Όργιο διαφθοράς και βαριές απώλειες ξήλωσαν τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας

Με την είσοδο του φθινοπώρου αρχίζουν να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη των κύριων στόχων της ουκρανικής αντεπίθεσης που ξεκίνησε τον Ιούνη. Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται, άμεσα ή έμμεσα, στη σύγκρουση καλούνται να κάνουν ταμείο και να χαράξουν τη στρατηγική τους για την επόμενη μέρα. Μάλιστα γίνονται αναφορές για μια νέα ουκρανική αντεπίθεση την ερχόμενη άνοιξη αν και διάχυτος είναι ο προβληματισμός για την πορεία των εχθροπραξιών που προκαλούν σοβαρή οικονομική αιμορραγία στους δυτικούς ιμπεριαλιστικούς «χορηγούς» του Κιέβου.

Η ουκρανική αντεπίθεση κατά μήκος του μετώπου των σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση και με μεγάλες απώλειες για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Σοβαρές απώλειες εκτιμάται ότι έχουν και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν ανακαταλάβει μόνο μερικά χωριά στον νότο, στην περιοχή της Ζαπορίζια, ενώ δέχονται πίεση στην περιοχή του Κουπιάνσκ, στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Σε κάθε περίπτωση απέχουν πολύ από τον βασικό στόχο τους, που ήταν να αποκόψουν τη «χερσαία γέφυρα» που ενώνει τη ρωσική ενδοχώρα με την Κριμαία.

O επικεφαλής των ρωσικών αρχών στο Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, δήλωσε ότι μεταξύ «των πιο θερμών σημείων» του μετώπου είναι η ζώνη γύρω από το Ουροζάινε, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χλμ. βορειοανατολικά του Ρομπότινε, όπου οι Ουκρανοί βρίσκονται στην επίθεση. Ο Πουσίλιν ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κρατούν τα μέτωπα» γύρω από την πόλη Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ) που καταλήφθηκε από τη Μόσχα τον Μάη.

Το μάρμαρο της αποτυχίας της Ουκρανικής αντεπίθεσης πλήρωσε ο υπουργός άμυνας, Ολέξιι Ρέζνικοφ, ο οποίος οδηγήθηκε σε παραίτηση καθώς, το τελευταίο διάστημα, διάχυτες ήταν οι καταγγελίες για μεγάλη διαφθορά στο υπουργείο του. Τόσο η αμερικανική πλευρά όσο και η ΕΕ ερευνούν τις διαδρομές των δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο αμερικανοτραφής, επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ. Είναι Τατάρος της Κριμαίας και έχει παίξει καθοριστικό ρόλο σε ευαίσθητες διαπραγματεύσεις, όπως για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών.
Ακόμη ο Ζελένσκι αποφάσισε να ξηλώσει όλους τους περιφερειακούς διευθυντές των στρατολογικών γραφείων, καθώς υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες για διαφθορά που οδηγούσε σε εκτεταμένη φυγοστρατία.

«ΝΑΤΟποίηση» των Ουκρανικών Ενόπλων δυνάμεων – Βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου στέλνει η Ουάσιγκτον

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται τα παζάρια για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ώστε αυτές να ευθυγραμμιστούν με τα Νατοϊκά πρότυπα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανάφερε το αίτημα για προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών ζητώντας περίπου 100 περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη από όσα του έχουν υποσχεθεί μέχρι στιγμής οι δυτικοί πάτρωνές του. Εκτίμησε ότι «για μια αποτελεσματική αεροπορία χρειαζόμαστε συνολικά 160 μαχητικά αεροσκάφη».

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία έχει δεχθεί υποσχέσεις για 50 ή 60 αμερικανικά αεροσκάφη F-16 από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία οι παραδόσεις των οποίων αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024.
Από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Τολέδο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, ζήτησε περισσότερα όπλα και πυρομαχικά, επιπλέον τεθωρακισμένα και άρματα μάχης. Παράλληλα, επανέλαβε την έκκληση προς τη Γερμανία να προσφέρει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Taurus».

Όμως η ευρωατλαντική «ενότητα» στο ζήτημα δεν είναι δεδομένη. Μεταβαίνοντας στη σύνοδο ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, εξέφρασε την αντίθεσή του στην αποστολή επιπλέον εξοπλισμού στην Ουκρανία. Ζήτησε δε από την ηγεσία της ΕΕ και τις ουκρανικές αρχές μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με το πώς ακριβώς δαπανήθηκαν τα 50 – 70 δισ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί στην Ουκρανία, είτε ως στρατιωτική είτε ως οικονομική στήριξη.Την περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση του Κιέβου ύψους 175 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αν. Μπλίνκεν, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψή του στην Ουκρανική πρωτεύουσα.

Μεταξύ άλλων η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει στην Ουκρανία διατρητικά πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου. Τέτοια βλήματα έστειλε και η Βρετανία πριν από μερικούς μήνες. Τα βλήματα αυτά θα μπορούν να εκτοξευθούν από τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, που αναμένονται να παραδοθούν στην Ουκρανία το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το βασικό θέμα της διήμερης επίσκεψης του Μπλίνκεν ήταν η «διαβούλευση και ευθυγράμμιση» για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά και για το μέλλον της σύγκρουσης, με σκοπό να την παρουσιάσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη του μήνα. Πριν τη μετάβασή του στο Κίεβο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με την Δανή πρωθυπουργό, Μέτε Φρεντέρικσεν, με φόντο την παράδοση F-16 στο Κίεβο και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Μπλίνκεν, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχολίασε πως η στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί(…) σημαίνει να κρατούν την Ουκρανία σε κατάσταση πολέμου μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».
Σε αυτό το πλαίσιο της περαιτέρω «ΝΑΤΟποίησης» των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και τη στήριξη τής βιομηχανίας «BAE Systems», ανακοίνωσε ότι θα ανεγείρει εργοστάσιο παραγωγής όπλων στην Ουκρανία.

Όμοια και η γερμανική «Rheinmetall» ανακοίνωσε πως θα ανοίξει σύντομα εργοστάσιο κατασκευής και επισκευής τεθωρακισμένων οχημάτων στη δυτική Ουκρανία κι επιπλέον θα εκπαιδεύει Ουκρανούς για τη συντήρηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων.
Το Κρεμλίνο από τη μεριά του τόνισε πως «βλέπει αρνητικά» την απόφαση της βρετανικής αμυντικής εταιρείας «BAE Systems». Ξεκαθάρισε πως οποιεσδήποτε εγκαταστάσεις παράγουν όπλα κατά της Ρωσίας μπορούν να αποτελέσουν στόχο για τον ρωσικό στρατό.

Έντονες διπλωματικές ζυμώσεις για εγγυήσεις ασφαλείας και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ως θρυαλλίδα εξελίξεων λειτούργησε η τοποθέτηση του Στιάν Γένσεν, προσωπάρχη του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, γεγονός που θα έφερνε παράλληλα το τέλος του πολέμου, σύμφωνα με τον ίδιο. Ερωτηθείς από τη νορβηγική εφημερίδα VG αν αυτή είναι άποψη του ΝΑΤΟ, ο Γένσεν επεσήμανε ότι η συζήτηση για το μεταπολεμικό καθεστώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ότι το ζήτημα της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει τεθεί ήδη από άλλους.

Αν και η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Μόσχα και ήταν η αιτία για την επέμβασή της, και μόνο το άνοιγμα της κουβέντας για εδαφικές παραχωρήσεις της Ουκρανίας και αναγνώρισης των τετελεσμένων στο πεδίο δείχνει τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται στο δυτικό στρατόπεδο για τα μικρά εδαφικά κέρδη της Ουκρανικής αντεπίθεσης.

Σε αυτή τη συγκυρία ο Ζελένσκι υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει «διαπραγμάτευση μιας λύσης» για την Κριμαία, όταν μέχρι τώρα ήταν αποφασισμένος να την ανακαταλάβει, θέτοντάς το και ως όρο για μια «ειρηνευτική» συμφωνία. Σε συνέντευξή του δήλωσε ότι μια πολιτική λύση για την Κριμαία θα ήταν προτιμότερη γιατί αυτό θα είχε λιγότερα θύματα.

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ και άλλα κράτη του G7 σχετικά με τις «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα δοθούν στο Κίεβο για μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη στα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα. Έγγραφο του G7 αναφέρει ότι το Κίεβο θα λαμβάνει, μέσω διμερών συμφωνιών, μακροπρόθεσμα σύγχρονα στρατιωτικά μέσα, καθώς και οικονομική στήριξη.

Πάντως η εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδεχομένως «να αναγκαστεί» να δώσει πιο αδύναμες από ό,τι αναμενόταν ή υπερβολικά αόριστες δεσμεύσεις για «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία , καθώς η Ουάσιγκτον ενδέχεται να μην είναι σε θέση να διασφαλίσει τα απαιτούμενα επίπεδα στρατιωτικών δαπανών που προορίζονται για το Κίεβο τα επόμενα χρόνια.

Στην απόφαση του G7 έχουν προσχωρήσει άλλα 14 μέλη του ΝΑΤΟ – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – καθώς και η Σουηδία. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε στον Ζελένσκι ότι η Ελλάδα θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους στα F-16 εμπλέκοντας βαθύτερα τη χώρα μας στη σύγκρουση. Ακόμη προσκάλεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο στη Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα, αν και η Ουκρανία απέχει παρασάγγας από τον συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο.
Πάντως η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, σημείωσε ότι η Γαλλία εργάζεται για τη διοργάνωση μιας «Συνόδου Κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία », μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν

Αδιέξοδο για τα ουκρανικά σιτηρά στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

Δεν βγήκε, προς το παρόν, «λευκός» καπνός για το θέμα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Σότσι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Με τις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της συμφωνίας να συνεχίζονται παρασκηνιακά, εντείνονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που αυξάνουν τον κίνδυνο για περαιτέρω γενίκευση της σύγκρουσης.

Μετά την αναστολή της συμφωνίας από τη Ρωσία τον περασμένο Ιούλη, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν συστηματικά υποδομές σε ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη, πλησίον των συνόρων με τη Ρουμανία. Η Ουκρανία έχει ανακηρύξει μονομερώς έναν «προσωρινό διάδρομο» στα δυτικά της Μαύρης Θάλασσας κοντά στις ακτές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με τον κίνδυνο να χτυπηθεί Νατοϊκό έδαφος από τα ρωσικά πυρά.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, η Ρωσία έθεσε δύο συγκεκριμένους όρους για την επιστροφή της στη συμφωνία. Την επανασύνδεση της ρωσικής αγροτικής τράπεζας στο διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και την ασφάλιση των πλοίων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σιτηρών σε ευρωπαϊκά λιμάνια. Το Κίεβο απέρριψε τους όρους της Ρωσίας, λέγοντας ότι δεν θα υποστηρίξει μια ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Μόσχα ή μια πολιτική «κατευνασμού του επιτιθέμενου». Η Άγκυρα ανακοίνωσε πως ο Ερντογάν σκοπεύει να ενημερώσει τον ΟΗΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Βλ. Πούτιν κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά πως έχει στοχεύσει επανειλημμένα τους αγωγούς, «TurkStream» και «Blue Stream», που μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σ. Σοϊγκού, αποκάλυψε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με drones από τα ουκρανικά λιμάνια ήταν ανάμεσα στους λόγους που η Μόσχα αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Στην συνάντηση των δύο ηγετών αποφασίστηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία. Ο Πούτιν ανακοίνωσε πως υπήρξε συμφωνία επί της ρωσικής πρότασης για την προμήθεια αφρικανικών χωρών με 1 εκατ. τόνους ρωσικών σιτηρών μέσω Τουρκίας, με οικονομική βοήθεια από το Κατάρ. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η πρόταση αυτή δεν έχει στόχο να αποτελέσει εναλλακτική στην αρχική συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά.

Ακόμη οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών είχαν συνομιλίες σχετικά με τις πληρωμές σε ρωσικά ρούβλια και τουρκικές λίρες στο πλαίσιο του διμερούς εμπορίου, παρακάμπτοντας δηλαδή το δολάριο.

Παραλειπόμενα…
Σε σοβαρή καταγγελία προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, αποκαλύπτοντας πως δίκτυο που λειτουργεί από τη Ρωσία επιχειρεί να στρατολογήσει Κουβανούς πολίτες ως μισθοφόρους στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Η Κούβα δεν είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Δημοσίευμα των «New York Times» ανέφερε πως ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχεδιάζει να ταξιδέψει αυτόν τον μήνα στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα σκοπός του ταξιδιού είναι η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και ο εφοδιασμός της Μόσχας με βορειοκορεατικά όπλα. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη Σοϊγκού στην Πιονγιάνγκ τον Ιούλη. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα ή να σχολιάσει οτιδήποτε επί του θέματος.
Η ρωσική μισθοφορική εταιρεία «Wagner» πρόκειται να κηρυχθεί «τρομοκρατική οργάνωση» από τη βρετανική κυβέρνηση.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το