Σε προεκλογική ομιλία στην πόλη Γραντ Ράπιντς της πολιτείας Μίσιγκαν, ο Ντόναλντ Τραμπ όξυνε την ήδη εμπρηστική του ρητορική ενάντια στη μετανάστευση μέσω των συνόρων με το Μεξικό.
Αφού παρουσίασε ένα γράφημα σύμφωνα με το οποίο οι εισροές μεταναστών ελαχιστοποιήθηκαν κατά τη δική του θητεία και μεγιστοποιήθηκαν απότομα με τον ερχομό της κυβέρνησης Μπάιντεν, ισχυρίσθηκε ότι πλέον «κάθε πόλη είναι τώρα μια συνοριακή πόλη, επειδή ο Τζο Μπάιντεν έφερε τη σφαγή, το χάος και τους σκοτωμούς από όλο τον κόσμο και τα ξεφόρτωσε κατευθείαν στις αυλές μας». Περιστοιχισμένος από αστυνομικούς και αμερικάνικες σημαίες συνέχισε παραληρηματικά: «…έχουμε μια νέα μορφή εγκληματικότητας, λέγεται μεταναστευτική εγκληματικότητα, γρονθοκοπούνται με αστυνομικούς στη μέση των δρόμων, στέλνουν φυλακισμένους, εμπόρους ναρκωτικών, ψυχικά ασθενείς και τρομοκράτες, τους χειρότερους που έχουν σε κάθε χώρα από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από τη Νότια Αμερική, έρχονται από το Κονγκό, την Υεμένη, τη Σομαλία, τη Συρία, έρχονται από όλο τον κόσμο, την Κίνα…πολλοί από αυτούς είναι σε στρατεύσιμη ηλικία που είναι πολύ περίεργο, δε βλέπεις πολλές γυναίκες να έρχονται και βλέπεις πολλούς από αυτούς μεταξύ 19 και 25 χρονών…ειδικά από την Κίνα έχουμε πάνω από 29 χιλιάδες τους τελευταίους μήνες, όλοι φαίνονται τέλεια κατάλληλοι για στρατιωτική θητεία…Αυτό είναι αλλαγή και απειλή και καταστροφή για τη χώρα…».

Αυτό περί της στρατεύσιμης ηλικίας των μεταναστών παραπέμπει σε διάφορες θεωρίες περί κάποιου σχεδίου άλωσης των ΗΠΑ εκ των έσω και έχει αναφερθεί το τελευταίο διάστημα ακόμη σε εκπομπές και ΜΜΕ που θεωρούνται γενικώς προοδευτικά και δημοκρατικά, διευκολύνοντας έτσι την αντιμεταναστευτική υστερία που καλλιεργεί ο Τραμπ, που υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων σε περίπτωση που εκλεγεί. Παλιότερα ο Τραμπ έχει κατηγορήσει τους μετανάστες ότι «δηλητηριάζουν το αίμα της χώρας μας», ενώ τώρα αναφέρθηκε σε αυτούς που είναι ύποπτοι για εγκλήματα ως «κτήνη». Αν υπάρχουν σκοτωμοί, χάος και σφαγές ανά την υφήλιο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επεμβάσεις και τη δραστηριότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που είναι από τις κύριες αιτίες που γεννούν το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης. Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί αποκρύπτουν αυτή τη συνθήκη. Οι πρώτοι με την παραληρηματική και εμπρηστική αντιμεταναστευτική ρητορική, οι δεύτεροι προσπαθώντας πολλές φορές να παρουσιάσουν τάχα ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, μια προσπάθεια ωστόσο που συνδέεται με τους δικούς τους ιδιαίτερους πολιτικούς σχεδιασμούς και προεκλογικές σκοπιμότητες. Ο Τραμπ επιτέθηκε και στο Μεξικό, επειδή υποτίθεται ότι ζητάει 20 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο προκειμένου να διατηρεί μεγάλη στρατιωτική δύναμη χιλιάδων ανδρών, για τον έλεγχο των συνόρων με τις ΗΠΑ και επανέλαβε τις απειλές περί δασμών, ειδικά και όσον αφορά τα κινέζικα εργοστάσια αυτοκινήτων που αναμένεται να λειτουργήσουν στο Μεξικό. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι είναι υποχωρητική απέναντι στο αίτημα του Μεξικού και ότι θα αφήσει την αμερικάνικη αγορά να πλημμυρίσει με τα αυτοκίνητα των κινέζικων εργοστασίων εκεί.

Από τη μεριά του ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε πρόσφατα τους… απογοητευμένους ψηφοφόρους της μέχρι πρότινος αντιπάλου του Τραμπ στις προκριματικές, Νίκι Χάλεϊ, να ενταχθούν στη δική του προεκλογική εκστρατεία! Τις τελευταίες μέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αρχίσει πάλι να αναφέρεται στο δικαίωμα στην περίθαλψη, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της προεκλογικής αναθέρμανσης των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Παράλληλα υπέγραψε διάταγμα για τη συμπερίληψη των γυναικών στην αμερικάνικη ιστορία κάτι που θα φέρει σχετικές αλλαγές σε εθνικά πάρκα και ιστορικές τοποθεσίες. Παράλληλα υποσχέθηκε την αποκατάσταση της ισχύος του δεδικασμένου της υπόθεσης Ρόου εναντίον Γούεϊντ ώστε να αρθούν οι περιορισμοί σχετικά με τις αμβλώσεις που έφερε η αναθεώρηση της υπόθεσης από τους Ρεπουμπλικάνους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό που δεν έκαναν οι Δημοκρατικοί για δεκαετίες και αφήνοντας τον δρόμο ανοιχτό για την αναθεώρηση της γνωστής υπόθεσης, το υπόσχεται πάλι ο Μπάιντεν προεκλογικά…

Μπορεί ο Μπάιντεν να σταματήσει τον Τραμπ με αυτόν τον τρόπο; Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής δεν μαρτυρούν κάτι τέτοιο, αλλά αυτό μάλλον δε θα πρέπει να απασχολεί τον αμερικάνικο λαό, που δεν έχει κάτι να περιμένει είτε από μια δεύτερη θητεία του Τραμπ είτε του Μπάιντεν. Αν πέτυχαν κάποιους στόχους οι Αμερικάνοι εργαζόμενοι αυτά τα χρόνια, ήταν όταν κινητοποιήθηκαν πλατιά διεκδικώντας τα αιτήματά τους και όχι εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στους σωτήρες που σερβίρουν κάθε τόσο τα κυρίαρχα κόμματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το