Δεν είναι υπερβολή, ίσως μάλιστα υπολείπεται και της πραγματικότητας, αν πει κανείς πως τα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών μαγειρεύονται αυτή τη στιγμή, στις μεγάλες κατσαρόλες της Silicon Valley.Το έκτρωμα που ακούει στο όνομα ‘τηλεκπαίδευση’, δεν είναι μόνο μια εκπαιδευτικά φαιδρή διαδικασία, δεν είναι μόνο ένα ακόμη πείραμα που, με εργαλείο την πανδημία, θα βάλει τις οθόνες στη θέση των δασκάλων, είναι κάτι ακόμη πιο σκοτεινό και δυστοπικό.

Η υπουργός παιδείας, που ως τώρα κοπτόταν πως η πολυεθνική πληροφορικών συστημάτων, CISCO, προσέφερε δωρεάν τα συστήματά της για την ντροπιαστική τηλεκπαίδευση, έλεγε ψέματα. Μετά από 10 μήνες, η σύμβαση αποκαλύπτει πως η «αγαθοεργία» της CISCO κόστισε το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.Και πάλι όμως δεν είναι αυτό το κύριο ζήτημα, μιας και είναι γνωστό πως «λεφτά υπάρχουν» για να μπουκώνονται μιντιάδες, εργολάβοι διοδίων, αεροπορικές εταιρίες, κλινικάρχες και λοιποί συγγενείς.

Εξάλλου για την CISCO, το ποσό αυτό πρέπει να είναι ένα απλό φιλοδώρημα αν σκεφτεί κανείς πως μόνο το 1999, η εν λόγω εταιρία πραγματοποίησε στην Ελλάδα κύκλο εργασιών, ύψους 19.510.865 ECU.Η ουσία βρίσκεται στο ότι, η CISCO, όπως προκύπτει από τη σύμβαση, όχι μόνο απέκτησε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της πλατφόρμας (δηλαδή περίπου 1,5 εκατομμυρίου ατόμων – μαθητών και εκπαιδευτικών), αλλά και το δικαίωμα να πουλήσει τα δεδομένα αυτά σε τρίτους, όπως πχ σε μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάλυσης των ψηφιακών μεταδεδομένων που μπορούν να προσδιορίσουν τη συμπεριφορά και τις συνήθειες του χρήστη.

Τα δεδομένα που δικαιούται να εκμεταλλευτεί η Cisco (Telemetry, Support, Administrative Data) αποτελούν προσωπικά δεδομένα σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και για τη χρήση τους απαιτείται η ενημερωμένη συγκατάθεση του ανθρώπου στον οποίο ανήκουν. CISCO, SIEMENS και IBM είναι από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν το νέου τύπου ολοκληρωτισμό των “smart cities”.

Σε κάθε σπιθαμή των «έξυπνων πόλεων» θα υπάρχουν αμέτρητοι αισθητήρες που θα καταγράφουν με λεπτομέρειες τον τύπο κάθε ανθρώπου, τις κινήσεις,τα λεγόμενα τις συνήθειες και τις διαθέσεις. Στις «έξυπνες πόλεις» οι παραδοσιακοί ρουφιάνοι θα είναι κάτι σαν τα επαγγέλματα που χάνονται, ξεπερασμένοι από τον high tech Μεγάλο Αδερφό.Ο αστικός σχεδιαστής και συγγραφέας Adam Greenfield έγραψε στο blog του Speedbird ότι αυτό το συγκεντρωτικό κυβερνητικό μοντέλο είναι ανοιχτή άσκηση αυταρχισμού.

H συντριπτική πλειονότητα της τεχνολογίας smart-city έχει σχεδιαστεί από γίγαντες συστημάτων πληροφορικής όπως η IBM και η Siemens. Σε μέρη όπως το Songdo, το οποίο ήταν το πνευματικό τέκνο της Cisco Systems. Τη SIEMENS την ξέραμε. Τη CISCO την μαθαίνουμε. Για την ιστορία να θυμίσουμε μόνο, πως η αμερικάνικη IBM ήταν το δεξί χέρι του Χίτλερ. Ο πρόεδρος της IBM Thomas Watson ενέκρινε προσωπικά την αίτηση παροχής βοήθειας στην Γερμανία με εξειδικευμένα μηχανήματα ταξινόμησης, για τον εντοπισμό, των Πολωνών Εβραίων στα Στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η διαδικασία επαναλήφθηκε σε κάθε χώρα που κατακτήθηκε από τους Ναζί, με την IBM να υποστηρίζει τεχνολογικά τον εύκολο προσδιορισμό των «ανεπιθύμητων». Αυτό το δίχτυ έχει ονόματα βαριά, που είναι γραμμένα σ’ εφτασφράγιστο κιτάπι…

Νίνα Γεωργιάδου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το