ήταν αναμφίβολα πρόθυμη να βοηθήσει τις ΗΠΑ.

Αλλά αντί να ζητήσει συνεργασία με την Κίνα, ο Τραμπ ξεκίνησε την ξενοφοβική του επίθεση.

Αυτό όχι μόνο δείχνει την αποτυχία να αντληθούν διδάγματα από την επιτυχία της Κίνας στην καταπολέμηση του κορονοϊού, αλλά προσπάθησε να εμποδίσει τους Αμερικανούς να αντλήσουν διδάγματα από την επιτυχία της Κίνας. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα θα είναι πολλοί περιττοί θάνατοι.

Εν ολίγοις, η ξενοφοβική επίθεση του Προέδρου Τραμπ κατά της Κίνας δεν ήταν μόνο επίθεση κατά της εν λόγω χώρας, αλλά και άμεση επίθεση κατά του αμερικανικού λαού.

Όπως ανέφερε ο Leon Panetta, πρώην υπουργός Άμυνας και διευθυντής της CIA: “Η ιστορία δεν πρόκειται να είναι ευγενική με το γεγονός ότι γνώριζαν γι’ αυτή την πανδημία εδώ και αρκετούς μήνες και δεν έκαναν πολλά για να προετοιμάσουν τη χώρα να την αντιμετωπίσει”.

Η επίθεση του Τραμπ στην Κίνα είναι μια μάταιη προσπάθεια να αποφύγει την αναπόφευκτη ετυμηγορία της ιστορίας για μια καταστροφή για τον αμερικανικό λαό. Αν συνεχιστεί, θα κοστίσει πολλές ζωές Αμερικανών.

Πηγή: https://www.chinadaily.com.cn/a/202003/23/WS5e785238a31012821728143b.html?fbclid=IwAR1pHLqHejw_vhNkQoduTN6At76E2_6u7TOSoxtwugGKQ2wbQeGWpl_4iWU μέσω guernicaeu.wordpress.com

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το