Όλοι θυμούνται ότι η ομάδα ΔΕΛΤΑ (ΜΑΤ πάνω σε μοτοσυκλέτες) της ΕΛ.ΑΣ. στις μεγάλες διαδηλώσεις των Μνημονίων, ήταν το πιο βίαιο και σκληροπυρηνικό κομμάτι της κρατικής καταστολής καθώς λειτουργούσε ως επικίνδυνη συμμορία χουλιγκάνων με μοτοσυκλέτες.

Συνήθιζαν να επιτίθενται και να πέφτουν με τις μηχανές πάνω στους διαδηλωτές ή να τους κυνηγούν μέσα σε στενάκια ανάμεσα σε τραπεζοκαθίσματα, να κακοποιούν συλληφθέντες και γενικά να διαπράττουν αίσχη παραβιάζοντας ακόμα και τα… εξώφυλλα του Ποινικού Κώδικα.

Είχαν κατηγορηθεί για πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών αλλά και άσχετων περαστικών.

Οι άνδρες της μονάδας ΔΕΛΤΑ απασχολούν τη δημοσιότητα από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τον Δεκέμβριο του 2009, στην πορεία για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ένας αστυνομικός της ΔΕΛΤΑ χτυπά με δίκυκλο τη διαδηλώτρια και μέλος του ΕΕΚ, Αγγελική Κουτσουμπού η οποία θα μεταφερθεί στον «Ερυθρό Σταυρό». Η διάγνωση των γιατρών είναι: «Βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση, υποσκληρίδιο αιμάτωμα, υπαραχνοειδής αιμορραγία, θλάση εγκεφάλου, ρωγμώδες κάταγμα του λιθοειδούς, συντριπτικό κάταγμα αριστερής κλείδας και σπάσιμο όλων των εμπρόσθιων αριστερών πλευρών».

Σύντομα η δράση της ομάδας ΔΕΛΤΑ γίνεται αντικείμενο ποικίλων συζητήσεων στην κοινωνική βάση λόγω της βιαιότητας αλλά και της αυθαιρεσίας με την οποία ενεργεί η συγκεκριμένη μονάδα.

Ο Ιούνιος του 2011 θα μείνει στην ιστορία ως «ο μήνας των πλατειών» – οι συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος χαρακτηρίζονται από τις ειρηνικές διαθέσεις των διαδηλωτών, μέχρι τη στιγμή που αναίτια αποφασίζεται η επέμβαση της αστυνομίας. Η ομάδα ΔΕΛΤΑ πρωτοστατεί σε ένα όργιο ακραίας καταστολής, ενώ οι καταγγελίες για απρόκλητη βία πέφτουν βροχή. Ακολουθεί  ο άγριος ξυλοδαρμός Αμερικανίδας ακτιβίστριας, κατά τη διάρκεια πορείας για τον εορτασμό της Επετείου του Πολυτεχνείου, με την 27χρονη να μεταφέρεται βαριά τραυματισμένη έχοντας σπασμένα πλευρά στο νοσοκομείο. Το θύμα υποδεικνύει ως δράστες του άγριου ξυλοδαρμού της αστυνομικούς της ΔΕΛΤΑ. Όπως αναφέρει στην κατάθεσή της μετά το τέλος της πορείας της επιτέθηκαν πέντε μηχανές και δίχως την παραμικρή πρόκληση δύο από τους συνοδηγούς άρχισαν να την χτυπούν με τα γκλομπ. Ακόμα κι όταν η άτυχη διαδηλώτρια πέφτει κάτω σε ημιλιπόθυμη κατάσταση οι αστυνομικοί συνεχίζουν να την κλωτσάνε.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2012, βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα βίντεο όπου δείχνει άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ να «φορτώνουν» ενοχοποιητικά στοιχεία σε συλληφθέντα διαδηλωτή, τοποθετώντας στην τσάντα του μια σακούλα με γυάλινα μπουκάλια.

Το αποκορύφωμα όμως έρχεται τον Σεπτέμβρη του 2012. Η Χρυσή Αυγή έχει μπει στην Βουλή και η θεσμική νομιμοποίηση του ναζισμού είναι γεγονός -οι δράσεις της αστυνομίας στο δρόμο διακρίνονται από μια αίσθηση «απελευθέρωσης» ακραία φασιστικών συμπεριφορών. Εν μέσω της συγκεκριμένης συγκυρίας πραγματοποιείται μια αντιφασιστική μοτοπορεία, η οποία δέχεται επίθεση από την ομάδα ΔΕΛΤΑ κοντά στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα. Οι συλληφθέντες αντιφασίστες μεταφέρονται στην ΓΑΔΑ και εκεί ακολουθεί ένα εφιαλτικό βράδυ. Οι καταγγελίες τους κάνουν λόγο για βασανιστήρια που θυμίζουν σκηνές μαφιόζικης ταινίας, ενώ η «ενεργητικότητα» των ΔΕΛΤΑδων παρομοιάζεται με εκείνη ενός «ντοπαρισμένου αλόγου».

Τους επόμενους μήνες ακολουθούν δεκάδες νέα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας από την ομάδα ΔΕΛΤΑ.

Ο δικηγόρος Κώστα Παπαδάκη, ο οποίος έχει υπερασπιστεί εκατοντάδες διαδηλωτές σε υποθέσεις αστυνομικής βίας λέει: «Λειτουργούν σαν μια έφιππη αστυνομία μόνο που αντί να διεμβοίζουν τα μπλοκ των διαδηλωτών με άλογα, το κάνουν με τα μηχανάκια τους. Από τη ΔΕΛΤΑ προκύπτει συστηματικά μια επίδειξη βίας και αυταρχισμού κατά τρόπο δυσανάλογο του επιδιωκόμενου σκοπού. Πολλές φορές ενώ μια πορεία δέχεται επίθεση από τα ΜΑΤ και οπισθοχωρεί, διεμβολίζεται είτε από τα πλάγια είτε από μπροστά από την ομάδα ΔΕΛΤΑ, η οποία κάνει σλάλομ ανάμεσα στον κόσμο. Πρόκειται για μια προσπάθεια τρομοκράτησης που στέλνει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα: να μείνει ο κόσμος μακριά από τις διαδηλώσεις… Στο ενεργητικό τους έχουν πληθώρα από άδικες συλλήψεις και πισώπλατα χτυπήματα σε άοπλους ανθρώπους. Καταρχήν, αυτά που κάνουν με τις μηχανές τους προκαλούν πολύ συχνά την πτώση και την βλάβη τους. Οι βλάβες των μηχανών που προκαλούνται από την οδήγησή τους, σχεδόν πάντα χρεώνονται στον πλησιέστερο διαδηλωτή που συλλαμβάνουν».

Κάτω από την κατακραυγή του κόσμου και καθώς τα “ανδραγαθήματα” της συγκεκριμένης ομάδας ξεπερνούσαν κάθε όριο επί ΣΥΡΙΖΑ η ονομασία ΔΕΛΤΑ παύει να υπάρχει και το δυναμικό της ΔΕΛΤΑ ενσωματώνεται σε άλλες αστυνομικές μονάδες.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε να επανασυστήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ αλλάζοντας το όνομά της σε ΔΡΑΣΗ, αλλά κρατώντας την ίδια ακριβώς επιχειρησιακή αντίληψη και την ίδια χουλιγκάνικη μενταλιτέ.

Και παρακάτω από τη δράση της ΔΡΑΣΗΣ:

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το