Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέρριψε την Κυριακή τη δρομολογούμενη πώληση των βασισμένων στις ΗΠΑ διυλιστηρίων της CITGO, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, αποκαλώντας την κίνηση «σύγχρονη πειρατεία», ενώ το Ιράν κατάφερε να σπάσει τον οικονομικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, μεταφέροντας επεξεργασμένα καύσιμα στη Βενεζουέλα.

Η αντίδραση έρχεται έπειτα από την έγκριση την Παρασκευή, από τον Αμερικανό δικαστή Λέοναρντ Π. Σταρκ, της πώλησης των διυλιστηρίων της CITGO, επιτρέποντας στην Καναδική εταιρεία εξορύξεων Crystallex να εισπράξει 1,4 δισ. δολάρια για μια οικονομική διένεξη δεκαετιών με τη Λατινοαμερικανική χώρα.

«Η Βενεζουέλα αποδοκιμάζει την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Ντέλαγουερ σχετικά με την πώληση των μετοχών της CITGO, υπό την ιδιοκτησία της PDVSA, έπειτα από τη διάπραξη σύγχρονης πειρατείας μέσω μιας διαδικασίας που στερείται νομιμότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Jorge Arreaza.

H CITGO διαθέτει τρία διυλιστήρια στις πολιτείες του Ιλινόις, του Τέξας και της Λουιζιάνα, καθώς και ένα δίκτυο αγωγών που διατρέχει 23 αμερικανικές πολιτείες. Παρέχει μεταξύ του 5 και του 10 τοις εκατό των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα το πρώτο ιρανικό πετρελαιοφόρο σκάφος έσπασε τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας και έφτασε την Κυριακή στο λιμάνι του διυλιστηρίου El Palito, στις ακτές της πολιτείας Carabobo.

Πρόκειται για το πρώτο από τα πέντε συνολικά πετρελαιοφόρα που εστάλησαν από το Ιράν μεταφέροντας επεξεργασμένο πετρέλαιο, παρά τις απειλές των ΗΠΑ για «άμεσες συνέπειες».

Το δεξαμενόπλοιο «Fortune» έφτασε στα Βενεζουελάνικα χωρικά ύδατα το Σάββατο, όπου συνοδεύτηκε από σκάφη, ελικόπτερα και αεροσκάφη των Μπολιβαριανών Ενόπλων Δυνάμεων (FANB). Τα υπόλοιπα τέσσερα δεξαμενόπλοια αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες ημέρες.

πηγή: info-war

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το