Μια ογκωδέστατη έρευνα 1500 και πλέον σελίδων για τις καταγεγραμμένες και καταγγελόμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών δημοσιεύτηκε στις 18 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης.

Η έρευνα που κυκλοφόρησε σε δύο τόμους (τόμος 1τόμος 2) δημοσιεύτηκε από το Δίκτυο Παρακολούθησης Συνοριακής Βίας (Border Violence Monitoring Network – BVMN), ένα οριζόντιο και αυτο-οργανωμένο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η έκθεση του BVMN κάνει λόγο για αυξανόμενα περιστατικά βίας και επαναπροωθήσεων στα σύνορα των Ευρωπαϊκών χωρών, καταγράφοντας 892 ομαδικές μαρτυρίες που αφορούν συνολικά τις εμπειρίες 12.654 ατόμων. Οι καταγραφές αφορούν επαναπροωθήσεις και συνοριακή βία στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Κροατία και άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Όσον αφορά την Ελλάδα, από το 2019 που μέλη του δικτύου BVMN βρίσκονται στην περιοχή, έχουν καταγραφεί από τους ίδιους 58 περιστατικά επαναπροωθήσεων, που αφορούν περίπου 2.900 άτομα. Τα μέλη του δικτύου κατέγραψαν πως στο 90% των περιπτώσεων ελληνικών pushback, η επαναπροώθηση συνοδεύτηκε από μία ή περισσότερες μεθόδους βασανισμού και κακομεταχείρισης. Το 52% των καταγεγραμμένων από το BVMN περιστατικών επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα, αφορούσαν ομάδες προσφύγων που περιείχαν ανήλικα μέλη.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στους πίνακες παρακάτω αφορούν τις συνολικές καταγεγραμμένες μαρτυρίες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενων και κάποιων που έχουν καταγραφεί από άλλες πηγές.

Οι καταγεγραμμένες μαρτυρίες επαναπροωθήσεων από την Ελλάδα είναι συνολικά 73 και αφορούν 3.557 άτομα. Πηγή: Black Book of Pushbacks, BVMN 2020
Στο 64,65% των μαρτυριών επαναπροώθησης βρισκόταν τουλάχιστον ένα ανήλικο άτομο, ενώ στο 34% των περιστατικών οι άνθρωποι που επαναπροωθούνταν εξέφρασαν τη θέλησή τους για να αιτηθούν άσυλο. Πηγή: Black Book of Pushbacks, BVMN 2020

πηγή: infowar

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το