Ένας από τους ελάχιστους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών με ποιήματα του Κώστα Βάρναλη

Οι στίχοι του Βάρναλη που πήραν το δρόμο της μελοποίησης και της δισκογραφίας δεν είναι πολλοί. Γνωστότερα από τα τραγούδια με στίχους του είναι βεβαίως η περίφημη «Μπαλάντα του Αντρίκου» και οι «Μοιραίοι» του Μίκη Θεοδωράκη, ένα ποίημα που στα χρόνια του ’60, γνώρισε άλλες δυο μελοποιήσεις εκτός του Θεοδωράκη, μια το 1962 από τον Νίκο Μαμαγκάκη και μία το 1965 από τον Χρήστο Χαιρόπουλο. Από κει και μετά, στις σημαντικότερες απόπειρες μελοποίησης του Βάρναλη θα λέγαμε πως ήταν αυτή του Σταύρου Κουγιουμτζή με τον «Μπάρμπα Θάνο»)
το 1966 και το «Γεια χαρά καλή» το 1971, τρία χρόνια μετά ο Νίκος Μαμαγκάκης παρουσίασε το δίσκο «Σκλάβοι πολιορκημένοι», με την Μαρία Δημητριάδη και τον Δημήτρη Ψαριανό, ενώ το 1978 ο Νίκος Ξυλούρης ηχογράφησε τα «Η μπαλάντα του κυρ – Μέντιου» και «Πόνοι της Παναγιάς» σε μουσική του Λουκά Θάνου, για το δίσκο «Σάλπισμα»,
που κυκλοφόρησε το 1980, μετά τη «φυγή» του ερμηνευτή. Κάποιες άλλες μελοποιήσεις ποιημάτων του Βάρναλη, που πραγματοποιήθηκαν από συνθέτες μικρότερης «εμβέλειας» και κυκλοφόρησαν από μικρότερες εταιρείες, δεν είχαν καμιά τύχη, τουλάχιστον όσον αφορά την αποδοχή τους από το κοινό. Εξαίρεση ίσως αποτελεί η περίπτωση του Σπύρου Σαμοΐλη που το 1974 μελοποίησε το «Βάστα καρδιά» του Κώστα Βάρναλη, το οποίο έδωσε το γενικό τίτλο και στο δίσκο που κυκλοφόρησε με ερμηνευτές τον Πέτρο Πανδή και την Ελένη Βιτάλη.

«Λαϊκή ανθολογία Βάρναλη»

Η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά με τραγούδια σε ποίηση του Κώστα Βάρναλη, μετά τους «Σκλάβους πολιορκημένους» του Νίκου Μαμαγκάκη, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 1977 από τη Lyra (με το label «Ζοdiac»), με τίτλο «Λαϊκή ανθολογία Βάρναλη και με δέκα τραγούδια σε μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη, με βασικούς ερμηνευτές την Αφροδίτη Μάνου και την Ισιδώρα Σιδέρη και τη συμμετοχή του Ζουγανέλη στο τραγούδι και του Αντώνη Καφετζόπουλου στην απαγγελία στίχων του Βάρναλη. Η ενορχήστρωση και διεύθυνση ήταν του Γιάννη Ζουγανέλη.

Τα τραγούδια του δίσκου:

1) Της εξορίας – Ισιδώρα Σιδέρη

2) Θα γεννηθώ ξανά – Αφροδίτη Μάνου

3) Ο Κωσταντής (διασκευή Γιάννη Ζουγανέλη) Γιάννης Ζουγανέλης *

4) Λευτεριά – Ισιδώρα Σιδέρη

5) Άγνωστος ήρως – Αφροδίτη Μάνου, Ισιδώρα Σιδέρη, Γιάννης Ζουγανέλης

6) O οδηγητής – Αφροδίτη Μάνου

7) Στυλίτης – Ισιδώρα Σιδέρη

8) Τέρμα – Αφροδίτη Μάνου

9) Χορός ωκεανίδων – Ισιδώρα Σιδέρη, Αφροδίτη Μάνου

10) Χρυσή πατρίδα – Ισιδώρα Σιδέρη

*”Στο τραγούδι «Ο Κωσταντής» αντικατέστησα το δίστιχο «τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος, αχ πού’ σαι νιότη που ’δειχνες πως θα γινόμουν άλλος» με το δίστιχο «τάχα η θέλησή σου λίγη, τάχα ο πόνος σου μεγάλος, είναι η θέλησή σου λίγη κι όχι ο πόνος σου μεγάλος», γιατί πιστεύω ότι στο ερώτημα που βάζει ο ποιητής η απάντηση υπάρχει, είναι σαφής και ήταν καθήκον μου να τη δώσω”.

Γιάννης Ζουγανέλης

Η «Λαϊκή ανθολογία Βάρναλη» παραμένει μέχρι σήμερα ανέκδοτη σε cd…

Περισσότερα για το έργο εδώ

Στο video μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το