Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι Νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης και των λαών του κόσμου που συμπαραστέκονται στον ηρωικό αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Όπως ανακοινώθηκε, με τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου, επιτεύχθηκε συμφωνία Παλαιστινιακών οργανώσεων και Ισραήλ, με ισχύ από σήμερα, που προβλέπει:

1. 4 (+ 4) μέρες Κατάπαυση πυρός κι από τις δυο πλευρές στη Λωρίδα της Γάζας.

2. Ανταλλαγή 50 (+ 30) κρατουμένων από τις Παλαιστινιακές οργανώσεις με Ισραηλινή υπηκοότητα με 150 (+ 150) Παλαιστινίων από τις Ισραηλινές φυλακές, που θα επιστρέψουν στα σπίτια τους στα κατεχόμενα. Προτεραιότητα στην επιλογή όσων απελευθερωθούν θα είναι γυναίκες και ανήλικοι. 

3. Η ανταλλαγή θα γίνει κατά ομάδες, μέσω μεταφοράς από κάθε πλευρά στην Αίγυπτο και με την εμπλοκή του Ερυθρού Σταυρού. 

4. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια της εκεχειρίας και θα σταματήσουν Ισραηλινές πτήσεις με αεροσκάφη και drones πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας. Θα σταματήσει η πολιορκία Νοσοκομείων και άλλων χώρων και οικισμών  που το Ισραήλ επιχειρούσε να καταλάβει στρατιωτικά. Το Ισραήλ δεν θα επιτεθεί, ούτε θα συλλάβει οποιοδήποτε  πρόσωπο στη Λωρίδα της Γάζας.

5. Θα ανοίξει το μεθοριακό πέρασμα με την Αίγυπτο στη Ράφα και θα επιτρέπεται ελεύθερα σε 300 -400 φορτηγά την ημέρα με ανθρωπιστική βοήθεια και καύσιμα να την παραδίδουν στη Γάζα.

6. Θα ανοίξει ο κεντρικός οδικός άξονας που συνδέει τη Νότια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας με τη βόρεια. Δεν θα επιτραπεί ωστόσο σε περίπου 1 εκ. πρόσφυγες που έχουν μετακινηθεί στο Νότο, να επιστρέψουν στα σπίτια τους,.

7. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει “διεθνής ομάδα εποπτείας” με τον ΟΗΕ ή άλλες δυνάμεις που θα επιβάλει την τήρηση της συμφωνίας ή απλά θα αφεθεί στην καλή θέληση των δυο πλευρών.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Τετάρτη και η ώρα έναρξης αναμένεται να επιβεβαιωθεί εντός των επόμενων 24 ωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κατάρ.

Έτσι μεταφράζεται σε αριθμούς σε αυτό το infographic, η “δράση” των Ισραηλινών έναντι της Γάζας, μέχρι τις 21/11 το πρωί

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το